De fleste biltyverier skjer etter at nøkkelen har havnet på feil hender. – Pass godt på nøkkelen, den er verdt mye penger, sier Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige

I de fleste tilfellene av biltyveri som blir meldt til Gjensidige, opplyser eieren at nøkkelen er borte. Mange nøkler blir stjålet i, eller ved, bilen og på offentlige steder, som for eksempel garderober. I tillegg forsvinner et stort antall nøkler fra folks hjem, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

– Mange er nok ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma, sier han og sikter til bilens verdi.

– Hadde folk passet bedre på bilnøklene sine, kunne mange biltyverier vært unngått, legger han til.

Les også: Trenger du ekstra forsikring når du leier bil?

Effektiv tyverisikring

En bil som ble produsert før midten av 1990-tallet er langt enklere å stjele enn en nyere modell. Grunnen er at biler produsert senere enn dette er utstyrt med bedre tyverisikring, forklarer Rysstad.

– Et viktig tiltak var startsperren, som ble innført på midten av 1990-tallet. Det var etter at den tyske forsikringsbransjen hadde presset på for å få dette på plass, og etter 1999 er så å si alle bilmodeller utstyrt med startsperre. I dag må man i praksis være profesjonell for å kunne stjele en nyere bil uten originalnøkkel, sier han.

Ifølge kommunikasjonssjefen er det som regel ikke merket eller modellen som avgjør om bilen er et mål for tyver. Det har mer å gjøre med faktorer som hvor den er parkert, om den er låst og hvorvidt den har utstyr som alarm og startsperre.

– Unntaket er såkalte bestillingstyverier, hvor profesjonelle biltyver som regel går for dyre, attraktive biler. Disse blir ført ut av landet i løpet av svært kort tid, sier Rysstad.

Les også: Nå får du prikker hvis du bruker telefonen ulovlig

Flere tyverier av nøkkelløse biler

Gjensidiges statistikk viser at antallet biltyverier har vært stabilt lavt de siste tre årene. Rysstad mener dette har direkte sammenheng med tyverisikringen i nyere biler. Samtidig går utviklingen i feil retning i andre land, og det er tyverier av nøkkelløse bilmodeller som i stor grad står for økningen, ifølge Nettavisen.

De viser til tall fra Storbritannia, hvor det i dag er 50 prosent flere biltyverier enn for fem år siden. Bilmagasinet What Car? har avdekket at det tar mindre enn ti sekunder å bryte seg inn og starte opp en bil som har det nøkkelløse systemet. Tyvene benytter seg av en signalforsterker, som fanger opp signalet fra nøkkelen og sender det videre til bilen.

Stopp nøkkeltyven

Ifølge forsikringsselskapene er dette foreløpig ikke et stort problem i Norge. Det er også ganske lett å forebygge denne typen tyverier, opplyser kommunikasjonsrådgiver Benjamin Strandquist i Bilimportørenes Landsforening.

Kommunikasjons-rådgiver Benjamin Strandquist i Bilimportørenes Landsforening

– Er du bekymret, bør du ikke oppbevare nøkkelen rett innenfor inngangsdøren, sier han til godtforberedt.no.

Strandquist viser til at en signalforsterker må plasseres like i nærheten av nøkkelen for å fange opp signalet, som har begrenset rekkevidde. En annen løsning er å oppbevare nøkkelen i en metallboks.

– Teknologien blir stadig bedre, men det vil alltid være noen som klarer å lage utstyr som kan utnytte svakheter i systemet. Hvis du tar forholdsregler, skal du kunne føle deg trygg. Personlig tenker jeg aldri over dette i hverdagen, fordi jeg ser på risikoen som helt minimal, sier Strandquist.

Les også: Lov å skifte felt i rundkjøringen?

Bilnøkkelen dekkes av forsikringen

Bilnøkkelen er en liten, men kostbar dings. Det koster fort 3 000-4 000 kroner å erstatte en mistet eller ødelagt nøkkel. Det er smart å sjekke om forsikringsselskapet ditt tar denne regningen. I Gjensidige dekker Bil Kasko og Bil Pluss tapt eller brukket bilnøkkel med inntil 7 500 kroner. Egenandelen er 500 kroner.

Har du riktig bilforsikring?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.