Et bankkort er enkelt og trygt å bruke for ungdom som reiser på egen hånd. Hva bør du som forelder sjekke før avreise?

Vår og sommer er travle tider for aktive ungdommer. Mange skal på tur uten foreldrene sine – kanskje for første gang – og da er det mye å passe på. Reisekassen, for eksempel. Uten lommepenger blir det jo ikke mye til tur! Men hva er best? Cash eller kort?

– Det er alltid smart å ha med litt lokal valuta til småkjøp. Men størstedelen av reisekassen bør stå på konto med tilhørende bankkort, anbefaler produktsjef Hilde Solvang i Gjensidige Bank.

Kort kan brukes i de aller fleste land som er aktuelle for turer i regi av skoler, korps, speidergrupper og idrettslag. I tillegg er det tryggere å benytte kort enn å bære med seg store kontantbeløp på reise. Et kort kan sperres hvis man mister det eller det blir stjålet. Kontanter som forsvinner vil som regel være tapt.

Les mer om barne- og ungdomskort

Kan ikke overtrekkes

Før avreise er det lurt å sjekke hvilke betingelser som gjelder for det kortet husets ungdom disponerer. Vilkårene varierer nemlig mellom bankene, blant annet når det gjelder aldersgrenser, brukersteder og beløpsgrenser.

– Med ungdomskort i Gjensidige Bank kan man betale og ta ut penger alle steder som aksepterer Visa – også i utlandet – når det er dekning på konto. Brukerstedet må altså være online og ha tilgang til saldo for at kortet skal virke, forklarer Solvang.

Les også: Derfor velger flere å forsikre barna

Håndballungdom velger kort

Norges håndballforbund (NHF) har cirka 85 000 registrerte spillere under 17 år. Mange drar på tur med klubben sin uten at mor og far er med, og må derfor styre reisekassen sin selv.

– Vi ser at kort og andre elektroniske bankløsninger blir stadig vanligere blant de unge. Det mener vi er positivt. Vårt inntrykk er at kort gjør det enklere å ha oversikt, i hvert fall når ungdommene kan følge med på kontoen sin i mobilbanken, sier utviklingsleder Trygve Johnsen i region vest i NHF.

– I tillegg ser det ut til at pengene brenner litt mindre i lommen når de ikke ligger der, men står på konto. Flere greier å fordele pengebeholdningen utover hele oppholdet i stedet for å bruke alt i løpet av et par dager, fortsetter Johnsen.

Les også: Toppidrettsutøver og tobarnsmor – sånn er hverdagen til Heidi Løke 

Ekstra sikkerhet

Ungdomskort har en ekstra sikkerhet i form av beløpsgrenser for uttak i minibank og varekjøp. Gjensidige-kunder som er 13 eller 14 år kan bruke og ta ut maks 4 000 kroner i løpet av syv dager. For 15–17-åringer er maksbeløpet 8 000 kroner.

– En annen fordel med kort er at foreldre som har konto i samme bank kan overføre penger hvis det skulle bli nødvendig. Overføringen skjer der og da, slik at beløpet er tilgjengelig for ungdommen umiddelbart, sier Hilde Solvang.

Gjensidige og en rekke andre banker bruker «vanlig» Visa. Hvis tenåringens kort er merket Visa Electron, har det en del begrensninger. Et slikt kort virker nemlig bare i minibanker og betalingsterminaler som er merket Visa Electron, som har langt færre brukersteder enn vanlig Visa.

Les også: Syv reisetips for familien

Artikkelen fortsetter under.

Har du Gjensidige-appen?

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se saldoen bankkonti, fond- og pensjonssparing

– laste ned reisekort

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Enkelt med Vipps

Med Vipps er det enkelt å betale, overføre eller motta penger. Man kan motta inntil 8 000 kroner og overføre inntil 22 000 kroner per år uten å registrere seg med BankID. Det er gratis å overføre beløp under 5 000 kroner.

Barn under 15 år også benytte Vipps til å sende, be om og motta penger. De kan imidlertid (foreløpig) ikke betale for seg i butikker eller kiosker ved hjelp av Vipps.

– Kort og Vipps er to løsninger som utfyller hverandre og gjør det enklere å styre økonomien, også for unge på reise, fremhever Hilde Solvang.

Les også: Hallgeirs pengeråd til konfirmanten og gjestene

Kort om kort:

  • PIN-koden er hemmelig. Pass på at ingen kan se hva du taster inn og røp ikke koden til noen.
  • Ikke slipp kortet av syne. Ta det med deg når du forlater hotellet/sovesalen, og ikke la det ligge ubevoktet i en veske eller sekk.
  • Følg med på kontoen din. Last ned mobilbank på telefonen før du drar. Da har du alltid oversikt over hvor mye penger du har på konto.
  • Sett regionsperre på kortet. Slik sørger du for at kortet ikke kan misbrukes i land og verdensdeler du ikke oppholder deg i. Regionsperren settes enkelt i mobilbanken. Pass på at kortet ikke er sperret for bruk i det landet du skal reise til.

Les mer om barne- og ungdomskort

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.