Bruktbilkjøp er risikosport. Det viser klagetoppen hos Forbrukerrådet. Her er noen gode råd som øker sjansene for en trygg handel.

Er du blant dem som er akkurat så bilkyndig at du greier å kontrollere om et kjøretøy har hjul, ratt og motor? Det er i snaueste laget når du skal bevege deg ut i bruktbilmarkedet, hvor et godt tilbud kan vise seg å være svært dårlig.

Justert kilometerstand

For eksempel opplever mange bilkjøpere at selger har tuklet med kilometerstanden, ifølge NAF og andre aktører. Dette er en grunn til at Statens vegvesen har en tjeneste som lar deg sjekke kilometerstanden på alle EU-kontrollerte biler.

Dette er et nyttig verktøy du bør benytte deg av. Likevel er tjenesten ingen garanti mot at du blir lurt, og hvis bilen er yngre enn 4 år, er den ikke EU-kontrollert. Følgelig er den heller ikke registrert i vegvesenets base.

Les også: Fem annonsetips når du skal selge bilen

Sjekk serviceheftet

Du kan få et inntrykk av kjørelengden ved å se på lakk, interiør og karosseri. Er slitasjen forenlig med oppgitt kjørelengde?

En sikrere kilde til informasjon finner du i bilens servicehistorikk, som også inneholder data om kjørelengde. Ved å sammenligne disse med selgers opplysninger, har du et godt grunnlag for å avsløre eventuell svindel.

Noen verksteder og forhandlere oppbevarer data om utført service elektronisk. Ellers er det bilens servicehefte som gjelder.

Prøvekjøre bil? Her er NAFs sjekkliste

Bilens verdipapir

– Serviceheftet er bilens verdipapir. I tillegg til viktig informasjon om kjørelengde, får du her et bilde av bilens tilstand og hvordan tidligere eier eller eiere har behandlet den. Heftet inneholder opplysninger om utført service og eventuelle reparasjoner, sier Audun Bergerud i NAF.

– Serviceheftet er spesielt viktig når du vurderer en nyere bil som koster noen kroner. Når en bil bikker 10 år, synker både prisen og kravene vi stiller til teknisk stand. Likevel vil dokumentert vedlikehold øke sjansen for at du kjøper en trygg bil som er i god stand, sier han.

Hvis selgeren legger frem et servicehefte som ikke ser originalt ut, eller som inneholder datoer som ikke er forenlig med bilens alder, bør du se deg om etter et annet kjøpsobjekt – med mindre det er ting ved bilen som gjør deg villig til å gjennomføre handelen uansett.

Se også: Fremtidens biler?

Veileder på nett

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bil. NAFs veileder, NAF Trygt eierskifte, loser deg gjennom prosessen steg for steg. Tjenesten gir gode råd om bruktbilkjøp – enten du vil vite hvordan du søker hjelp hos fagfolk eller du vil gjøre mest mulig på egen hånd.

Husk kontrakt

Det er uansett et godt råd å få bilen undersøkt på et nøytralt verksted før du signerer kjøpekontrakten. For kontrakt må du ha! Den dokumenterer det som er avtalt i forbindelse med kjøpet. Slik unngår du at det blir ord mot ord i en eventuell tvist senere.

Les også: Kjøp og selg bil enkelt og helt trygt

7 tips når du kjøper bruktbil

1) Finn bilen som passer deg
2) Be om tilstandsrapport
3) Sjekk heftelser
4) Finansiering
5) Kjøpekontrakt
6) Omregistrering
7) Velg riktig forsikring

Sjekk om du har riktig bilforsikring og bilfinansiering.

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.