Rett før jul smeller det daglig 50 prosent mer i trafikken enn på en gjennomsnittsdag ellers i året. Og den store bulkedagen 22. desember er verstingen, ifølge ekspert.

Desember er for mange en hektisk måned, med juleforberedelser og mye farting hit og dit. Gjensidige alene får inn nærmere 7000 skademeldinger fra desembertrafikken hvert år, med et særlig høyt antall skademeldinger på den årlige ”bulkedagen” 22. desember.

Bilmekaniker og rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø oppfordrer alle trafikanter til å holde hodet kaldt og blikket fram for å unngå uheldige situasjoner i førjulsstria.

– Mange utsetter gjøremål til siste liten, gjerne kun 2-3 dager før julaften. Det kan være lurt å begynne å gjøre unna enkelte gjøremål så tidlig som mulig – slik at man unngår at alt topper seg inn mot det verste trafikkaoset i dagene rett før julaften, sier han.

Les også: En trivelig langtur med bil? Fullt mulig!

Mer krevende kjøreforhold

Tall fra forsikringsbransjen, hentet ut over en tiårs-periode, viser at 22. desember er datoen hvor det krasjes mest. Frem mot jul øker trafikken, og når mange har dårlig tid og kjemper om de samme parkeringsplassene går det lett galt.

Om vinteren kan dessuten kjøreforholdene være sleipere enn vanlig. Det er en dårlig kombinasjon med stressede sjåfører, ifølge Jan.

– Det er viktig å ta seg god tid, og være ekstra oppmerksom når du er ute og kjører – det er mange som har det travelt. Vi ønsker jo at alle skal komme seg trygt frem, sier bilmekanikeren.

Les også: Se opp for glatte kjøreforhold

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se saldoen bankkonti, fond- og pensjonssparing

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Parkerings- og ryggeskader

Jan forteller at skadestatistikken fra denne tiden på året domineres av ulike parkering- og ryggeskader.

– Er en ute tidlig på dagen kan det være lettere å finne en grei parkeringsplass. Selv om julen er travel for de fleste, er det en god ide å ta det litt med ro. Det er bedre og sikrere for omgivelsene og kan spare deg for tusenvis av kroner, sier han, og løfter frem kollektivtransport som et godt alternativ til de som har mulighet for det.

Les også: Få ned førjulsstresset

Her er Jans ni tips for en trygg juletrafikk

1. Unngå å stresse – man kommer ikke fortere frem. Pust med magen, og vær oppmerksom på trafikkbildet rundt deg
2. La bilen stå hvis du kan, og benytt deg gjerne av kollektivtransport. Særlig gjelder dette «bulkedagen» 22. desember, da det statistisk skjer flest ulykker
3. Tilpass farten etter føret. Ikke la deg stresse av utålmodige bilister bak deg – slipp de heller forbi
4. Parker gjerne et stykke unna butikken/kjøpesenteret, hvor det ofte er færre biler
5. Rygg inn på parkeringsplassen når du skal parkere, og husk at det er den som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt
6. Når du skal pakke bilen din – legg de tyngste gjenstandene nederst, og unngå løse gjenstander
7. Vær oppmerksom på innbrudd, særlig hvis du har flere stopp på handleruten din. Fjern synlige verdisaker.
8. Sørg for å ikke overlaste bilen, det kan påvirke kjøreegenskapene
9. Dersom du skulle være uheldig å bulke, skriv alltid skademelding og gi beskjed til den andre parten

Les også: Se opp! Black Friday har blitt en ny bulkedag

(saken fortsetter under videoen)

4 gode grunner for å rygge inn på parkeringsplassen

1. Du får bedre oversikt når du kommer kjørende mot en parkeringslomme enn når du skal rygge ut av den
2. Parkeringslommen kan være oversiktlig med god plass når du parkerer, mens den kan være trang og uoversiktlig på grunn av kjøretøyer som har kommet til når du skal forlate lommen
3. Det er enklere for andre kjørende å ta hensyn til en bil som er i trafikk og er i ferd med å rygge inn på en parkeringslomme, enn et kjøretøy som starter opp fra parkert* tilstand som rygger ut
4. Dersom du rygger inn og likevel skulle være så uheldig å bulke, så treffer du eventuelt noe som står stille, og da blir konsekvensene mindre enn om du treffer en bil eller menneske i bevegelse

– Og husk; det er den som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt, avslutter Jan.

Les mer om bilforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.