Nordmenn bruker flere millioner kroner årlig på å få boligen til å fremstå mer forlokkende for potensielle kjøpere, viser undersøkelse. Dette bør du se etter for å ikke blir lurt på visning.

Eiendomsmegler Marius Owesen i Gjensidige Bolighandel.
Eiendomsmegler Marius Owesen i Gjensidige Eiendomsmegling.

I undersøkelsen Boligpuls, gjennomført av YouGov for Gjensidige Eiendomsmegling i 2018, kommer det frem at 23 prosent av de som har solgt bolig de siste årene har utført boligstyling før visning. En av tre av boligselgerne brukte mellom 10.000 og 50.000 kroner på utbedringer av boligen før salget. Eiendomsmegler i Gjensidige Eiendomsmegling, Marius Owesen advarer mot å la seg lure av at alt fremstår som «i orden».

– Det er i utgangspunktet ingenting i veien med å vise mulighetene til en bolig gjennom enkel styling. Det er likevel viktig at du som kjøper ikke blir blind på hva som kan skjule seg bak en tiltrekkende fasade. Forbrukerrådet stiller seg kritisk til overdreven styling, og som selger har du også et ansvar for å ikke villede kjøperen, forklarer Owesen.

Les også: Slik unngår du boligkonflikt

Boligstyling viser muligheter

Stephanie Middleton Furu og samboeren har kjøpt og solgt bolig flere ganger. Februar 2018 solgte paret sin siste sentrumsnære leilighet før de flyttet til mer landlige omgivelser utenfor Ski. Selv om Forbrukerrådet advarer mot overdreven boligstyling, stiller 30-åringen seg først og fremst positiv til en estetisk oppgradering.

– For å vise muligheter og potensial ved en bolig kan det være fint med boligstyling. Jeg synes det er positivt at selgeren har gjort seg flid med salgsobjektet og ønsker å vise det fra sin beste side. En profesjonell stylist kan se gode løsninger og nye muligheter som kan være til inspirasjon for kjøperen, sier Furu.

Furu påpeker at det likevel er viktig å forberede seg tilstrekkelig før visning for å kunne få et fullstendig bilde av leiligheten.

– Jeg er så heldig å ha en mann med bakgrunn som tømrer, så i alle visningsrunder vi har vært på har vi sørget for å gjøre grundige tekniske analyser. Et godt tips er å alltid lese prospektet nøye og skrive ned eventuelle spørsmål før du går på visning, sier Furu.

Bilde: Stephanie Middleton Furu med familien.
Stephanie Middleton Furu med familien. Foto: Privat.

Les også: Gode tips til visningen

Ta deg tid til det «kjedelige» papirarbeidet

Desto bedre standard boligen ser ut til å ha, desto mer forventer vi gjerne. For å unngå skuffelse, råder derfor også Owesen boligkjøpere til å lese alle papirer nøye.

– Mange boligselgere skilter med begreper som «påkostet» og «oppgradert». Ofte kan det være snakk om oppussing som kun gjør boligen mer tiltalende og tidsriktig. Det kan skape en konflikt mellom kjøpers forventing og realiteten hvis boligen er i dårlig teknisk stand, sier Owesen, før han fortsetter:

Hver tiende nordmann har opplevd konflikt i forbindelse med kjøp og salg av bolig. Som kjøper stiller du dessverre ofte med de svakeste kortene. Gjør derfor hjemmeleksa di, og gå grundig gjennom tilstanden til boligen før du kaster deg inn i budrunden.

Les også: Nordmenn usikre på markedet: boligboble, eller ikke?

Ikke vær redd for å spørre

Usikker på hva du skal se etter? Selv om du verken er «handy» eller teknisk kyndig mener Owesen at det er en god del du kan finne ut av på egen hånd.

– Det finnes masse nyttig informasjon på internett. Du skal heller ikke nøle med å spørre megler eller ta kontakt med en autorisert takstmann om det er noe du lurer på. Ingen spørsmål er for dumme, for store eller for små når det gjelder ditt livs kanskje største investering. Synes du tiden på visning blir kort, spør om en privatvisning i etterkant, avslutter Owesen.

Les også: Stoler mer på oss selv enn på fagfolk

Felles forsikringsordning skaper trygghet

Andreas Løvdahl Ulvær, daglig leder i Gjensidige Bolighandel.
Andreas Løvdahl Ulvær, daglig leder i Gjensidige Eiendomsmegling.

Selv om du gjør et godt arbeid med å sette deg inn i boligens tilstand i forkant av et kjøp, kan det likevel dukke opp uforutsette feil og mangler. Daglig leder i Gjensidige Eiendomsmegling Andreas Løvdahl Ulvær sier en tradisjonell boligkjøperforsikring ofte ikke er tilstrekkelig dersom det dukker opp feil ved boligen i etterkant av kjøpet.

– Med Tilstandsgaranti fra Gjensidige er både selger og kjøper trygge. Gjensidige utbedrer da skjulte feil og mangler som skulle dukke opp i hele fem år etter overtakelse. Denne tryggheten gir også verdi for selger, fordi salgsobjektet blir mer attraktivt, sier Ulvær.

Les også: Derfor starter Gjensidige med eiendomsmegling

Les mer om Gjensidige Eiendomsmegling

Foto øverst: Shutterstock, Photographee.eu