Når kortet går varmt, er det viktig å holde hodet kaldt. Her er kortvettreglene du må kunne på juleshopping.

I år kommer vi til å kjøpe mat, gaver og alt annet som hører høytiden til for til sammen 58,5 milliarder kroner, spår bransjeorganisasjonen Virke. Det utgjør mer enn 11 000 kroner per person.

Mye av shoppingen skjer med kort, og i 2018 kan vi slette rekorden fra i fjor. Da brukte vi betalingskort til sammen 170 millioner ganger i løpet av julemåneden, ifølge Nets og BankAxept.

Bjørn Sørensen

– Det er dessverre slik at når kortbruken øker, så øker også bedrageritilfellene, sier produktsjef Bjørn Sørensen i Gjensidige.

Han understreker at det heldigvis blir stadig tryggere å bruke betalingskort, enten du feirer hjemme eller reiser utenlands i høytiden. Skimming – at kriminelle kopierer informasjonen på magnetstripen – var før et omfattende problem.

For bare tre år siden sto skimming for over 50 prosent av bedrageriene. Nå er andelen på 10-15 prosent, og en viktig grunn til det er at kort med chip og kode blir vanligere i flere land, ifølge eksperten.

Anbefaler kontaktløs betaling

– I tillegg fører kontaktløs betaling, som mange nå kan benytte seg av, til at man må taste PIN-koden sin sjeldnere. Bruk av Googlepay, Applepay og Vipps reduserer også risikoen for at uvedkommende får med seg de fire tallene, sier han.

Likevel er godt kortvett fremdeles viktig. Tallet på kort som blir stjålet øker, og stjålne og kopierte kort misbrukes ennå for store summer hvert år, ifølge Sørensen.

– Selv om banken dekker økonomisk tap som ikke skyldes grov uaktsomhet, er det like fullt svært ubehagelig å bli utsatt for tyveri og bedrageri. Bare det praktiske knyttet til ryddejobben tar mye tid og energi.

Les også: Ni tegn på at du kan være utsatt for datainnbrudd

Svindlerne er på nett

Samtidig bør du være oppmerksom når du er på nettet. Internett blir en stadig viktigere arena for profesjonelle kriminelle, og de får stadig mer raffinerte metoder. En av dem er phishing. Det går ut på å lure deg til å oppgi kort- og kontonumre samt andre personlige opplysninger. Deretter kan informasjonen misbrukes.

– Dette skjer på nettsider, e-post og telefon. Ofte utgir svindlere seg for å være fra kjente bedrifter og organisasjoner, som Netflix, Skatteetaten, Microsoft eller banken din. Men ingen reelle institusjoner vil noensinne kontakte deg på denne måten, slår Sørensen fast, og fortsetter:

– Når netthandelen øker, øker selvsagt også risikoen for at man blir hacket. Er du forsiktig, og unngår useriøse nettsider, skal nettshopping likevel være sikrere enn noen gang.

Les også: 150 000 nordmenn har fått identiteten sin misbrukt

Sørensens kortvettregler

1. Følg med på kontoen din

Bruk gjerne mobilbank – da er det ekstra enkelt å sjekke status. Virker noe mistenkelig, eller du mister et kort, skal du sperre det og kontakte banken umiddelbart. Du kan sperre kortet (eller aktivere regionsperren, det fungerer også) i nett- og mobilbanken. Som kunde i Gjensidige Bank ringer du oss på (+47) 915 03100. Det er smart å lagre disse numrene på telefonen.

2. Vern om PIN-koden

Lær den utenat, hold den for deg selv og sørg for at ingen følger med når du taster den inn. Avvis «gode hjelpere» ved minibanken Benytt deg av kontaktløs betaling når du kan.

3. Ikke slipp kortet av syne

Husk at dette er et verdipapir som du må være varsom med.

Les også: Regionsperre er effektivt mot kortsvindel

Betal alltid i lokal valuta

Skal du feire jul utenlands? Husk at det alltid er smart å betale i lokal valuta. Slår du til på tilbudet om å betale i norske kroner, får du dårligere kurs og ender opp med å betale mer enn nødvendig. Og når hverdagen kommer i januar, kan du unngå renter på kredittkort hvis du betaler alt du skylder ved forfall.

For mer informasjon om ID-tyveri, se: NettvettDatatilsynet og NorSIS

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.