– I tillegg til miljøforurensningen, er få klare over at et lite batteri kan være rene brannbomben, advarer brannekspert.

Hvert år importeres og selges det flere tusen tonn batterier til norske husholdninger. Selv om mange er flinke til å returnere disse til godkjente miljøstasjoner, havner likevel en stor andel i restavfallet. Ifølge batteriretur.no havner en av fem batterier i søpla – det utgjør tusenvis av batterier årlig.

Rune S. Nielsen

– Mange oppbevarer batterier i skuffer og skap, ofte sammen med mange andre forbrukerartikler. Havner et f.eks. et 9-volts batteri i søpla sammen med aluminiumsfolie eller stålull kan det oppstå brann på kort tid, advarer brannekspert Rune S. Nielsen i forsikringsselskapet Gjensidige.

I en brann der et hus blir totalskadet, kan det være vanskelig å avdekke brannårsaken. Branneksperten vil likevel ikke se bort fra at batterier kan være skyld i noen av disse brannene.

Les også: Brannfare ved feil lading av elbil

Lite batteri – mye energi

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder innkjøp og bruk av elektronisk utstyr. Felles for disse er at de aller fleste bruker strøm fra et batteri. Mobiler, klokker, head sett, ipader, leker, fjernkontroller, røykvarslere, bare for å nevne noen.

– Når batteriet må skiftes er det viktig å gjøre dette på rett måte, sier Nielsen, og legger til:

Batterier bør oppbevares i originalemballasjer i egnede bokser eller esker, og ikke sammen med andre husholdningsartikler.

– Få er nemlig klar over at selv et brukt batteri kan ha nok energi i seg til å starte en brann.

Les også: Halvparten av boligblokkene uten brannøvelse

(saken fortsetter under videoen)

Sikkerhet og miljø

Brukte batterier skal leveres til godkjente miljøstasjoner og har ingenting i restavfallet å gjøre, sier Nielsen. Han forteller at det også oppstår branner på vei til eller i avfallsstasjoner på grunn av dette.

Et eksplodert 9-volts batteri

– Selv om de fleste heldigvis aldri vil oppleve en brann, så har det likevel store konsekvenser for de som rammes, sier Nielsen, før han avslutter:

– Når vi vet hvor lite som skal til for å starte en brann, bør folk tenke seg om og ikke slenge husholdningsbatterier rett i søpla. Selv om de angivelig er utladet, er det alltid litt strøm igjen. Det kan gi fare for brann.

Les også: Landslagspilleren mistet alt han eide da flyttelasset brant opp

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.