Halvparten av førerne av fritidsbåter har opplevd at andre tar for lite hensyn på sjøen. Samtidig ser det ut til at mange har et avslappet forhold til fartsgrenser.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige

På denne tiden av året er det svært mye trafikk langs deler av kysten. Vi nordmenn er i stor grad et båtfolk som «elsker havets våg». Likevel blir idyllen ofte brutt.

– Mange situasjoner blir dessuten farlige fordi båtførere kjører for fort, lager for store bølger og legger seg for nær andre, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Les også: Reglene du må kunne før båtferien

I en undersøkelse utført av Ipsos for Gjensidige kommer det fram at 46 prosent av båteierne har opplevd at andre er til sjenanse og bryter fartsgrensene til sjøs.

Les også: Ja, båten trenger kaskoforsikring

Flere raske båter

På sjøen er det viktig at man tar sikkerheten på alvor og forholder seg til andre på en god måte. Det innebærer for eksempel at de som kjører raske båter tar ekstra hensyn til de mykere trafikantene på sjøen, fremhever Voll.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Det er ikke minst nødvendig fordi trenden de siste fem til ti årene har vært at det blir flere kraftige motorer og raske båter, sier han.

Les også: Slik stopper du tyveri fra båten

Nye regler for vannscooter

Etter at det ble lov å bruke vannscooter har disse farkostene blitt et mulig problem for mange.

– Vannscooterfører holder seg ofte nær land. Da må de være ekstra observante med tanke på badende. Dessuten er det viktig å huske på at fartsgrensen her er fem knop – også for vannscootere, sier Voll.

Han tror en del båtførere ikke er klar over at de kan være til sjenanse for andre.

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det både sikrere og hyggeligere for alle å nyte sjølivet, understreker Voll.

Les også: Vesten må sjekkes. Slik gjør du det

Frisk opp sjøvettreglene

Disse sjøvettreglene er det greit å ta med seg, både for nybegynnere og rutinerte sjøulker.

1. Tenk sikkerhet

Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.

2. Ta med nødvendig utstyr

Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.

3. Respekter vær og farvann

Båten må bare benyttes under egnede forhold.

4. Følg sjøveisreglene

Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.

5. Bruk redningsvest eller flyteplagg

Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord.

6. Vær uthvilt og edru

Promillegrensen er 0,8 når du fører båt.

7. Vis hensyn

Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

Kilde: Sjøfartsdirektoratet

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.