Nesten halvparten av alle båteiere opplever at andre båtførere er til sjenanse på sjøen.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige

– Om sommeren tilbringer mange av oss ferien ved sjøen. Ikke alle finner den roen de skulle ønske. Høy fart, støy og båtførere som kjører for nærme er blant det som irriterer store deler av båtfolket, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Undersøkelsen, som Ipsos har gjennomført for Gjensidige, viser at fire av ti båteiere opplever sjenanse til sjøs ofte eller av og til. Det er rundt Oslofjorden og på Sørlandet er konflikten størst. Her mener nærmere syv av ti det samme, noe som naturlig nok har sammenheng med tettheten av båter mener Voll.

Les også om: Bør du ha kasko på båten?

Ta sikkerheten på alvor

Redningsselskapet og Gjensidige er opptatt av at de som ferdes på sjøen tar sikkerheten på alvor. Det betyr at de som kjører raske båter må ta ekstra hensyn til de “mykere” trafikantene på sjøen.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste ti årene, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Les også om: Reglene du må kunne før båtferien

Vannscootere nærme land

Etter at vannscooter ble tillatt, har dette flere steder vært med på å øke konfliktnivået nærme land.

– Vannscootere holder ofte på nærme land, og da er det viktig å være ekstra observant med tanke på badende. Husk at fartsgrensen nærme land i flere områder er fem knop, også for vannscootere, sier Voll.

Alle er nok ikke klar over at de kan være en plage for andre. Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier de to kommunikasjonssjefene.

Hvilken båtforsikring passer deg?

Fakta om undersøkelsen:

  • Undersøkelsen er gjennomført våren 2018.
  • 4300 personer over 18 år har deltatt, deriblant 1100 personer som disponerer båt i fritiden.
  • Agder-fylkene topper oversikten med nær 70 prosent som ofte eller av og til har opplevd sjenanse på sjøen.
  • Nordover langs kysten er det få som sier de opplever at andre båtførere er til sjenanse.

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.