Snart yrer det av liv i båthavnene, det er tid for vårpuss. Båtfolket er stort sett nøye, men det er lett overse ting. Takstmann Jan Egil Hektoen vet hvor han skal lete etter feil. Her er hans tips.

Takstmann Jan Egil Hektoen i Gjensidige

– Båteiere er stort sett flinke til å ta vare på farkosten sin. Men når båten har blitt noen år og gjerne har byttet eier flere ganger, da finner vi mye rart, sier Jan Egil Hektoen.

Han jobber til daglig med å vurdere båtskader i Vestfold, et av Norges største båtfylker. Etter mer enn 30 år som takstmann, kjenner han de fleste fellene en båteier kan gå i.

– Det er lett å overse båtens mange skjulte deler og elementer som også trenger ettersyn og vedlikehold. Feil og skader som ikke ligger opp i dagen, kan fort bli de skumleste, sier Hektoen.

Her er hans beste råd for vårens båtpuss:

Gassinstallasjoner

Propangass brukes til matlaging og i kjøleskap, men også til å varme vann. Mange glemmer at slangene som fører gassen til de ulike apparatene er ferskvare. Slangene er utstyrt med best før-dato og bør skiftes ut omtrent annethvert år.

Vær også sikker på at slangene er montert helt riktig. Propangass på avveier er svært eksplosiv. Hektoen minner dessuten om at det ikke er tillatt å feste slanger med klemmer.

– Slangeklemmer som trekkes til med skrutrekker er ikke lov å bruke om bord i båt. Gasslanger skal ha pressede kuplinger med kon og mutter ferdig montert, opplyser han.

Les også: Klar for MC-sesongen?

Skroggjennomføringer

Et skrog har flere gjennomføringer, for eksempel til eksos. Sjekk disse jevnlig. Når stålet i gjennomføringene korroderer, kan det rett og slett ende med at båten synker.

Bunnventiler

Bunnventiler kan sette seg fast og tæres av saltvann og elde. Uten bunnventil, ingen båt.

Les også: Sånn gjør du bilen klar for våren

Lensepumper

Elektriske lensepumper har automatisk nivåbryter, det vil si at de starter når vannet har steget til et visst nivå. Normalt er det imidlertid (heldigvis) ikke vann i båten, og derfor blir ikke den automatiske bryteren testet. Prøv den manuelt, og sjekk at membranen til manuelle pumper er i god stand.

– I tillegg må du kontrollere alle kraner, sier Hektoen.

Se også: Dette kan bli fremtidens klima

Se opp for dieseldyr

Dieseldyr er mikrober som trives godt i vann som er kommet inn i dieseltanken. Der livnærer de seg av diesel og tilsetningsstoffer. Avfallsstoffer fra mikrobene kan tette til slanger, grov- og finfilter, pumper og dyser – og føre til motorstopp.

I grov sjø er risikoen størst. Da kan avfallsstoffene virvles opp fra bunnen av tanken og bli sugd inn i motorens drivstoffsystem.

Slik stopper du dieseldyr:

  • Unngå vann i dieseltanken
  • Skift grov- og finfilter til dieseltilførselen
  • Kontroller og drener vannutskilleren
  • Fyll bare drivstoff på seriøse stasjoner/marinaer
  • Dekk over påfyllingsåpningen under tanking i kraftig regnvær
  • Kontroller og skru til eventuelle pakninger i drivstofflokket
  • Hold tanken så full som mulig, og fyll den helt opp før vinteropplag

Les også: Roing – ta i et tak sammen med andre

Forsikring som holder vann

Det finnes mange hundre tusen fritidsbåter langs norskekysten. Er du lykkelig eier av en av disse, vet du helt sikkert å sette stor pris på samvær med venner og familie, bølgeskvulp og en fisk på kroken i ny og ne. Derfor er det viktig både å ta godt vare på farkosten og å ha en god forsikring.

Våre kaskoforsikringer dekker ulykke, brann og tyveri. Den beste heter Båt Pluss og er blant de aller beste i markedet. Den inneholder blant annet en feriegaranti som gjelder for alle planlagte turer, også helgeturer. Maskinskade og skader som skyldes feilfylling eller forurenset drivstoff dekkes også. Blir båten totalskadd, kan du få fabrikkny båt gjennom forsikringen.

Les mer om båtforsikring i Gjensidige

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.