Det er viktig å hindre at dyresykdommer får fotfeste i Norge. Sett deg inn i lover og regler før du drar utenlands med hunden, er beskjeden fra Mattilsynet.

Hvis du planlegger å reise med en firbent venn ut og inn av Norge, er det en del lover og regler du må sette deg inn i før du reiser.

– Regelverket er laget for å hindre og begrense smitte og overføring av sykdommer som vi i dag ikke har problemer med i Norge, og for å sikre den enkelte hund, opplyser grenseveterinær Karin Eriksen i Mattilsynet.

Les også: Ikke la dyretenner bli dyre tenner

Ulike regler i ulike land

Når du har bestemt reisemål, er neste skritt å sjekke krav og regler som gjelder i det landet du skal besøke.

– Det er viktig å være godt forberedt. Landet du skal til kan ha andre krav enn Norge når det gjelder å reise med dyr, forklarer Eriksen.

Les også: Slik skaffer du deg visum

Når du skal tilbake til Norge, må følgende være i orden:

  • EU-pass til hunden
  • Chipmerke på hund
  • Gyldig rabiesvaksine (ikke nødvendig ved innreise fra Sverige)
  • Gyldig behandling mot revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) – (ikke nødvendig ved direkte reise med fly fra Finland, Malta, Storbritannia og Irland)

Det er veterinæren som ordner disse tingene for deg før avreise. I tillegg bør du snakke med veterinæren din om hvilke andre vaksiner og behandlinger som kan være aktuelle, anbefaler Eriksen.

– Mange land har en helt annen situasjon enn oss når det gjelder dyrehelse. Kravene som gjelder ved returen til Norge er også forskjellige avhengig av hvilket land du har besøkt, påpeker eksperten. Hun legger til at reglene for reiser med hund også gjelder på dagsturer.

Sjekk Mattilsynets reisekalkulator for tilbakeførsel av dyr

Stell godt med hunden i sommervarmen

Hver sommer rapporterer mediene om hunder som lider i overopphetede biler. Eriksen advarer mot å gå fra dyr i en parkert bil.

Temperaturen i bilen kan lett komme opp mot 40 grader hvis det er 18 grader ute, selv om bilen står i skyggen. Hvis bilen står i sola og utetemperaturen er 22 grader, kan det bli opp imot 85 varmegrader inni bilen, sier hun.

Les også: Derfor må du ikke etterlate hunden i bilen i sommer

Les mer om hundeforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.