Sørg for at det er minst 10 grader i rom med vannrør, anbefaler tømrer og rådgiver Simon Olsen.

Hus og hytter med innlagt vann kan inneholde svært mange meter med rør. Noen steder er rørene synlige, men som oftest går de gjennom gulv og vegger. Når gradestokken synker, øker risikoen for at både synlige og skjulte rør sprekker. Når de tiner igjen, kan det føre til store vannskader.

Vann på avveier

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

De fleste frostskadene oppstår når utetemperaturen synker kraftig mens beboerne er borte, for eksempel på jule- eller vinterferie. Det er ikke morsomt å komme hjem til vannskader. I verste fall kan boligen bli ubeboelig i lang tid, ifølge Simon.

– Med sprengkulde skyter tallet på vannskader i været. For eksempel ble det registrert nesten 25 000 frostskader vinteren 2010. Det vanlige er cirka 5 000. Gjensidige alene har utbetalt flere 100 millioner kroner i erstatning i forbindelse med slike skader. Samtidig har mange fått redusert forsikringsutbetalingen fordi huset eller fritidsboligen ikke var godt nok sikret mot frostskader, sier han, og fortsetter:

Les også: Derfor bør du måke taket

– Kuldegradene kan smyge seg inn i ventiler, utettheter, kjellere og andre steder hvor det kan være rør. Mange skader oppstår fordi folk skrur varmen ned eller helt av når de reiser bort. I tillegg glemmer mange å stenge stoppekranen.

Kaldt ute – varmt inne

Simon påpeker imidlertid at det egentlig er ganske enkelt å forebygge frostskader.

– Når det er frost ute, bør det være varmt inne – minst 10 grader i alle rom som har vannrør i vegger eller gulv. Skru opp termostaten på ovnene slik at de har litt ekstra å fyre med dersom det blir skikkelig kaldt, sier Simon, og understreker at mange skadene oppstår fordi varmekildene ikke klarer å holde tritt med plutselige temperaturfall.

Les også: Hold varmen opp, men strømregninga nede

I tillegg bør den nevnte stoppekranen stenges og rørene tømmes for vann hvis huset skal stå tomt over tid.

– Det å stenge stoppekran og å tappe rørene er for øvrig et krav i hytteforsikringen. Det er en dårlig idé å nøye seg med å la vannkraner stå og dryppe for å hindre frost. Avløpet kan nemlig også fryse til, påpeker Simon.

Vil man sikre seg ytterligere, er det smart å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske. I tillegg kan det være nødvendig å sjekke om vannrør i grovkjellere og krypkjellere må beskyttes med varmekabel og isolasjon.

Les også: Unngå skade på badet

Når uhellet er ute

Hvis det er mistanke om frostskader, kan man prøve å finne den med det blotte øye eller ved å lytte etter susing i rørene.

– Hører man suselyd uten at kranene er i bruk, er det et tegn på lekkasje. Steng stoppekranen og kontakt rørlegger, sier Simon.

Er det allerede oppstått skader, eller hvis rørleggeren sier at kostnaden kan bli høyere enn egenandelen i forsikringen, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt snarest.

Les mer om bolig og innboforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.