Tall fra Finans Norge viser at vannskader, som følge av lekkasjer utenfra og inn, kostet mer enn 593 millioner erstatningskroner i 2017. Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen har rådene for hvordan du kan unngå skademarerittet og sikre taket ditt før en værhard høst.

Ifølge Simon skyldes skadene som oftest slitasje eller dreneringsproblematikk.

– I likhet med en bil har også et hus slitedeler. Selv om husets slitedeler tåler mer og varer lengre, enn hva tilfellet vil være på en bil, vil dårlig vær påvirke levetidene på komponentene og det kan bli høye kostnader når noe må byttes. I vårt langstrakte land, med store lokale variasjoner i klimaet, er det derfor lurt å være føre var, sier Simon.

Simon råder boligeiere til å sjekke tilstanden på taket før det verste høstværet setter inn.

Les også: Dette kan du gjøre for å sikre hjemmet ved lyn og torden

– Moderne tak er som regel bygd av betongtakstein eller takplater, og skal holde seg vanntette i 30-40 år. Likevel kan undertaket tørke og sprekke opp over tid, noe som kan føre til lekkasje ved en større regnskyll. Tak som kun består av takpapp eller lignende materialer vil også tørke ut og bli porøse over tid. Man kan regne med at slike tak har noe kortere levetid enn tak av takstein og plater, sier Simon.

Ta tak mot tung snø

I tillegg til å bli utsatt for sol, regn og vind blir takene våre tynget av snø. Siden det er store lokale variasjoner på hvilken vekt taket er bygd for å tåle anbefaler Simon å sjekke vektgrensa for ditt tak.

– Tak i Norge kan tåle alt fra 150 til så mye som 800 kilo per kvadratmeter. Her er det imidlertid store lokale variasjoner, da f.eks. et hus i Karasjok gjerne er bygd med et tak som tåler mer vekt enn et hus på Jæren, hvor en kanskje forventer mindre snømengder. Men siden været her til lands kan være mer uforutsigbart enn som så, er det lurt å få en lokalkjent fagkyndig til å finne ut hvor mye akkurat ditt tak tåler, sier Simon.

Les også: Derfor bør du måke taket

Han trekker frem et eksempel fra Sintef som viser at 80 cm med gammel snø kan veie så mye som 250 kg per kvadratmeter.

 Snøtype og egenvekt Kritisk snølast
150 kg/m2 250 kg/m2 350 kg/m2
Gammel snø (300 kg/m3) 0,5 m 0,8 m 1,2 m
Våt snø (400 kg/m3) 0,4 m 0,6 m 0,9 m

Her er Simons fem tips for å gjøre taket klart for høstværet:

  1. Se etter åpenbare feil, som sprukne takstein
  2. Fjern rusk og rask fra kil-, grad- og takrenner
  3. Få en fagkyndig til å inspisere taket ditt om det er eldre enn 30 år
  4. Få anslag fra håndverkere med lokalkunnskap i værharde strøk om vekttoleranse og forventet levetid på tak og vegger
  5. Måk snø fra taket for å unngå snøras og skader som følge av høy vektbelasting på taket, verandaen e.l.

Simon understreker at fallulykker er blant de vanligste arbeidsulykkene vi har her til lands. Derfor er det viktig å tenke på egen sikkerhet når man utfører arbeid i høyden.

Les også: Ekstremvær i vente?

Her er Simons fem viktige sikkerhetsgrep for deg som skal arbeide på taket:

  1. Korrekt oppført stillas med rekkverk er den foretrukne sikringsmetoden når man skal utføre arbeid, spesielt av omfattende karakter
  2. Påse at stillas og stige er i god stand og godkjent for bruken. Stige skal sikres mot glidning og kun brukes til tilkomst – man bør ikke arbeide fra stigen
  3. For mindre arbeider kan man bruke godkjent sikringssele. Man kan enten ha kort radius som forhindrer at man kan falle utenfor taket, eller lang radius som sikrer deg dersom du faller utenfor
  4. Sele skal ikke forankres i pipen/skorsteinen, men i egne forankringspunkter
  5. Ved arbeid i sele som sikrer deg for fall skal man ha tilgang på umiddelbar bistand dersom man skulle bli hengende

Sjekk pris på husforsikring

Les mer om Gjensidige Bolighandel

HOPP TIL TOPPEN