Feil lading av elbiler kan i verste fall føre til brann. Står bilen ved boligen, i garasjen eller garasjeanlegg kan brannen spre seg og forårsake store skader, advarer brannteknisk ekspert.

Gjensidige registrerer cirka 1 000 bilbranner hvert år. Noen av dem er knyttet til elbiler og tallet vil høyst sannsynlig øke i takt med andelen elbiler i den norske bilparken.

Rune S. Nielsen, brannteknisk ekspert i Gjensidige, advarer om at feil lading i garasjen eller ved boligen, kan føre til flere boligbranner de nærmeste årene.

– Med flere elbiler har vi grunn for å tro at det blir flere elbil-branner, og elbil-branner knyttet til boligbranner. For mange lader elbilen sin feil, sier Nielsen.

Han mener mange ikke vet hvordan de skal lade trygt, og den vanligste feilen folk gjør er å bruke en vanlig kontakt som fast ladepunkt.

Les også: Norges mest brannfarlige ting har du hjemme

Boligbranner som følge av bilbrann

Det er eksempler på at parkerte biler har tatt fyr og ført til boligbranner. Foreløpig har ikke elbiler vært involvert så langt Gjensidige kjenner til.

– En skal ikke tukle med strøm, og må forstå risikoen, sier Nielsen.

Han forklarer at en kontinuerlig høy belastning over tid kan skape så mye varme at ledninger smelter og skaper en brann.

– De fleste har sikkert en dobbelkontakt på husveggen eller i garasjen, men den har de ikke lov til å bruke til fast lading. Kontakter beregnet til formålet skal bygges av elektriker for at en skal kunne lade trygt, fastslår branneksperten.

Les også: Mange har opplevd brann i elektriske husholdningsapparater

Vanskelig å slukke elbilbrann

En elbil begynner ikke å brenne lettere enn en fossilbil, men begynner det først å brenne, er det mye vanskeligere å slukke.

– Selv brannvesenet har trøbbel med å få slukket et batteri, sier Nielsen, og trekker frem fire råd for sikker lading hjemme:

1. Det beste er å installere en ladeboks.
2. Få elektriker til å legge opp en ny kurs på maks 10 ampere. 16 ampere er ikke lov når en bruker vanlig stikkontakt, men OK når en har ladeboks.
3. Få elektriker til å sjekke at elanlegget har kapasitet til mye lading over tid.
4. Ladekabelen skal ikke henge i kontakten, som vanligvis kun tåler en belastning på 0,5 kilo. Styringsboksen på ladekabelen veier ofte mellom 2 og 3 kilo.

Se også: Fremtidens biler?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.