Det er ekstra stas med bunad når sølvet er blankt og skinnende. Ikke er det vanskelig å få til, heller. Men la sølvpussen stå i fred.

Mai er måneden da klirringen fra de tusen bunadssøljer gir fuglekvitteret hard konkurranse. Og helst skal bunadsølvet være skinnende blankt – ikke svart og flekkete, slik mange finner det i skuffer og skap på denne tiden.

Markedssjef Kristin Myhre i Sylvsmidja

– Bunadsølvet trenger puss og stell, noe som ikke er så vanskelig som mange tror, mener Kristin Myhre i Sylvsmidja. I verkstedet på Voss lages sølv til de fleste norske bunadene og festdraktene, og i 2020 skal håndverksbedriften feire sitt 80-årsjubileum.

Les også: Bunaden trenger egen forsikring

Sølv skal følge slekters gang

Bunadssølvet har en praktisk funksjon. Det holder skjorte, vest og stakk sammen og på plass. Men først og fremst snakker vi om vakre smykker som virkelig kommer til sin rett når de får skinne i all sin prakt, fremholder Myhre.

– Bunadssølvet representerer store verdier – både i penger og hva affeksjonsverdien angår. Mange har arvet stasen fra mødre eller fedre, som igjen har arvet fra sine foreldre og så videre. I Sylvsmidja er vi opptatt av å formidle at sølvet er en del av kulturarven, og at dette er én av flere gode grunner til å behandle det ordentlig, sier Myhre.

Pussebrettet beskytter bunadsstoffet mens du pusser knappene blanke og fine. Bruk bare en pusseklut av bomull, ikke sølvpuss. Du kan lage ditt eget brett av tynn papp. Foto: Sylvsmidja

Trenger du en mer konkret og praktisk grunn, får du den her: Svart bunadssølv kan sette farge på og ødelegge den kostbare linskjorten din.

Les også: Pass på bunaden

Sølvtreff på Facebook

De siste tre årene har Sylvsmidja arrangert Den store sølvpussedagen. Den markeres blant annet med direktesending på Facebook, der folk kan sette seg til med skjerm og sølv og få ekspertråd om puss.

– Vi vil motivere folk til å finne frem sølvet i ro og mak i god tid før festdagene. Slik kan du for eksempel unngå siste liten-stresset på kvelden 16. mai,. Vi deler også tips om oppbevaring. Det er for ille at det verdifulle sølvet blir slengt skjødesløst ned i en skuff når bunaden henges bort, sier Myhre.

Hun fremhever sølvpussen som en fin anledning til å engasjere barna.

– Det er viktig å overføre kunnskap og tradisjoner til neste generasjon bunadsbærere.

Les også: Slik oppbevarer du bunadssølvet

Blankt bunadssølv på 1–2–3:

Slik pusser du bunadssølvet, enten det er hvitt, forgylt eller oksidert:

 1. Fyll en plastbolle med lunkent vann, noen dråper Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge i bollen i cirka  10–15 minutter.

  Steg 1. Foto: Sylvsmidja
 2. Vask sølvet forsiktig med en liten kost (for eksempel en myk tannbørste).

  Steg 2 pusse sølv
  Steg 2. Foto: Sylvsmidja
 3. Vask av med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at sølvet er helt tørt. Da unngår du matte flekker.

  Steg 3 pusse sølv
  Steg 3. Foto: Sylvsmidja

Les også: Russ i hus? Da bør du lese dette

 

Unngå sølvpuss

Hva med spesialmidler for sølvpuss? De bør du være forsiktig med, fremholder Myhre.

– Mange slike midler er så sterke at de kan fjerne både forgylling og glans, forklarer eksperten.

– Samtidig vil bunadssølv av og til kunne trenge en grundigere rengjøring. Da får du hjelpen du trenger hos den lokale gullsmeden. De kan også bistå hvis du er i tvil om noe rundt puss, stell og oppbevaring av sølvet, legger hun til.

Les også: Hund i byen på 17. mai

 

Bunaden trenger egen forsikring

Bunaden er gjerne det flotteste og mest kostbare plagget vi har. Likevel er det mange som ikke har forsikret den ordentlig.

– Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen. Men det stemmer bare delvis, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige

Han forteller at det er flere begrensninger for hvilke skader en innbo- og reiseforsikring dekker. Det gjelder både erstatningsbeløpet og skadene den omfatter.

– Derfor kan det være lurt å kjøpe en egen verdigjenstandsforsikring for bunaden. En slik forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader som rifter, svimerker og rødvinsflekker, samt sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen. Det er imidlertid smart at du først vurderer din egen økonomi og evne til å dekke eventuelle skader av egen lomme, sier Rysstad.

Les mer om bunadsforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.