Julen er høytid for brann, men det nytter å tenke brannsikring. Tallet på drepte i romjulsbranner er mer enn halvert, viser tall fra DSB.

Desember er årets mest brannfarlige måned. Og det er særlig i dagene mellom jul og nyttår det går galt.

De siste 14 årene har Aksjon boligbrann satt søkelys på brannsikkerhet i julen. I denne perioden mistet 17 mennesker livet i romjulsbranner her til lands. Til sammenligning døde 51 personer i 14-årsperioden før aksjonen ble startet.

Direktør Cecilie Daae i DSB

– Antallet som har omkommet i brann i romjulen er mer enn halvert. Det viser at det nytter å sikre hjemmet sitt mot brann. Færre mennesker dør, og i tillegg har tallet på branner i hjemmet gått markant ned, sier direktør Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hun understreker at den gledelige utviklingen ikke må bli en hvilepute.

– En brann er uansett en voldsom belastning for dem som rammes. Derfor er det viktig at vi fortsetter å tenke brannsikkerhet, ikke minst nå som vi snart skal feire høytiden med familie og venner.

Fra og med 2017 er Røykvarslerdagen navnet på den årlige kampanjen mot boligbranner.

Les også: Levende lys – en brannfare

Vær på vakt

Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol.

– Over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig adferd. Derfor er det viktig å tenke brannsikkerhet hele tiden, også når du hygger deg, understreker Daae.

Komfyren er den største årsaken til boligbrann. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet.

– En komfyrvakt vil hindre at det oppstår farlige situasjoner. Vi anbefaler alle å installere en slik i kokesonen på kjøkkenet, sier Daae.

Les også: B.R.A.N.N. mot brann

Hvert sekund teller

I tillegg til å være forsiktig med åpen ild, gryter og panner, må du sørge for å ha røykvarslere som virker. Flest dødsbranner skjer på natten, og da kan en røykvarsler utgjøre forskjellen på liv og død. Likevel går nesten en halv million av oss til sengs uten fungerende røykvarslere i boligen, viser tall fra Røykvarslerdagen.

– Alle boliger skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje, og den skal kunne høres på alle soverom når døren er lukket. Dette er imidlertid bare et minstekrav. Det anbefales å montere en røykvarsler på hvert soverom, og i tillegg sørge for at kjøkken og trappeløp er dekket, sier Daae.

 

Bytt batteri i alle røykvarslerne dine på Røykvarslerdagen 1. desember

Du bør også sørge for at røykvarslere er koblet sammen slik at alarmen går i hele huset hvis én varsler oppdager et branntilløp. Dette kan gi deg og familien verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i etasjen under soverommene.

– Hvert sekund teller når det brenner. Røykvarsleren er en rimelig livsforsikring for deg og dine, konstaterer Daae.

Les også: Er røykvarsleren gått ut på dato?

Start julen med nytt batteri

Røykvarsleren er 1. desember. Det er dagen for å teste og bytte batteri i røykvarslerne dine.

– Det er en fin huskeregel å skifte batteriene på én fast dag i året. Du bør teste røykvarsleren en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid, opplyser Daae.

Sjekk Brannvernforeningens tips til sjekk av brannslukningsapparatet

I løpet av tre dager i desember får opp mot 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. I tillegg sjekker kontrollørene alle røykvarslere og skifter batteri ved behov.

Sjekk om du har riktig bolig- og innboforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.