Slik gjør du bilen klar for kulda

Høstens vær og vind gir vanskeligere kjøreforhold, og om ikke lenge setter vinterkulda inn. Her er bilmekanikerens råd til hvordan du kan klargjøre bilen din klar for glattere veier.

Kulde, nedbør, løv i veibanen og mørkere kjøreforhold er bare noe av det som stiller høyere krav til både bil og sjåfør. Det finnes enkle grep du kan gjøre for å ivareta trafikksikkerheten selv med dårligere kjøreforhold, ifølge Jan Fleinsjø, bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige.

Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

– Vi er vant med krevende værforhold her til lands, og de aller fleste er dyktige sjåfører som vet å være litt ekstra på vakt når forholdene tilsier det. Men i tillegg til at du som sjåfør må ta hensyn til forholdene, er det viktig å forsikre seg om at også bilen, og da særlig dekkene, er klare for kulda, sier Jan.

Les også: Se opp for glatte kjøreforhold

Jan trekker frem viktigheten av å velge dekk som stemmer med spesifikasjonene i vognkortet, og sender en klar advarsel mot å kun la prisen bestemme hvilke dekk du skal kjøpe.

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se saldoen bankkonti, fond- og pensjonssparing

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

– Det er viktig å gjøre seg kjent med vinterdekkenes tilstand før vinteren kommer. Om du skal kjøpe nye for året, anbefaler jeg å velge de dekkene som kommer godt ut i tester, og at du bytter alle fire samtidig. Hvis det blir ulike dekk på akslene, kan bilens kjøreegenskaper påvirkes og det påvirker igjen sikkerhetssystemer som ABS og antiskrenssystemer. Et godt veigrep kan bli helt avgjørende om en situasjon skulle oppstå, og da vil du at dekkene dine er av høy kvalitet, sier Jan.

Les også: En trivelig langtur med bil? Fullt mulig!

Gode dekk viktigst

Det viktigste å sjekke er at du har gode vinterdekk til bilen, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Nils Sødal. Foto: NAF

– Sjekk mønsterdybden med enten en linjal, tommestokk eller mønsterdybdemåler. Kravet til vinterdekk er 3 millimeter mønster, men vi i NAF anbefaler 4 millimeter, sier Sødal.

Han opplyser om at flatt batteri er den klart hyppigste årsaken til at NAFs bilbergere rykker ut.

– Hvis man investerer i en vedlikeholdslader, kan man slippe å bli stående med flatt batteri. Bruk laderen noen ganger gjennom vinteren, sier han.

Saltsesong i anmarsj

Når vi vinteren setter inn går vi også inn i saltsesongen på veiene. Spylevæske blir derfor ekstra viktig, ifølge Sødal.

– Husk å sjekke hvor mange kuldegrader spylevæsken tåler før du kjøper. Det er viktig å få vasket bilen og understellet ren for salt. Selv om bilen blir raskt møkkete igjen, vask oftere om vinteren enn om sommeren, sier han, og legger til:

Medlem i NAF? Sjekk dette

– I tillegg kan man vurdere motorvarmer. Denne gir god komfort og bedre drift av motoren gjennom vinteren. Det beste er en motorvarmer som kobles til fra strømnettet. Mange nyere biler har en drivstoff-varmer. Bruk denne også så slipper bilen din ut mindre, motoren har det bedre og kupéen i bilen er varm når du setter deg inn,.

Bilmekaniker Jans syv grep før kulda setter inn:

  1. Batteriet mister effekt i kuldegrader. Få derfor kontrollert tilstanden av et verksted før gradestokken kryper langt nedover
  2. Kontroller frysepunktet på kjølevæsken
  3. Kontroller at dørlåsene ikke har «grodd igjen». Dette gjelder særlig biler med fjernstyring av låsen. Batteriet i nøkkelen blir også redusert i vinterkulda og kan slutte å virke. Finn derfor ut om du bør bytte batteri i nøkkelen
  4. Polering av bilen vil gjøre lakken er mer motstandsdyktig mot ruskeværet. Dette bør gjøres 2 ganger i året, før og etter vinteren
  5. Sjekk, og bytt gjerne, pollen-/friskluftsfilteret. Er filteret tett vil luftsirkulasjonen bli dårlig og du vil oppleve redusert virkning fra varmeapparatet
  6. Sjekk at lufteanlegget fungerer som det skal. Kulden og det våte været øker faren for dugg på innsiden av vindusrutene, men et lufteanlegg fungerer – og da særlig aircondition – gjør at du blir kvitt dugget raskt
  7. Bytt gjerne vindusviskerblader – dette er sesongen hvor du trenger at de fungerer optimalt

Les mer om bilforsikring

– Husk også at løv i veibanen kan gi svært redusert veigrep, og sammen med regnvann danner det noe som kan minne om såpeskum. Særlig motorsyklister må være oppmerksom på dette, men også bilister. Jeg oppfordrer alle til å kjøre forsiktig i høst, avslutter Jan.

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.

HOPP TIL TOPPEN