I likhet med oss mennesker kan hunder få betennelser, hull og andre problemer i munnhulen. Dette kan koste mye penger, i tillegg til å gi store lidelser til dyret. Her er kjæledyrekspertens tips til hva du kan gjøre for å ta tannproblemene ved roten.

Siden 2006 har Gjensidige registrert mer enn 12 500 saker der hunder er behandlet spesielt for tannproblemer på grunn av infeksjoner og betennelser. De mest vanlige lidelsene er gingivitt (tannkjøttbetennelse) og periodontitt (løse tenner). Disse kan i mange tilfeller unngås om du er nøye med hundens tannhelse.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp.

– Årsaken til slike lidelser kan være flere, som genetikk, men i de aller fleste tilfellene skyldes det manglende rens av tennene og dårlig munnhygiene. Tannkjøttbetennelse kan forebygges, og dels behandles, men løse tenner kan ikke kureres, sier Siri Brandstorp, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Behandling av tannkjøttbetennelse og løse tenner er kostbart. Siri trekker frem to hovedfaktorer til hvorfor tannproblemer ikke dekkes av forsikringen.

Les også: Dette må du tenke på når du skal velge hunderase

– Tannkjøttbetennelse noe som kommer over tid. Det er ikke noe som kommer plutselig og uforutsett, som er et av hovedkriteriene for en forsikringssak. Anslag som viser at mer enn 80 % av alle hunder vil få munnproblemer. Med andre ord er sannsynligheten for at disse problemene oppstår såpass stor at det forventes at hundeeier er oppmerksom og passer på hundens tannhelse, sier Siri.

Mange, dog ikke alle, tilfeller kan imidlertid forebygges, og ved å være tidlig ute kan mye lidelse og høye kostnader unngås.

Her er Siris fem tegn på at hunden din kan være plaget:

  1. Hunden tygger annerledes (kun på én side, saktere enn vanlig)
  2. Tydelig rødt og betent tannkjøtt
  3. Dårlig ånde
  4. Løse tenner
  5. Hunden bruker pote mot tannkjøtt/snute

Les også: Dette bør alle med katt vurdere

Her er Siris fire forebyggingstips, som kan gi din hund bedre tannhelse:

  1. Daglig puss av tennene – husk at litt er bedre enn ingenting
  2. Tyggebein, helst margbein, har gjennom studier vist betydelig reduksjon av tannstein. Vær obs på at tygging av ben kan forårsake skade/fraktur på tenner. Snakk med veterinær om hva som vil fungere best for hunden din.
  3. Rens av tennenes hos veterinær minst én gang i året. Spør alltid om rens hvis hunden skal i narkose
  4. Om hunden kan spise det, fjerner tørrfôr langt mer plakk og smuss enn våtfôr.

Les mer om dyreforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.