Er du plaget av smerter i muskler, skjelett eller ledd? Da er du ikke alene. Halvparten av yrkesaktive kvinner i Norge opplever gjentagende smerter i nakke og skuldre. Dette anbefaler ekspertene.

Tall fra Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø viser at nærmere en million nordmenn plages jevnlig av smerter i rygg, nakke og skulder. Der 34 prosent av yrkesaktive menn rammes, opplever så mange som halvparten av alle yrkesaktive kvinner gjentagende smerter i nakke og skulder.

Mikkel Dahl Lund. Foto: Małgorzata Renata Aulejtner.

Daglig leder i Bedriftsyoga, Mikkel Dahl Lund mener en del av belastningsskadene kunne vært unngått hvis flere hadde brukt mer tid på forebyggende trening.

– Ved å styrke kjernemuskulaturen og øke bevegeligheten utfører du både daglige arbeidsoppgaver og trening på en mindre belastende måte. Yoga er en unik treningsform som både tøyer musklene, styrker kjernemuskulaturen og gir bedre holdning, forklarer Lund.

Les også: Jobbrelaterte helseplager koster milliarder

– Yoga reduserer risikoen for belastningskader

Det finnes ulike former for yoga, som består av ulike kombinasjoner av fysisk trening og mer meditative former som pusteøvelser og mindfullness. I tillegg til å trene stabilitet, styrke og bevegelighet påpeker Lund at yoga reduserer stress og spenninger i rygg og nakke.

– Yoga har blitt en populær treningsform, og passer både som supplement til annen trening, men også for deg som har en mer stillesittende hverdag. Jobber du for eksempel mye foran PC kan en svak kjernemuskulatur gjøre at du fort blir hengende på leddene, ryggen krummes, og nakke og skuldre må ta støyten for du ikke klarer å støtte opp ryggen skikkelig. Dette kan blant annet føre til rygg- og nakkeskader over tid.

Selv om yoga har en forebyggende effekt, understreker Lund at det er viktig å starte rolig.

– En god yogainstruktør kartlegger din fysiske status og tilpasser øvelsene deretter. Dersom du har som mål å få beina bak hodet etter første uka er det uheldig og kan fort føre til skader. Men så lenge yoga praktiseres riktig er det sunt, forteller Lund.

Forskning.no viser til at fysisk aktivitet som yoga i mange tilfeller har en bedre effekt for de med gjentagende kroniske smerter i ryggen enn medisinsk behandling.

Yoga kan være godt for både kropp og sjel. Mikkel Dahl Lund i lotusstilling. Foto: Nicki Twang.

Les også: Slik kan ny teknologi påvirke folkehelsen i fremtiden

Stabilitet i kjernen er avgjørende

Det er mange som er flinke til å trene både stryke og kondisjon. Men mye, ensidig trening gir økt risiko for belastningskader i knær, akilles, nakke, skulder eller rygg, ifølge Jorunn Sundgot-Borgen. Hun er professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges Idrettshøyskole, og sier det er særlig viktig med stabilitetstrening og variasjon i treningsform.

– En svak kjernemuskulatur kan blant annet gjøre at du får mer støt i beina når du løper. Dette fører ikke bare til at du løper saktere, men også at kroppen utsettes for større belastning, forklarer hun.

Ved styrketrening er det også en stor fordel å være sterk i kjernemusklene. Gjennomfører du knebøy og markløft uten en sterk kjernemuskulatur er det bare et tidsspørsmål før korsryggen begynner å svikte, ifølge professoren.

– Trening med slynge, strikk og kettlebells gode eksempler på treningsformer som naturlig styrker mage og rygg samt stabilisering i knær og hofte, sier Sundgot-Borgen.

Les også: Dette plager unge, norske kvinner 

Tøy og bøy etter trening

Professoren oppfordrer også til å bruke tid på bevegelighetstrening etter treningsøkten.

– Bevegelighetstrening øker bevegeligheten i muskler og ledd, og kan redusere faren for skader. Bevegelighetstrening bør helst skje etter en god oppvarming eller etter selve treningsøkten når musklene er varme. På Olympiatoppen.no finner du gode eksempler på øvelser for hele kroppen, sier hun.

Den klassiske uttøyingen er en måte å øke bevegeligheten på, men Sundgot-Borgen trekker også frem andre metoder som kan ha god effekt.

– Yoga er en mer dynamisk form for uttøying. I tillegg, er foam-roller et nyttig verktøy som kan brukes for å komme dypere ned i muskulaturen. Dette er en massasjerull som kan brukes både før, under og etter trening. Du plasserer den under for eksempel rygg, lår eller legg, og bruker kroppsvekten til å rulle den frem og tilbake på muskelen. Finner du punkter som er ekstra følsomme kan du rulle litt ekstra der, forklarer hun.

Slik kan en Foam Roller brukes. Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.

Oppsøk hjelp

Det er viktig å lytte til kroppen og oppsøke fagfolk ved muskel- eller skjelettproblemer. Ifølge fysioterapeut, Ivar Sundsbø i Gjensidige tar det ofte mye lengere tid å rehabilitere en belastningskade enn det tar å utvikle den.

Fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige Ivar Sundsbø

– Selv om du er ung og sprek kan du oppleve å få fysiske plager som krever behandling. Godt forebyggende arbeid er viktig, men har du behov for å oppsøke enten legespesialist, fysioterapeut, manuellterapeut, naprapat eller psykolog, er en behandlingsforsikring fornuftig å ha. Da får du tilgang på rask behandling, sier Sundsbø.

Sundsbø påpeker også at det er ikke farlig å trene så lenge man tar hensyn til kroppens signaler underveis.

– Den potensielle faren for belastningsskader må ikke overskygge de overordnede helsefordelene av å trene. Trening forebygger blant annet overvekt, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom og beinskjørhet avslutter Sundsbø.

Les mer om behandlingsforsikring

Foto øverst: Fizkes, Shutterstock.

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.