De siste fem årene er det meldt om over 2000 påkjørsler av fotgjengere på landsbasis. Mange av disse ulykkene skjer i mørket.

31. oktober er det Halloween, og mange håpefulle og utkledde barn vil gå langs veiene. Flere av de mørke kostymene skremmer ikke bare dem som får barna på døra. Mange bilister får seg også en støkk, ifølge kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

– I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna. Selv med gatebelysning, sier Voll.

Han oppfordrer bilister til å være ekstra observante denne kvelden.

Les også: Visste du dette om refleks?

Ikke alltid bilisten ser barnet

Voll sier at det selv for observante bilister kan være krevende å se fotgjengere en mørk høstkveld. Oppfordringen hans til foreldre er derfor krystallklar.

– Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet. Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres imidlertid betraktelig ved bruk av refleks. Kle derfor barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Les også: Slik forbereder du deg på mørkere kjøreforhold

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 450 blir lettere skadd.

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, avslutter Voll.

Har du riktig bilforsikring?

Les mer om barneforsikring

Kilder: Finans Norge og Trygg trafikk

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.