Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen har tipsene til hvordan du kan unngå at strømregninga går gjennom taket i kalde vintermåneder.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Eldre hus i Norge er ofte trekkfulle og har lite isolasjon. Og tar en ikke grep, blir vinteren fort enten kald eller kostbar. Men selv om det er mye å spare på å minimere trekk og øke isolasjonsmengden, er det mange som kvier seg for å gjøre utbedringer av frykt for kostnaden, ifølge Simon.

– Det finnes noen enkle og rimelige grep jeg råder alle til å gjøre. For større utbedringer, hvor man må leie inn hjelp til alt, blir det naturligvis noe dyrere, men det kan samtidig være vel investerte kroner. Gode råd fra fagpersonell kan spare deg for fuktskader og risikoen for at arbeidet må gjøres på nytt. På sikt vil du nok også se store besparelser på strømregninga, forteller tømreren.

Les også: Derfor bør du måke taket

Visste du at store istapper fra taket er et tegn på varmetap og/eller mangelfull lufting, og kan medføre vannlekkasjer?

Om man heller ønsker å gjøre arbeidet selv, forteller Simon at det finnes mange detaljerte og gode beskrivelser av tiltak som fungerer på nett. Han anbefaler å begynne med de tiltakene som gir mest effekt av hver investerte krone, og peker på etterisolering av loftet som det viktigste.

– Det er mange som kan mye, men jeg anbefaler å søke råd fra velrenommerte leverandørers nettsider eller fagpersoner fremfor diskusjonsforum hvor man ikke vet kompetansen til de som uttaler seg, avslutter Simon.

Les også: Ta en vårsjekk av hytta

Her er Simons seks tips for å beskytte huset mot kulda i vinter:

Sjekk pris på husforsikring

  1. Eldre vinduer og dører uten pakninger slipper ut mye varme. Pakninger er heldigvis enkle å montere selv, og fås kjøpt hos de aller fleste byggevarehus.
  2. Panelovner plassert under vinduene vil redusere «kulderas» (konveksjon), og forhindre trekk langs gulvet som drar ned romtemperaturen.
  3. Skal du lufte, så gjør det kort og effektivt. Da byttes luften ut uten at kulden setter seg i veggene, og du forhindrer at temperaturen senkes etter luftingen.
  4. Bytt ut gamle vedovner og varmtvannsberedere med nyere modeller. De er langt mer energieffektive!
  5. Det er helt ok å senke varmen i rom som ikke er i bruk, men la aldri temperaturen nærme seg frysepunktet. Dette kan gi skader på røranlegget og samtidig øke faren for fuktutvikling på grunn av kondens.
  6. Om du har problemer med frost i de utvendige vannledningene er et tips å skuffe snø over området for å isolere ledningene.

Les mer om Gjensidige Bolighandel

HOPP TIL TOPPEN