Uten de riktige merkene i frontruten kan bilferien i Europa bli veldig dyr. Dette må du vite for å ha kontroll på kontinentet.
I mange europeiske land kan man se frontruter fulle av fargerike små klistremerker. Merkene bekrefter at bilens eier har betalt en avgift for å kjøre på en bestemt motorvei og/eller byområde. Dette må også gjester i landet ha i orden. Hvis man dropper eller glemmer en påkrevd oblat, kan resultatet bli en bot på alt fra noen hundrelapper til flere tusen kroner.
– En oblat er alltid mye billigere enn en eventuell bot. Skal du på bilferie, er det smart å undersøke om landene du skal besøke har krav om motorveioblater og/eller miljømerker, sier kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF.
Les også: Full fres ved full stopp
Kjøp for avreise
Sødal minner om at det av og til kan være vanskelig å få med seg all informasjon på veiskilt, spesielt hvis man ikke behersker det lokale språket godt. Sjansene for at ting går smertefritt øker med gode forberedelser.
– Både motorveioblater og miljømerker kan kjøpes enten før avreise og underveis. Vårt råd er at du kjøper sistnevnte før du drar hjemmefra. Motorveioblater er enklere å skaffe seg underveis, de selges blant annet på bensinstasjoner ved for eksempel grenseoverganger, sier Sødal.
Les også: Husk dette kortet på Europa-ferien
Land som har krav om motorveioblat er Østerrike, Sveits, Slovenia, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Bulgaria og Romania.
– Vær oppmerksom på at ordningen med motorveioblater er noe annet enn vanlige bompenger, som du må betale i de aller fleste land, understreker Sødal.
Land med miljøsoner: Danmark, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Belgia. Tsjekkia og Spania er også i ferd med å innføre soner med begrensninger på biltrafikk.
På nettsiden miljømerke.com finner du informasjon på norsk om grønne soner i Europa. Nederst på siden ligger lenker til ordningene i det enkelte land.
Ytterligere info om miljøsoner og -merker finner du på greenzones.eu. Denne tjenesten er også tilgjengelig som en app i App Store og Google Play.
– De fleste landene opererer med graderte miljømerker. Bilens vekt og motor er avgjørende for hvilken farge det er på merket – og for hvor og når du kan ferdes med bil, påpeker Sødal.
Les også: Slik deler du feriebildene helt lovlig
Italienske turistfeller
I flere byer i Europa er tilstrømmingen av turister så høy at myndighetene har innført tiltak for å redusere belastningen på infrastruktur og miljø. NAF tipser om skiltene med påskriften «Zona a traffico limitato», som står ved innkjøringen til mange gamle bydeler i Italia.
– Her er det ikke mulig å kjøpe en oblat, man må rett og slett forholde seg til skiltet og styre unna disse sonene. Hvis man overser skiltet og blir «fersket» av et overvåkingskamera i forbudt område, vanker det en saftig bot, opplyser Sødal.
Se flere tips og råd om bilferie i Europa fra NAF her