Høstmørket kan by på farlige situasjoner i trafikken, og politiet varsler om store konsekvenser for de som ikke har billysene i orden. Her er bilmekanikerens tips til hvordan du og bilen din blir godt forberedt på høstens mørkekjøring.

23. september er det høstjevndøgn, dagen som markerer at vi går mot mørkere tider på den nordlige halvkule. I tillegg til at mørkere kjøreforhold kan gi farlige situasjoner i trafikken, kan feil bruk av billysene koste deg dyrt. Politiet opplyser at deres reaksjon på all slags feilbruk er 2000 kroner, eller tre dager i fengsel.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

– Enda mer alvorlig er det jo at dette kan koste liv. For å kunne se fotgjengere i god tid, må billysene fungere optimalt i høstmørket, sier Jan Fleinsjø, bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige.

Han oppfordrer til landets bilister til å rengjøre lysene.

– Det kan gjøres enten med innebygde lyktespylere, om bilen din har det, eller så kan du gjøre det enkelt med en svamp på bensinstasjonen, for eksempel når du allikevel har stoppet der for å fylle drivstoff, sier han.

Bilmekanikeren anbefaler dessuten at man alltid har ekstra med spylervæske liggende i bilen.

– Gode lysforhold hjelper ikke så mye hvis du ikke kan se skikkelig ut av frontruta di, sier Jan.

Les også: Visste du dette om refleks?

Firbeinte farer

I tillegg til at kjøreforholdene er mørkere på denne tiden av året, er det også viktig å huske på at jaktsesongen er i gang.

– For eksempel er elgen mer i bevegelse. I møte med skogens konge kan godt lys på bilen din være avgjørende, sier Jan.

Les også: Fem gode råd ved viltpåkjørsel

Skal du ut å kjøre i høst? Ikke se så mørkt på det.

Her er Jans ni tips til mørkekjøring:

  1. Gjør deg kjent med bruken av fjernlys på din bil. Noen av de nyere modellene har auto opp- og nedblending av nær- og fjernlys
  2. Fjern høstskitt fra lysene dine, det kan medføre redusert sikt
  3. Det er forbudt å kombinere nærlys og kurvelys, så sant det ikke er tåke. Å kombinere disse vil svekke dybdesynet ditt, og gi dårligere lengdesikt. Dette skyldes for mye lys rett foran bilen. Kombinasjonen vil kunne medføre et forenklet forelegg på 2000 kroner
  4. Bruk alltid parkeringslys ved stans eller parkering. Det forteller andre bilister om handlingen din, og de får bedre sikt
  5. Kontroller at alle lys på bilen fungerer som de skal. Få hjelp til å kontrollere baklysene
  6. Hvis lampeglassene på frontlysene er matte, kontakt et verksted og få vurdert om de kan repareres eller om de må byttes
  7. Sørg for at du har varseltrekant og mer enn en refleksvest liggende i bilen, slik at passasjerer også blir godt synlige ved motorstopp
  8. Førere av biler med automatiske lys må sørge for at lysbryteren står i rett posisjon, slik at baklysene tennes ved for eksempel innkjøring i tunell på dagtid
  9. Under mørkekjøring er det svært viktig at begge nærlys fungerer. Hvis din venstre lyspære har sluttet å fungere, vil du kunne bli opplevd som en mc/moped, som ligger inntil høre side av veien. Det kan skape farlige situasjoner

Les også: Se opp for glatte kjøreforhold

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Kjørelysregler fra Statens Vegvesen:

Bilen skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Kjørelys som kan benyttes: nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys. Ved bruk av kjørelys er det ikke påkrevet at baklysene er tent. Fører av bilen må sørge for at riktig lys er aktivisert i forhold til lysforholdene. Ved kjøring inn i f.eks. tunell skal baklys være tent.

Nærlys

Det er ikke tillatt å ha flere enn to nærlys. Disse skal ikke lyse sterkere enn 0,7 lux i en høyde av 1,10 meter, målt 25 meter foran lykten. Det er tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys. Det er ikke tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med tåkelys.

Fjernlys

Det er i dag tillatt å ha to eller fire fjernlys. De aktiverte fjernlysene skal aldri lyse sterkere enn 480 lux. Tunge lastebiler kan ha seks fjernlys.

Les også: En trivelig langtur med bil? Fullt mulig!

Tåkelys

Det er ikke tillatt å ha fler enn to tåkelys. Det er ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys.Det er tillatt å bruke tåkelys som kjørelys i stedet for nærlys på dagtid. Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys. Unntaket er kurvekjøring i lav hastighet (10-20 km/t).

Parkeringslys

Det er kun tillatt å ha to parkeringslys på bilen. Det er altså ikke lov til å bruke parkeringslyspæren i ettermonterte lyskastere, hvis de ordinære parkeringslysene samtidig er tent. Parkeringslysene skal alltid være tent, både i kombinasjon med nærlys, tåkelys, fjernlys og baklys.

Les også: Slik gjør du bilen klar for kulda

Ettermonterte bremselys

Ettermonterte bremselys, også av den høytsittende typen, skal lyse kontinuerlig ved aktivering. Ettermonterte bremselys som blinker eller på andre måter kan forstyrre medtrafikanter, er ikke tillatt.

Godkjente lykter

Husk at alt lovlig lysutstyr skal være merket med “E” eller “e”, det vil si godkjent i henhold til ECE eller EEC.

Les mer om bilforsikring

HOPP TIL TOPPEN