Reisevaksiner må virke noe tid for å gi full effekt. – Mange kommer til oss for sent, sier Maren Lima i Apotek1.

Reisevaksinen må tas i god tid før avreise for å gi beskyttelse mot smittefarlig sykdom. En vaksine begynner å virke med én gang, men det tar tid før kroppen er fullt ut motstandsdyktig, opplyser fagrådgiver Maren Lima i Apotek1.

Fagrådgiver Maren Lima i Apotek1. Foto: Apotek1

– Likevel er mange ute i siste liten. Dette fører ofte til frustrasjon og bekymringer, sier Lima. Hun forteller at minst én måned før avreise er et vanlig råd når det gjelder reisevaksiner.

– Vi anbefaler imidlertid seks uker. En rekke vaksiner må settes i to omganger. Hvis du setter den første minst seks uker før avreise, rekker du også å få den andre i god tid før ferien, sier hun.

– Uansett bør du få satt den første vaksinen, selv om du kanskje ikke rekker å få den andre dosen før du drar, legger hun til.

Les også: Fem tips før langreisen

Beskytter deg og omgivelsene

En vaksine skal først og fremst beskytte deg mot alvorlige smittsomme sykdommer. I tillegg skal vaksinen hindre spredning av sykdommen, for eksempel etter at du kommer hjem.

– I et globalt perspektiv er smitte på tvers av landegrensene et økende problem. Vaksinasjon er viktig for å begrense antallet potensielle smittebærere, sier Lima.

Les også om aktuelle vaksiner for ditt reisemål.

Hvem trenger reisevaksine?

Tommelfingerregelen er at du ikke er mer utsatt for farlig smitte i Sør- og Vest-Europa (inkludert Kanariøyene og Madeira), Nord-Amerika og Australia/New Zealand enn hjemme. I disse områdene trenger du vanligvis bare vaksinene som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet.

I andre deler av verden vil det ofte være nødvendig med vaksinasjon. Dette avhenger av:

  • smittefaren på stedet
  • reisens lengde og formål
  • alderen og helsetilstanden din
  • vaksiner du har fra før – eller mangler

Barnevaksiner må fornyes

Visste du at vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet må fornyes etter at du har blitt voksen?

– Den første påfyllsdosen skal settes når du er 26 år, og deretter hvert tiende år. Mange voksne er ikke klar over dette. Derfor trenger de påfyll av vaksiner mot difteri, stivkrampe, polio og kikhoste samtidig som de får andre reisevaksiner, sier hun.

Du kan sjekke hvilke vaksiner du og dine barn under 16 år har i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Registeret gir oversikt over vaksiner gitt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet etter 1995. I tillegg kan du se reise- og andre vaksiner du har fått fra og med 2011.

Les også: Ta legen med på ferie

Vaksine på apoteket

Når du skal vaksinere deg, kan du henvende deg til allmennlegekontorer, offentlige vaksinekontor, enkelte sykehusavdelinger og private reiseklinikker. Noen klinikker setter vaksinen under konsultasjonen, andre skriver resept som må hentes på apoteket – før du deretter får satt vaksinen på et senere tidspunkt.

I tillegg kan du få satt vaksiner på utvalgte Apotek1. Du trenger først en resept, og den kan du for eksempel få gjennom Eyr-legene på mobilen. Dette er en tjeneste som lar deg oppsøke en erfaren allmennlege via mobilen – uten ventetid. Har du barne– eller behandlingsforsikring i Gjensidige, er mobillegen kostnadsfri. Vanlig pris for en konsultasjon er 350 kroner.

Lima opplyser at reisevaksine tilbys på til sammen 150 Apotek1 i hele landet.

– Vaksinene settes av kyndige apotekmedarbeidere i et eget avlukke. Etter vaksinasjonen anbefaler vi at du venter i våre lokaler i cirka 30 minutter, slik at eventuelle allergiske reaksjoner eller andre komplikasjoner fanges opp, sier hun.

Les mer: Disse sykdommene får vi på ferie

Velg flaskevann med kullsyre

I tillegg til vaksine er det viktig å forebygge og unngå smitte. Lima vektlegger god håndhygiene, riktig tilberedt mat og rent drikkevann. Mange steder er det viktig å beskytte seg mot smittebærende mygg. Og hvis du får en rift i huden, må såret behandles og dekkes til ordentlig. Rådet om å ikke ha ubeskyttet sex, gjelder overalt.

– Gjennom gode forholdsregler forebygger du både diaré og flere mer alvorlige sykdommer, sier farmasøyten og understreker betydningen av rent drikkevann. Urent vann er en viktig kilde til smitte flere steder i verden.

– Det er smart å drikke vann fra flaske. Velg vann med kullsyre hvis du kan. Da er du gardert mot juks med flaskevann, som dessverre ikke er uvanlig. For øvrig kan du be apoteket om konkrete råd vedrørende forebygging av smitte. Der kan du også få informasjonsmateriell som er utarbeidet av Folkehelseinstituttet, sier Lima.

Les også: Atsjo! Slik kommer du deg gjennom pollensesongen

Vurder vaksine mot skogflått

Skal du holde deg hjemme i ferien? Da kan du vurdere en vaksine mot skogflått.

– Vaksine mot skogflått, TBE-vaksine, kan være smart hvis du skal oppholde deg i skog og mark.  Dette er spesielt aktuelt hvis du skal på hytteferie på Sørlandet eller andre steder hvor flåtten er utbredt, som for eksempel i deler av Sverige, sier Lima.

TBE-vaksinen inngår i tjenesten fra Eyr og Apotek1. Den kan du også benytte deg av hvis du vil vaksinere deg i forbindelse med influensasesongen.

Les også: Dette må du vite om du skal utenlands med hunden

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.