Frukt er mer enn epler og pærer. I dag kan vi velge mellom et vell av sunne fristelser fra hele verden. Bli kjent med noen av de mest populære nykommerne i norske fruktdisker.

– Litchi, persimon, papaya. Du har sikkert hørt om dem, men har du smakt? spør Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun vet mye om nordmenns fruktvaner.

Matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen. Foto: frukt.no – Benjamin A. Ward

– Med de mange nye fruktene på markedet har vanene våre endret seg, men bananer er fremdeles det vi spiser mest av. Vi ligger faktisk på verdenstoppen når det gjelder forbruk av bananer, sier Gulbrandsen.

Hun forteller at bananer har vært på markedet i Norge i over 100 år, men det var først i 1960, da det ble åpnet for fri import av bananer (og appelsiner), at denne frukten ble «allemannseie».

Les også: Så enkelt kan du få et sunnere kosthold

Avokadoen, som kom til Norge på 1980-tallet, er en annen populær frukt, og den som øker mest på importstatistikken, ifølge Gulbrandsen. I perioden 2010 til 2015 økte importen med 17 prosent hvert år. At nordmenn setter pris på avokadoen, synes hun ikke er så rart.

– Den er sunn, smaker godt og kan brukes til veldig mye, for eksempel til salat, smoothie, iskrem og kake, sier hun.

Gulbrandsen har lang fartstid i frukt- og grøntbransjen og har fulgt den spennende utviklingen.

– På 1970-tallet syntes vi nordmenn at paprika med ost var en spennende rett. Noe annet vi syntes var eksotisk den gangen, var halve meloner, eller ananas, fylt med fruktsalat og iskrem, gjerne pyntet med en liten papirparaply. Da kiwien kom på slutten av 1970-tallet, havnet den på bløtkaker i de tusen hjem. Den var lett å håndtere, og vi likte smaken og fargen, forteller hun.

Gjennom 1970- og 1980-årene fikk kiwien følge av mange andre eksotiske frukter.

– I dag kan vi fråtse i det vi ønsker av frukt og grønt fra alle verdens hjørner. Selv serverer jeg gjerne granateplekjerner til torsken, og panna cotta med pasjonsfrukt til dessert. Favorittfrukten er mangostan, en eksklusiv delikatesse og kanskje fruktenes svar på østers, sier Gulbrandsen, og trekker frem fire populære nykommere:

Les også: Disse har det beste kostholdet

Spisemoden mango finnes i butikken hele året. Foto: frukt.no – Astrid Hals

Mango

Dette er faktisk den mest spiste frukten i verden etter banan. Det finnes over 1 000 arter av mango. Størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo, og fasongen kan være rund, oval eller hjerteformet.

Moden mango skal være litt myk. Fruktkjøttet har en søt, tropisk aroma, som gjør at den passer godt til kjøtt, fugl og fisk. Mango kan også moses til en saus som er nydelig til desserter og i dressinger.

Mango har et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Mango inneholder også folat, som reduserer tretthet og utmattelse, og kostfiber, som er bra for fordøyelsen.

Jo mer rynkete skallet er, jo mer moden er pasjonsfrukten – og jo bedre smaker den. Foto: frukt.no

Pasjonsfrukt

Denne finnes i mange varianter. Mest kjent hos oss er den lilla varianten, men det finnes også gule, rødgule og helt purpurrøde varianter. Pasjonsfrukt har en litt oval, rund form, og skallet er kraftig og læraktig. Størrelsen er som på en plomme, og en moden frukt har et skrukkete og bulkete skall.

Fruktkjøttet har en geleaktig konsistens og inneholder en masse spiselige kjerner med en gulgrønn farge. Pasjonsfrukt smaker friskt og syrlig, og kan spises naturell eller brukes som ingrediens i sauser, syltetøy, kaker, fruktsalater, smoothies og iskrem. Fruktkjøttet kan også siles fri for steiner og brukes til juice og drinker.

Pasjonsfrukt er en kilde til vitamin E og C. Vitamin E bidrar til å fjerne forurensning i kroppen. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pasjonsfrukt har også høyt kostfiberinnhold, som er bra for fordøyelsen.

Pitahaya, også kjent som dragefrukt, kommer i flere varianter. Foto: frukt.no

Pitahaya

Også kjent som dragefrukt. Finnes i flere varianter, men mest vanlig er den gule og røde. Formen er oval og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt med mange små, sorte, spiselige kjerner. Smaken er søt, fyldig og aromatisk.

Pitahaya kan spises med skje fra skallet eller serveres til dessert sammen med is eller annen eksotisk frukt. Den er også nydelig i salater. Smaken kan minne om en blanding av jordbær og pære.

Pitahaya har et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunsystemet og bidrar til dannelsen av kollagen, som er viktig for huden. Vitamin C bidrar i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Litchi er en mild og søt frukt som sies å ha positiv påvirkning på kjærlighetslivet. Foto: frukt.no

Litchi

Er rik på C-vitamin og mineraler, og kalles kjærlighetsfrukt fordi den, ifølge gammel folketro, skal ha spesielle egenskaper i så måte. Frukten har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og ble i riktig gamle dager brukt som betalingsmiddel i forbindelse med innkreving av skatt.

Litchi vokser på høye trær, i klaser på 20–30 frukter. Den er oval og på størrelse med en valnøtt. Skallet er tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig, og smaken er mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun, hard kjerne som ikke skal spises.

Litchien kan spises naturell, men passer også godt i fruktsalater og kan serveres til dessert sammen med is eller krem.

Pitahaya i fruktsalat. Foto: frukt.no – Marte Garmann

Visste du at både frukter og grønnsaker er planter, men en frukt er den delen av planten som utvikler seg fra en blomst, og som inneholder frø? Tomater, paprika og avokado er derfor, biologisk sett, frukter.

Les også: En ukemeny kan spare deg for tid og penger