Norske bønder bruker stadig mer datastyrte løsninger i gårdsdriften. Det øker også risikoen for å bli rammet av dataangrep, advarer dataekspert. 

Halvparten av norske bedrifter har opplevd en eller annen form for dataangrep, og problemet er økende. Det viser en undersøkelse gjort av NTT Security i 2019.

Erik Vetle Larsen arbeider som penetrasjonstester i Netsecurity, og sier norske gårdsbruk er utsatt for datakriminalitet i større grad enn tidligere.

Erik Vetle Larsen

– Dataangrep er blitt en større trussel, også for små virksomheter. Når stadig mer av gårdsdriften blir datastyrt, øker ikke bare risikoen for angrep, du blir du også mer sårbar, sier Vetle Larsen.

Han forklarer at gårdbrukere i dag benytter IT til blant annet økonomistyring, lagring av dokumenter og kommunikasjon med omverden. I tillegg, er det mange bønder som har tatt i bruk toppmoderne robotstyrte løsninger i produksjonen.

– Dersom du rammes av et angrep, er det ikke bare tid og penger som går med til å ordne opp i selve problemet. Det kan også føre til store forstyrrelser av driften, og i verste fall kan produksjonen stoppe helt opp. Det kan ha store økonomiske konsekvenser for den enkelte bonde, advarer Vetle Larsen.

Les også: Ni tegn på at du kan være utsatt for datainnbrudd

Utspekulerte svindlere

Grisebonden Knut Langeteig driver en familiegård i Drammen. Han forteller at han har blitt utsatt for svindelforsøk opptil flere ganger.

– Jeg har blant annet fått e-poster med linker til sider som virker helt ekte, der målet har vært å få tak i passordene mine. Mange datakriminelle er svært utspekulerte, og nettsidene kan se troverdige ut. Derfor er det også lett å bli lurt, sier Langeteig.

For han er det blitt viktig å ikke åpne e-poster fra ukjente avsendere, eller vedlegg han ikke har bedt om.

– I tillegg kjøper jeg kun tjenester og produkter fra kjente og erfarne leverandører, og jeg er nøye med å gjøre nødvendige oppdateringer.

Les også: 150 000 nordmenn har fått identiteten sin misbrukt

Slik reduserer du risikoen for dataangrep

Vetle Larsen sier det er nødvendig å ha et bevisst forhold til datasikkerhet, og påpeker at man i dag nesten må regne med at passord kan komme på avveie.

Phishing og lignende angrep har blitt så sofistikerte at sannsynligheten for å bli lurt er stor.

Eksperten anbefaler derfor å bruke to-trinns bekreftelse.

– To-trinns bekreftelse innebærer et passord i tillegg til for eksempel en kode på telefonen. Det gir et ekstra nivå av sikkerhet. Selv om de kriminelle får tak i passordet ditt kommer de da ikke inn til selve systemet, forklarer han.

Dataeksperten har trukket frem fem tips som reduserer risikoen for dataangrep:

  1. Pass på at du ikke har mer informasjon enn nødvendig liggende ute på nett. Jeg vil for eksempel fraråde bønder å ha foringssystemet sitt liggende tilgjengelig for alle.
  2. Kriminelle på nett utnytter sårbarheter i utdaterte programmer og systemer. Derfor er det er viktig å oppdatere infrastruktur og maskinens programvare jevnlig.
  3. Sørg for å installere kjente sikkerhetssystemer (antivirusprogrammer), og hold dem oppdatert.
  4. Ta sikkerhetskopi av viktige data. Da unngår du å stå tilbake uten noe, hvis viktig innhold blir ødelagt eller slettet ved dataangrep.
  5. I tillegg til to-trinns bekreftelse for brukernavn og passord, bør du alltid bruke unike passord på hver tjeneste. Da reduserer du risikoen for at ett passord på avveie påvirker alle tjenestene.

Les også: Tenk før du trykker

Vil lure deg for penger

Erlend Hjelle, ansvarlig for Cyberforsikring i Gjensidige, forteller at kriminelle på nett som oftest er ute etter pengene dine.

Erlend Hjelle

Mange utsettes for svindelforsøk. Det kan være at kriminelle skaffer seg informasjon fra ulike kilder, som de bruker for å komme seg inn på ditt datanettverk. Derfra kan de lure deg for penger ved å endre kontonumre, forfalske fakturaer eller stjele innloggingsinformasjon til nettbanken din, sier han.

Såkalte løsepengevirus er også blitt vanligere de siste årene, ifølge Hjelle.

– Det spres via e-poster som er spesielt utformet for å lure mottakeren til å klikke på vedlegg. Klikker du, settes det i gang et virus som krypterer alle filene på systemet.

Han forklarer at de kriminelle så krever penger for å fikse opp i problemene som de selv har skapt.

Les også: Slik sikrer du bedriften mot datainnbrudd

Viktig å få profesjonell hjelp

Blir du rammet av dataangrep er det viktig å få hjelp fra noen som har erfaring, mener Hjelle. Han advarer mot å betale svindlere som presser deg.

– Mange blir desperate og vil gjerne kvitte seg med problemet så fort som mulig. Men betaler du løsepenger, har du ingen garanti for at problemet forsvinner. I tillegg er det svært uheldig å støtte kriminell virksomhet.

Han anbefaler å få profesjonell hjelp til å løse problemet, slik at du kan fortsette med driften så fort som mulig.

– Med Cyberforsikring fra Gjensidige får du hjelp av IT-eksperter, slik at skadevirkningene av datainnbruddet blir minst mulig. I tillegg får du erstatning for tapte inntekter og ekstraomkostninger når driften stopper opp, sier han, før han avslutter:

– Det er vanskelig å helgardere seg mot slike angrep. I tillegg til å ta gode forholdsregler er det derfor viktig å ha en klar plan for hva du skal gjøre dersom du blir rammet. En Cyberforsikring kan være en viktig del av en slik plan.

Les også: GDPR gir deg mer makt over ditt digitale liv

Foto øverst: Gården til Knut Langeteig i Drammen

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.