Selv om de er kjente som selvstendige dyr, er det spesielt tre ting alle med katt bør vurdere for å gi pus en best mulig start på livet, ifølge kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Siri Martine Brandstorp

Mange ønsker seg katt som kjæledyr fordi man tenker at katter ikke krever like mye stell og tid, som for eksempel en hund. Om du imidlertid ønsker å gi katten et best mulig utgangspunkt for et godt liv, og slippe å bekymre deg for fremtidige kostnader knyttet til skader og sykdom, er det noen ting du må tenke på.

– Det første en må være bevisst på er at kattungen er minst 12 uker før den tas fra kattemor. Blir den tatt bort for tidlig kan du få en katt som sutter på klær og møbler, er uhygieniske eller får dårlige forsvars- og jaktferdigheter. Til tross for sine selvstendige egenskaper krever likevel katter tid, nærhet og kos, i tillegg til riktig ernæring, sier Siri. Hun trekker frem tre ting som alle katteeiere må vurdere nøye:

Les også: Derfor bør du ikke gi julemat til kjæledyret

1. Chip og ID-merking

Alle har plikt til å hjelpe et dyr i nød, og heldigvis blir skadde katter ofte tatt med av forbipasserende til en dyreklinikk. Veterinæren kan imidlertid ikke gjøre kostbare inngrep uten å vite hvem som er eieren, og alternativet blir da ofte avliving. Dersom katten er ID-merket kan veterinæren ved hjelp av en kjapp skanning få opp informasjon om eier og raskt kontakte vedkommende.

Les også: Firbente fryser også i kulda

2. Kastrering/sterilisering

Sterilisering kan gjøres relativt tidlig i kattens liv, og katten kommer seg som regel raskt etter inngrepet. Det kan være mange fordeler med en sterilisert eller kastrert katt:

  • Den holder seg mer til hjemmet og sloss mindre
  • Hannkattene markerer ikke like mye og du slipper uventede kattekull på trappa
  • De unngår smitte av sykdommer og sårskader
  • Du er med på å stoppe det enorme problemet med eierløse katter. I følge Dyrebeskyttelsen fødes om lag 60 000 kattunger årlig i Norge. Disse vokser opp uten tilsyn og pleie og fortsetter trenden med nye eierløse katter.

Les også: Ta rotta på skadedyrene

3. Vaksinering

Katter bør få årlig vaksine mot kattepest og smittsom luftveisinfeksjon. Dette er veldig vanlige virussykdommer, som er svært smertefulle for katten. Katten bør få grunnvaksine to ganger hos veterinær ved 12 og 16 ukers alder, og deretter en gang i året som revaksinering – en enkel og billig forsikring.

Les mer om dyreforsikringene våre her!

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.