Selv om faren er størst om våren, kan en liten periode uten regn være nok til å gi økt skogbrannfare også på sensommeren og høsten. Brannvesenet oppfordrer til aktsomhet.

I 2018 ble det ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) registrert over 2 000 skogbranner i Norge. Det var et høyt tall, nesten dobbelt så høyt som årene før. Årsaken var tørken og varmen som store deler av landet opplevde.

Brannsjef Trond Joar Kjenstadbakk i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS

– Skogbrannfaren var ekstrem. At folk viste aktsomhet var en av de viktigste grunnene til at vi unngikk de virkelig store hendelsene, sier brannsjef Trond Joar Kjenstadbakk i Midt-Hedmark Brann- og redningsvesen, og fortsetter:

– Det er jo alltid unntak, men folk flest tok hensyn. Mange henvendte seg til oss med spørsmål om deres aktivitet var trygg. Det er bra.

Kjenstadbakk mener vi lærte veldig mye av sommeren i fjor. Spørsmålet er bare om lærdommen sitter.

– Vi glemmer raskt, så det å være like forsvarlig i år blir en utfordring, sier den erfarne brannmannen.

Les også: Dette kan du gjøre for å sikre hjemmet ved lyn og torden

Én uke er nok

Skogbrannfaren avhenger av nedbørsmengde, luftfuktighet og temperatur. Faren er riktignok størst på våren, når fjorårets vegetasjon er død og tørker lett, men perioder med økt skogbrannfare inntreffer også senere på året.

Ifølge Yr er én uke med tørt vårvær nok til å gjøre skogbrannfaren overhengende. Om sommeren, når det er mye vegetasjon, er meteorologenes tommelfingerregel at skogbrannfaren oppstår etter cirka tre uker med tørke.

Sjekk skogbrannfaren nær deg på yr.no.

Høljregn fordamper

Er det først blitt farlig tørt, hjelper det ikke med et ordentlig regnskyll eller to. I hvert fall ikke hvis været ellers er varmt og tørt.

– En dag med høljregn er sjelden tilstrekkelig hvis den kommer etter en tørkeperiode. Ofte fordamper det meste av vannet før det rekker å trekke ned i grunnen. Det er nok dette som er vanskeligst å forstå for folk, sier Kjenstadbakk.

En skogbrann kan oppstå på mange måter. Lynnedslag er naturens fremste brannstifter, men vi mennesker må faktisk ta skylda for nesten 90 prosent. Brannsjefen fra Elverum understreker ansvaret vi alle har:

– Vis aktsomhet og spør deg selv – eller oss i brannvesenet – om aktiviteten du planlegger er trygg. Husk at ansvaret er ditt. Sneiper og glass kan antenne tørr vegetasjon, og slikt hører uansett ikke hjemme i naturen. Vær en naturvenn og husk at også andre vil ha fine opplevelser, sier han.

Les også: B.R.A.N.N. mot brann

Varsle brannvesenet på telefon 110

Simon André Olsen rådgiver i Gjensidige

Ifølge rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige har du en plikt til å gjøre det du kan for å forhindre eller begrense en skade på dine forsikrede eiendeler.

– Men, med mindre du er en actionhelt kan du sannsynligvis ikke kunne stanse en skogbrann. Du skal heller aldri gå på kompromiss med ditt eller andres liv og helse, sier han.

Ekspertenes råd er å varsle brannvesenet på telefon 110, og for øvrig gjøre de og andre myndigheter anbefaler deg å gjøre i den spesifikke situasjonen. Dette er viktig, for skogbrann kan spre seg på en uforutsigbare måter.

Det er likevel noe du kan gjøre – i hvert fall om du møter en skogbrann i sin spede begynnelse.

Les også: Er røykvarsleren gått ut på dato?

Slik slukker du skogbrann

  • Er det vann og bøtter tilgjengelig, er det bare å pøse på
  • Brekk eller hogg et lite løvtre på cirka to meter
  • Fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen
  • Ikke slå, men prøv å børste flammene tilbake
  • Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene

Kilde: sikkerhverdag.no

Men husk: Før du gjør noe av dette, bør du ringe brannvesenet på nødnummer 110.

Se flere tips på DSBs side, sikkerhverdag.no

Forsikringene som gjelder

En skogbrann er en skummel affære på mange måter, og det er selvfølgelig ikke gunstig å ha hus eller en hytte i nærheten når den bryter ut.

Simon André Olsen forteller at skadene etter slike branner varierer fra «totalbrann», hvor hus og hage må gjenoppbygges fra bunnen av, til utbedring av rene røykskader. Vannskader etter slukningsarbeid kan også oppstå.

– Uansett vil typiske hus- og hytteforsikringer dekke slike skader. Da er også hageanlegg som gressplen, støttemurer, boblebad, postkassestativ og lignende forsikret, opplyser Simon, før han avslutter:

– Gjenstander dekkes av en innboforsikring, mens bil og moped krever egne forsikringer. Det samme gjelder garasjer, anneks og andre bygg over ti kvadratmeter bruttoareal.

Les mer om bolig- og innboforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.