Nå kommer den tunge tette tida. Dette må du vite om pollenallergi.

Lege Lars Gullestad ved Colosseum medisinske senter og Eyr – legene på mobil

Etter en lang og mørk vinter, livnar det endelig i lundar. Men der mange fryder seg over grønt gress og knopper som skyter, er våren en tung tid for andre. For den som er allergisk mot pollen kan våren fortone seg som et mareritt.

– Allergikere nyser mye og har rennende, kløende og røde øyne. Nesen er ofte tett, det renner og klør. Noen får også nedsatt luktesans. Mange føler seg trøtte og slappe og får hodepine, forteller Lars Gullestad. Han er lege ved Collosseumklinikken i Oslo og Eyr – legene på mobil.

Les også: Stadig flere barn rammes av allergi

Hva er pollenallergi?

Høysnue, som er et annet navn på allergi, innebærer at kroppens immunsystem reagerer unormalt på stoffer som finnes i miljøet. Disse stoffene kalles allergener. Mange er allergiske mot støv, pelsdyr, pollen, visse typer mat – eller en kombinasjon av disse. Barn og voksne har de samme symptomene.

– Er du allergisk mot bjørkepollen, er tidlig vår den verste tiden. Utover sommeren er det gress og burot som skaper de største problemene. Du kan også reagere på flere typer pollen, noe som kan føre til at plagene vedvarer over en lengre periode, forklarer Gullestad. I tillegg har bosted betydning for når og i hvor stor grad du får allergiske reaksjoner.

Les også: Ta legen med på ferie

Pollenallergi eller forkjølelse?

«Pøh, jeg er bare forkjølet». Dette kan du høre av folk som ikke har skjønt, eller ikke vil innse, at de lider av allergi. Det er imidlertid klare forskjeller mellom de to tilstandene, forklarer Gullestad.

– Pollenallergi varer i flere uker og kommer igjen år etter år på samme tid. En forkjølelse går over av seg selv i løpet av en uke eller så. Sistnevnte gir ofte tyktflytende snørr, og du får ofte vondt i halsen. Ved pollenallergi renner det en klar væske fra nesen – mens halsen klør, påpeker han.

Ved forkjølelse er det heller ikke vanlig å få hovne, kløende, røde og irriterte øyne, noe som er normalt ved pollenallergi. Feber er som regel ikke forbundet med pollenallergi, opplyser legen. Han legger til at allergi kan utvikle seg til astma.

– Hvis du er tungpustet, har kraftig hoste eller pipelyder i brystet, bør du oppsøke legehjelp.

Les mer: Disse sykdommene får vi på ferie

Allergi påvises med en test  

Hvis du tror at du eller barnet ditt har allergi, vil du få svar gjennom en test. Den utføres normalt ved at fastlegen tar en blodprøve. En spesialist kan utføre en prikktest.

– Noen allergier kan man vokse av seg. Generelt bør du vente med å få et barn testet før det er fem år gammelt. Hvis et yngre barn er sterkt plaget, skal du selvsagt ikke vente, understreker Gullestad.

Les også: Dette bør du tenke på når du bestiller reise

Behandling av pollenallergi

Som pollenallergiker er sjansen stor for at du «får livet tilbake» ved hjelp av medisiner. De fjerner ikke allergien, men lindrer symptomene.

– Allergimedisiner virker forebyggende, og må brukes hver dag under hele pollensesongen. Behandlingen bør starte i god tid før sesongen, minst én til to uker i forkant, sier Gullestad.

Han opplyser at noen allergimedisiner kan kjøpes reseptfritt på apotek. Er du mye plaget, er det imidlertid best å oppsøke lege for å få skikkelig behandling. Du vil også kunne få allergimedisin på blå resept.

– Det vanligste er å behandle allergi med antihistaminer. Disse kan man få som tablett i tillegg til øye-og nesedråper, og denne behandlingen er tilstrekkelig for de fleste, sier Gullestad.

Noen reagerer spesielt mye på pollen. Disse kan ha behov for kortisonbehandling som steroid nesespray, nesepulver og inhalasjonsmedisiner. Ved ekstra kraftig allergi kan du få medisiner som kombinerer antihistaminer og kortison, for eksempel Dymista nesespray. Dette gis når normal behandling ikke har ønsket effekt, opplyser legen.

– Hvis du er svært plaget og ikke får ønsket resultat av vanlig behandling, kan allergivaksinasjon være en løsning. Denne behandlingen, som på fagspråket heter hyposensibilisering, pågår i cirka tre år og er svært tidkrevende, forklarer Gullestad.

mann med nesespray

Eyr – legene på mobil – kan fornye resepten din og vurdere behandlingsopplegget ditt mens du er hjemme i sofakroken eller på jobben. Dette er kostnadsfritt for deg som har behandlingsforsikring eller barneforsikring i Gjensidige.

Les også: Fem tips før langreisen

Dette kan du gjøre selv

Det er flere ting du selv kan gjøre for å få det litt bedre når det står på som verst.

 • Følg med på pollenvarsel (det er store geografiske forskjeller) og begynn med allergimedisiner to uker før forventet pollenspredning
 • Ta medisinen regelmessig, også de dagene du ikke har symptomer
 • Hold deg inne på dager hvor det er stor spredning, fint vær og sterk vind
 • Begrens lufting av hus – gjør det om kvelden når pollenutslippet er lavere
 • Om mulig er det best å sove med lukket vindu, eventuelt et pollennett i vindusåpningen
 • Installer pollenfilter i bilen
 • Dusj og vask håret før du legger deg
 • Vask putetrekket ditt ofte
 • Nesen kan gjerne skylles med saltvannsspray flere ganger daglig
 • Har du problemer med øynene, er det lurt å bruke solbriller ute
 • Ofte er man overfølsom mot andre allergener, så vær nøye med renholdet og unngå parfyme og tobakksrøyk
 • Legg ferien til en tid med lav spredning av pollen, eller vurder høyfjellet og kyststrøk

Har du riktig reiseforsikring?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.