Mange går på trynet i vinter, men det er knær, føtter og overkropp som tar den verste støyten. En skade kan dessuten ramme lommeboken hardt.

Forrige vinter ble det registrert mer enn 1 500 skader blant nordiske skientusiaster på ferie i utlandet. I ett av tre uhell som involverte norske skiturister ble det konstatert kneskade.

Det kommer frem av tall fra SOS International, som er Gjensidiges internasjonale partner innen helseforsikring.

Booker plass på knokkelekspressen

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige

Hver vinter er det så mange skandinaver som går på en smell i skibakken at SOS International ser seg nødt til å forhåndsbestille flyseter fra en rekke populære områder i alpene. I høysesongen frakter knokkelekspressen, som bransjen selv kaller denne trafikken, nordboere fra byer som Innsbruck, München, Salzburg og Geneve. Flest norske skiturister skader seg i Østerrike, etterfulgt av Italia og Frankrike.

– Normalt går skiferien som den skal, men det er altså noen som er uheldige, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Han opplyser at en ulykke i skibakken kan bli svært kostbar. Selv små skader kan komme på flere titusen kroner.

– Det finnes eksempler på at hjemtransport med lege som ledsager har kostet millionbeløp. Hvis man må betale av egen lomme, kan de økonomiske konsekvensene av en skade være svært alvorlige, konstaterer Voll.

Les også: Kan du alpinvettreglene?

Vent med å drikke alkohol

For mange er afterski obligatorisk etter en fin dag i bakken. Ikke alle klarer å begrense alkoholinntaket, og Gjensidige har registrert flere ulykker etter slike fester.

– Ski på bena og høy promille er en kombinasjon man skal holde seg langt unna, er Volls oppfordring til de ski- og festglade.

I snitt koster hver skade i forbindelse med skikjøring i utlandet 32 500 kroner (gjelder nordmenn).

Les også: Slik sikrer du skiutstyret

Dette er de hyppigste skadene:

  • Kneledd (benbrudd nær kneet, skader på leddbånd, menisk eller korsbånd)
  • Legg, ankel, fot (skinnebensbrudd, brukket eller forstuet ankel, brudd i fot)
  • Skulder, overarm, krageben (skade i skulderledd, brukket kraveben eller overarm)

Les også: «Ski-fie» i bakken?