Nytt år, nye økonomiske muligheter! Hallgeir Kvadsheim forteller deg hvordan du får pengene til å vare litt lenger.

Av Hallgeir Kvadsheim

Bruk starten av året på å legge deg til gode pengevaner. Gjennom små grep som nesten ikke merkes, kan du få merkbart bedre råd i hverdagen, sier Hallgeir. Her er hans beste pengeråd for det nye året.

Sjekk skattekortet

I desember sendte myndighetene ut nytt skattekort for 2019. Men skattetrekket er ofte basert på gamle opplysninger. Har du tatt opp mer lån, kuttet pendlingen eller blitt forelder i 2018? Da kan trekket være uriktig. Det er ikke direkte feil å la trekket være som det er, men da risikerer du en lei restskatt i 2020. Du finner skattekortet på altinn.no eller i økonomiavdelingen på jobben.

Lag budsjett

Et budsjett er en veldig god rettesnor for hverdagsøkonomien. Ta vare på kvitteringer og bruk nettbanken til å skaffe deg oversikt over forbruket ditt. Slik får du et utgangspunkt for å sette opp et budsjett. Sjekk din versjon opp mot budsjettkalkulatoren på sifo.no , så kan du se om ditt/familiens forbruk er mye høyere eller lavere enn normfamilien.

Pass på lommetyvene

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se saldoen bankkonti, fond- og pensjonssparing

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Kjøper du en caffè latte i ny og ne, eller en brus i kiosken? Snuser du? Slike utgifter virker ikke så store fra dag til dag, men utgjør en betydelig sum i løpet av et år. Det er selvsagt lov å kose seg med kaffe en gang i blant, men det kan være greit å vite at én kopp til 40 kroner annenhver dag koster deg over 7 000 kroner i året.

Lur deg selv

Vanskelig å spare, sier du? Lur deg selv! Sørg for et automatisk trekk i nettbanken på noen hundrelapper samme dag som du får lønn. Den dagen du må punge ut med 5 000 kroner hos tannlegen eller må bytte ut en ødelagt vaskemaskin, vil du merke hvor godt det er med en bufferkonto for uforutsette utgifter. De fleste bør ha 1–2 månedslønner tilgjengelig. Sett pengene inn på en konto med høy rente.

Les også: Hallgeir Kvadsheims råd om hvordan spare til barn

Tjen skattefritt

Vet du at du kan tjene inntil 55 000 kroner uten å betale ett øre i skatt? Du trenger heller ikke føre opp alle inntekter i selvangivelsen. Mal onkels gjerde, klipp naboens plen. Du kan motta inntil 6 000 kroner skattefritt fra én person hvis arbeidet uføres i et privat hjem.

Automatisk trekk

Bruk e-Faktura og avtalegiro mest mulig. Da er det lett å få oversikt over regningene som skal betales og enklere å planlegge økonomien. Gå gjennom alle de faste utgiftene dine og sjekk hvilke firmaer som tilbyr eFaktura. Du får opp en liste over dette i nettbanken.

Les også: ABC om fond

Spar i BSU

Boligsparing med skattefradrag for unge (BSU) er Norges beste spareordning. Fyll opp bufferkontoen, men glem fond og andre spareprodukter til etter at du har fylt opp BSU-kvoten hvert år. BSU gir høyt skattefradrag (hvis du har skattbar inntekt), landets beste sparerente – og egenkapital til boligkjøp.

Lei ut

Lei ut hytta eller båten når dere ikke bruker den selv. Det gir gode inntekter, og er dessuten gunstig skattemessig. De første 10 000 kronene av hytteleien er skattefrie, og utover dette beskattes bare 85 prosent av inntektene. Bor du i en treroms, kan du få inn skattefrie kroner ved å leie ut et soverom. Eller hva med å leie ut rommet i helgene via Airbnb? Hvis du leier ut mindre enn 30 dager i året, gjelder de samme reglene som for hytta.

Les også: Slik kan du framleie hybelen

Spar strøm

Sparepærer og sparedusj er vel og bra. Men visste du at oppvarming utgjør opptil 50 prosent av strømkostnadene i en bolig?. Eier du en bolig på 200 kvadratmeter, kan du ifølge Enova spare 4 400 kroner i året på å senke temperaturen fra 23 til 21 grader om dagen og fra 21 til 17 grader om natten.  Å installere varmepumpe koster fra 15 000 til 25 000 kroner inkludert montering, men kan kutte behovet for energi til oppvarming med 60–70 prosent.

Se flere tips for å holde strømregningen nede

Bruk nettet

Bruk tjenester som prisjakt.no eller kelkoo.no for å finne hvilke butikker som er billigst for dine innkjøp. Mange sportsbutikker, el-kjeder og så videre har en prisgaranti som gjør at du kan kjøpe varene like billig hos dem som hos konkurrenten.

Smart biløkonomi

Du kan spare 2 000­–3 000 kroner i året på å fylle drivstoff på riktig tidspunkt. På mange steder med konkurranse mellom bensinstasjoner senkes prisen ofte med 2–3 kroner søndag og mandag formiddag. (Mønsteret kan være et annet der du bor.) Kjører du med skiboks på taket året rundt? Større luftmotstand = større forbruk. Ta boksen av bilen om sommeren og spar penger.

Se også: Dette kan bli fremtidens biler

Dyr leiebil

Skal du leie bil i Europa i ferien? Ofte er selve leieprisen lav, mens alle mulige tilleggsytelser er dyre. Du kan for eksempel spare penger på å ta barnesetet med fra Norge.

Handle smart

Det lønner seg å planlegge matinnkjøpene og storhandle bare én gang i uka. Det er penger å spare på å være bevisst: Velg lavprisbutikker for basisvarene, og benytt deg av de dyrere kjedenes lokketilbud. Selv bruker jeg appen Mattilbud for å få oversikt.

Les også: En ukemeny kan spare deg for både tid og penger

Av Hallgeir Kvadsheim

Foto (toppbilde): Thomas Andreassen / VG

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.