Skal årets sommerferie tilbringes på fire hjul? Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, gir deg tipsene til hvordan du kan gjøre bilen klar for veien i sommer!

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

I den årlige ferieundersøkelse fra finn.no oppgir en av tre nordmenn at de skal tilbringe sommerferien i Norge, og mange velger bilen som transportmiddel. Bilens tilstand har mye å si for hvor vellykket ferien blir, ifølge Jan.

Les også: Slik unngår du innbrudd i bilen i sommer

– Når du skal ha full glede av bilen din i ferien, er service og vedlikehold etter fabrikkens spesifikasjoner helt nødvendig, sier han.

Har du hatt bilen på service og fått anbefalinger om ting som bør utbedres, anbefaler han å gjøre det snarest.

– ”Feilen” kommer brått på, og det passer alltid dårlig. Det er typisk å bli utsatt for Murphys lov når ferien er i gang og skuldrene skal senkes. Om du forbereder deg godt, vil du unngå det, sier bilmekanikeren.

Les også: En trivelig langtur med bil? Fullt mulig!

Her er Jans åtte tips til en sommerklar feriebil:

  1. Kjør service på både klimaanlegg og aircondition i bilen, sommerferien blir langt hyggeligere med et godt inneklima!
  2. Er du i tvil om sommerhjulene holder denne sesongen; bytt dem. Gode dekk er det viktigste om en uventet situasjon oppstår, og du trenger maksimal friksjon.
  3. Sørg for å ha en god vindusviskergummi både foran og bak. Full og god sikt er både viktig, og komfortabelt.
  4. Unngå forsinkelser i ferien – bestill service eller en ekstra kontroll av bilen så tidlig som mulig. Køene hos verkstedene blir fort lange, og serviceteknikerne skal også ha ferie. Enkelte verksteder holder dessuten stengt i ferien.
  5. Ved bruk av skiboks bør man passe på at den ikke blir lastet med mer enn den er beregnet for. Se også i bilens instruksjonsbok for hva som er tillatt lastevekt på tak. Dersom du overskrider vekten, endres bilens kjøreegenskaper.
  6. Det er også viktig å etterstramme innfestningen til skiboksen og takstativet.
  7. Sørg for å ikke ha løse gjenstander i verken kupé eller bagasjerom når bilen pakkes – ved nødbrems eller sammenstøt kan gjenstandene være livsfarlige for de som sitter i bilen.
  8. Kjører du med henger er det viktig å tenke på plassering og sikring, da dette påvirker bilens kjøreegenskaper.

Les mer om bilforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.