Innbrudd i arbeidsbiler skjer hyppig og er et stort problem, ifølge etterforskningsleder ved Fredrikstad politistasjon Rune Albertsen. Han har to klare råd til håndverkere som vil unngå innbrudd i arbeidsbilen og risikere å miste verktøy og utstyr verdt titusenvis av kroner.

Nesten 8 000 tyverier fra biler og andre motorkjøretøy ble anmeldt i 2017. Etterforskningsleder Rune Albertsen erfarer at det er vanligere med innbrudd i arbeidsbiler enn privatbiler.

Etterforskningsleder, Rune Albertsen. Foto: Petter Larsson / NRK
Etterforskningsleder, Rune Albertsen. Foto: Petter Larsson / NRK

– Lokalt her hos oss har antall innbrudd i privatbiler gått betraktelig ned. Det skjer sjeldnere nå for tiden. Antall innbrudd i arbeidsbiler har derimot holdt seg stabilt. Slike innbrudd skjer hyppig, og det er et stort problem, forteller Albertsen.

Les også: Slik unngår du innbrudd i bilen i ferien

Han legger til at han tror det samme gjelder de fleste andre steder i landet. Albertsen erfarer at det er mange ulike typer gjerningsmenn som utfører disse lovbruddene.

– Innbruddene i arbeidsbiler kan være alt mulig. Vi har eksempelvis mobile vinningskriminelle – eller bander – som har raid. Innimellom har vi har lokale kriminelle, og så har vi et og annet enkeltforhold som dukker opp. Summen er at det blir en god del, sier Albertsen.

Les også: Ønsker du innbruddstyver velkommen inn?

Ifølge Albertsen er dyrt kvalitetsverktøy det mest attraktive tyvegodset:

– Vi oppfatter det slik at elektriske verktøy, som driller, sager og dyre lasere, er mest ettertraktet blant innbruddstyvene. Det er snakk om store verdier, sier den erfarne politimannen.

Les også: Glemt håndbrekk koster 50 millioner kroner i året

Best å stå parkert hjemme

Malermester Johnny Jensen fra Sandefjord forebygger tyveri ved å parkere arbeidsbilen hjemme.

Malemester, Johnny Jensen. Foto: Privat
Malemester, Johnny Jensen. Foto: Privat

– Nå har vi en ordning som er at gutta tar med seg bilen hjem og har den på privatplassen sin om natta. Når du står parkert et sted der folk bor, er det ikke like lett for tyvene. Det synes jeg er veldig viktig. Jeg tror det hadde vært mange flere innbrudd om vi hadde samlet ti firmabiler som stod oppe på kontoret eller lageret vårt. Det er et industriområde, som betyr at det ikke er særlig med folk der om natta, sier Jensen.

Flere av bilene Malermestrene Jensen bruker inneholder verdifullt utstyr.

– Noen av våre ansatte har støvsuger og slipemaskin i bilen, og det er kostbart. I tillegg er det mye håndverktøy, som pensler og ruller, som er verdt litt penger, i mange av bilene. Enkelte har også håndslipere samt spesialverktøy som brukes i forbindelse med tapetsering, påpeker Jensen.

Det blir imidlertid for upraktisk å ta verdisaker ut av bilen om natten.

Les også: Husk å låse boden

– Verktøyet ligger i bilen om natta. Når gutta er ferdig på jobb, reiser de fra kunden og rett hjem. De reiser ikke innom jobben for å legge fra seg verktøy, for det blir rett og slett for tungvint og kostbart, sier Jensen.

Innbrudd i arbeidsbilen er imidlertid ikke noe han bekymrer seg over i det daglige.

– Jeg må vel si at innbrudd er noe vi tenker på hver gang det skjer. Hvis det ikke skjer, så blir det ikke så mye tankegang rundt det, sier den blide malermesteren.

Les også: Bruker du arbeidsbilen privat? Se opp for skattesmell!

Parkering og oppbevaring har stor betydning

Etterforskningsleder Albertsen ved Fredrikstad politistasjon har flere anbefalinger til håndverkere som vil forebygge innbrudd i arbeidsbilene sine.

– Vi har to klare råd. Det ene gjelder oppbevaring av verdifullt utstyr, det andre gjelder plassering av bilen. Hvis du har anledning, ta med deg det dyreste verktøyet ut av bilen når du parkerer. Og hvis mulig, parker bilen i en låst garasje eller et sted der det er mye trafikk og aktivitet, det vil si, der det er mange vitner. Vår klare anbefaling er å parkere på godt opplyste steder der folk ferdes. Vi fraråder sterkt å parkere arbeidsbiler på et industriområde eller på en mørk byggeplass, konstaterer Albertsen.

Hvis man først skulle være så uheldig å bli ranet, sier Albertsen at det er nyttig å merke verktøyet.

– Det skjer at politiet finner dyrt verktøy som vi ikke klarer å spore tilbake til eier. Derfor er det hensiktsmessig å merke verktøyet med telefonnummer, navn, adresse eller lignende, slik at vi kan finne eieren, opplyser han.

I enkelte tilfeller vil det virke forebyggende om potensielle tyver kan se inn i bilen, andre ganger er dette en ulempe.

– Hvis du er flink til å ta verdier ut av bilen, så er det greit at det er mulig å titte inn i bilen. Da vet tyvene at bilen ikke inneholder noe av verdi. Har du derimot blendet vinduet til lasterommet, kan de kriminelle ta sjansen på å bryte seg inn i blinde. Er det imidlertid slik at du har dyrt verktøy liggende i bilen, er det fornuftig å begrense innsynet, slår Albertsen fast.

Les også: Da Tora snudde ryggen til, slo tyven til

Gitter, alarm og låsbare skuffer

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, har erfaring med skadesaker på arbeidsbiler. Han mener forebygging av innbrudd i arbeidsbilen koker ned til å vanskeliggjøre forbrytelsen.

Jan Fleinsjø i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild
Jan Fleinsjø i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild

– Tyver kommer seg alltids inn i en bil hvis de absolutt vil. I bunn og grunn må du bare gjøre det vanskelig for dem. Du er mer utsatt hvis du er et lett bytte, for innbruddstyvene vil gjerne slippe unna med forbrytelsen. Hvis de må stå og bråke og holde på i lang tid, er det mindre fristende, sier bilmekanikeren.

Fleinsjø har flere konkrete anbefalinger til håndverkere som ønsker å iverksette tiltak for å unngå innbrudd i bilen.

– Du kan sette på gitter på vinduet, dersom det er vindu inn til lasterommet. Da blir det vanskeligere å ta seg inn. Alarm er også en fin ting å ha, gjerne med en glass-sensor som registrerer om glasset knuser. Ønsker du å dra det enda lengre, kan du få installert en magnetlås som aktiveres i tillegg til den vanlige låsen, sier han.

Dette dekker næringsbil­forsikringene

 

Bil Pluss
• Maskinskade
• Større leiebil
• Høyere erstatningssum for løsøre og ekstrautstyr
• Utvidet totalskadegaranti

 

Bil Kasko
• Totalskadegaranti
• Liten leiebil
• 8 års reparasjonsgaranti
• Kollisjon, utforkjøring og velting

 

Bil Delkasko
• Brann og tyveri
• Glasskade
• Løsøre og ekstrautstyr
• Veihjelp

 

Bil Ansvar
• Ansvar (lovpålagt)
• Ulykke
• Rettshjelp

I tillegg til å hindre tyver fra å komme seg inn i bilen, mener rådgiver Fleinsjø at man kan gjøre det utfordrende for de kriminelle å få med seg tyvegodset.

– Du kan vurdere å skaffe deg reoler med låsbare skuffer der du kan oppbevare verdifullt verktøy. Det går også an å komme opp med dine egne kreative løsninger. Jeg har vært inne i en bil som hadde en vaier gjennom alle verktøy som hengte på tavla og som var festet på hver side, sier han.

Skulle ulykken først være ute, anbefaler Fleinsjø at man har en forsikring som dekker det man trenger.

– Sørg for at du har en forsikring som gjør det så enkelt som mulig for deg å fortsette driften. Hos Gjensidige kan man velge mellom fire ulike næringsbilforsikringer, og de bygger på hverandre.

Det er flere aspekter å tenke gjennom. En næringsbilforsikring kan for eksempel inkludere verktøyet som ligger i bilen din, og den kan dekke leiebil som du kan bruke mens bilen repareres, forklarer Fleinsjø.

Håndverkere må selv finne balansen mellom å sikre seg mot innbrudd og å ivareta en praktisk hverdag. Det er uansett ingen tvil om at innbrudd i bilen er svært leit for de håndverkerne som utsettes for det.

– Innbrudd i bilene til håndverkere kan ødelegge driften deres. De kommer på jobb, har avtaler og skal utføre arbeid. Når bilen da er tom for verktøy, er det veldig skadelig og fører til mye plunder og heft, avslutter Fleinsjø.

Les mer om forsikring av arbeidsbilen

Foto øverst: Shutterstock, Larina Marina

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.