Her er bilmekanikerens tips til hvordan du kan bidra til bedre trafikkflyt og mindre bilkø, og selv få en hyggeligere biltur. Selv med utålmodige unger i baksetet.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Med mange timer igjen å kjøre, en endeløs bilkø foran oss og barn som mistet tålmodigheten allerede i utkjørselen hjemme, da er det lett å lure på hvorfor i all verden vi begir oss ut på langtur i bil – igjen.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø sier at det er grep man kan ta som kan gjøre langturen mer behagelig både for en selv og andre trafikanter.

– Bilkø som ikke oppstår på grunn av rushtrafikken, skyldes ofte at det har skjedd uhell. Og da er det viktig å unngå «glanekø», som følger av at mange bilister ikke kjører normalt forbi ulykkesstedet, men heller bremser ned for å ta en kikk. Dette fører til at køen forplanter seg videre, sier Jan.

Les også: Slik gjør du bilen klar for kulda

Planlegg turen

Han legger også vekt på at det er viktig å planlegge kjøreturen godt om vinteren.

– Når du skal på langtur, er det lurt å se på værmeldingen slik at du kan forberede deg deretter. Husk også å ha med varme klær i bilen om man skulle være uheldig å få en motorstopp eller lignende, for det kan jo ta litt tid før hjelpen kommer, sier han og fortsetter:

– Kjør etter forholdene og ikke la deg påvirke av at trafikken, og en eventuell bilkø, bygger seg opp bak. Da er det bedre å stoppe og heller slippe dem forbi, sier Jan.

Les også: Se opp for glatte kjøreforhold

Legg inn pauser

Han sier det er viktig med både tilstrekkelig mat og hvile, og at det er en god idé å legge inn noen stopp underveis.

– Pauser i langkjøringen er viktig for å motvirke sjåførtretthet, særlig når det er mye trafikk og krevende kjøreforhold. Om dere er flere i bilen som kan kjøre, så kan det også være lurt å bytte litt på hvem som kjører, sier han.

Et annet tips er å sørge for underholdning til utålmodige passasjerer i baksetet.

– De fleste av oss har nok opplevd at flere timer i bil kan være en prøvelse for de minste, og da kan det være en god idé å ha aktiviteter som bilbingo eller nettbrett med film, lydbok eller musikk tilgjengelig for barna. Bare husk å sikre nettbrettet, og andre løse gjenstander i kupeen. Dette gjøres enkelt og det finnes mange ulike monteringsadaptere til bil, sier Jan.

I tillegg oppfordrer han til å ha med nakkestøtte om barna skal sove i baksetet. Og tepper til å legge over dem for å holde varmen.

– Barn bør ikke ha på seg for tykke klær under sikkerhetsbeltet i bil. Dette kan minske sikkerheten ved en eventuell kollisjon, og et teppe vil nok også være mer komfortabelt for barna, avslutter bilmekanikeren.

Les også: Syv reisetips for familien

Her er Jans tre tips for bedre trafikkflyt og mindre bilkø:

  1. Unngå å lage din egen lomme
    Ved køkjøring er det viktig at man følger trafikken og ikke lager en egen lomme for selv å ha best mulig flyt. Det resulterer i at andre kommer imellom og bremsingen forplanter seg bakover i rekken, og skaper enda mer bilkø.
  2. Unngå filbytte 
    Unngå bytting av fil hvis det er dårlig åpning. Dette kan ofte gjøre vondt verre, da det skaper en nedbremsing i filen du bytter til. Som regel er det best å holde seg i den filen man allerede står i.
  3. Kjør frem til filen slutter
    Man bør kjøre helt frem til der filen slutter når man skal inn på en vei, for å unngå «trafikkpropp». En naturlig fletting, der annenhver bil kjører inn, vil gi best flyt.

Les også: Slik unngår du biltyveri i ferien

HOPP TIL TOPPEN