Uten de riktige merkene i frontruten kan bilferien i Europa bli veldig dyr. Dette må du vite for å ha kontroll på kontinentet.

I mange europeiske land kan man se frontruter fulle av fargerike små klistremerker. Merkene bekrefter at bilens eier har betalt en avgift for å kjøre på en bestemt motorvei og/eller byområde. Dette må også gjester i landet ha i orden. Hvis man dropper eller glemmer en påkrevd oblat, kan resultatet bli en bot på alt fra noen hundrelapper til flere tusen kroner.

– En oblat er alltid mye billigere enn en eventuell bot. Skal du på bilferie, er det smart å undersøke om landene du skal besøke har krav om motorveioblater og/eller miljømerker, sier kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF.

Les også: Full fres ved full stopp

Kjøp for avreise

Sødal minner om at det av og til kan være vanskelig å få med seg all informasjon på veiskilt, spesielt hvis man ikke behersker det lokale språket godt. Sjansene for at ting går smertefritt øker med gode forberedelser.

– Både motorveioblater og miljømerker kan kjøpes enten før avreise og underveis. Vårt råd er at du kjøper sistnevnte før du drar hjemmefra. Motorveioblater er enklere å skaffe seg underveis, de selges blant annet på bensinstasjoner ved for eksempel grenseoverganger, sier Sødal.

Les også: Husk dette kortet på Europa-ferien

Land som har krav om motorveioblat er Østerrike, Sveits, Slovenia, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Bulgaria og Romania.

– Vær oppmerksom på at ordningen med motorveioblater er noe annet enn vanlige bompenger, som du må betale i de aller fleste land, understreker Sødal.

Land med miljøsoner: Danmark, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Belgia. Tsjekkia og Spania er også i ferd med å innføre soner med begrensninger på biltrafikk.

På nettsiden miljømerke.com finner du informasjon på norsk om grønne soner i Europa. Nederst på siden ligger lenker til ordningene i det enkelte land.

Ytterligere info om miljøsoner og -merker finner du på greenzones.eu. Denne tjenesten er også tilgjengelig som en app i App Store og Google Play.

– De fleste landene opererer med graderte miljømerker. Bilens vekt og motor er avgjørende for hvilken farge det er på merket – og for hvor og når du kan ferdes med bil, påpeker Sødal.

Les også: Slik deler du feriebildene helt lovlig

Italienske turistfeller

I flere byer i Europa er tilstrømmingen av turister så høy at myndighetene har innført tiltak for å redusere belastningen på infrastruktur og miljø. NAF tipser om skiltene med påskriften «Zona a traffico limitato», som står ved innkjøringen til mange gamle bydeler i Italia.

– Her er det ikke mulig å kjøpe en oblat, man må rett og slett forholde seg til skiltet og styre unna disse sonene. Hvis man overser skiltet og blir «fersket» av et overvåkingskamera i forbudt område, vanker det en saftig bot, opplyser Sødal.

Se flere tips og råd om bilferie i Europa fra NAF her

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.