I den mørkeste årstiden må du se og bli sett. Vet du hvordan du bruker billysene?

Tenk deg at du er ute og kjører en mørk vinterkveld. Sikten er dårlig, og du bruker fjernlys. Du ser frontlyktene på en møtende bil langt borte. Hva gjør du?

A) Slår over på nærlys umiddelbart for å unngå å blende medtrafikanten?

B) Beholder fjernlysene på inntil de møter lyskjeglen til den møtende bilen cirka 150 meter foran deg?

– Mange vet nok at alternativ B er riktig svar. Likevel slår vi ofte over til nærlys for tidlig. Grunnen er at vi ikke vil risikere å blende føreren av den andre bilen. Det er litt ubehagelig å bli «blinket på» av irriterte medtrafikanter, sier fagkonsulent Ellen Margrethe Ramstad i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Les også: Slik forbereder du deg på mørkere kjøreforhold

Likevel er det viktig å ha is i magen og beholde fjernlysene på til bilenes lyskjegler møter hverandre. Da får begge bilførerne best sikt så lenge som mulig.

– Fjernlys gir cirka 100–150 meter sikt, mens nærlys lyser opp cirka 40 og 60 meter av henholdsvis venstre og høyre side av veibanen. Hvis begge bilførerne slår over for tidlig, legges flere hundre meter av veien i mørke. Det begrenser muligheten til å innhente informasjon og reagere tidsnok hvis det oppstår en farlig situasjon, sier Ramstad.

Blikket på veiskulderen

Blir du forstyrret av fjernlyset fra møtende biler langt unna? Ramstad gir følgende råd:

– Blikket vårt trekkes naturlig mot lys. Men du kan unngå følelsen av å bli blendet hvis du er bevisst på å fokusere på høyre side av veien. Da er det i tillegg lettere å oppdage eventuelle myke trafikanter og hindringer i veikanten.

Når skal fjernlysene på igjen? To billengders avstand til den møtende bilen er ideelt tidspunkt, opplyser Ramstad.

– Det gir best trafikksikkerhet. Hvis du blir distrahert av det lille lysglimtet før den møtende bilen har passert, er rådet det samme som over: Fest blikket på høyre veiskulder.

Les også: Lov å skifte felt i rundkjøringen?

7 lystips for mørke veier

1. Kontroller at alle lyspærer og reflektorer fungerer som de skal. Få hjelp til å sjekke baklysene. Vask lyktene jevnlig. Kontakt verksted hvis glasset på frontlysene er matt.

2. Rengjør frontruten inn- og utvendig. Sørg for at vinduspusserne er i tipp topp stand.

Les også: Slik gjør du bilen klar for kulda

3. Sjekk at varseltrekanten er på plass og at du har mer enn én refleksvest i bilen, slik at også passasjerer blir godt synlige ved motorstopp.

4. Gjør deg kjent med bruken av fjernlys på din bil. Noen nyere modeller har auto opp- og nedblending av nær- og fjernlys.

Les også: Fem gode råd ved viltpåkjørsel

5. Tåkelys er forbudt å bruke sammen med nærlys, og såkalt kurve-/tåkelys skal bare brukes i tett tåke, sterk nedbør eller på vei som har ekstremt skarpe svinger.

6. Bruk alltid parkeringslys ved stans eller parkering. Det forteller andre bilister hva du gjør og gir dem bedre sikt.

Les også: Ber deg telle til 1003 igjen

7. Har bilen din automatiske lys, må du sørge for at lysbryteren står i rett posisjon slik at baklysene tennes når du for eksempel kjører i tunnel på dagtid.

Har du riktig bilforsikring?