Jevnlig vask holder motoren ren og forebygger brann. Motorvasken er verken vanskelig eller tidkrevende. Slik går du frem.

Bilmekaniker Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Kvier du deg for å gå løs på motorrommet med vann og såpe? Mange bileiere vet ikke helt hvordan de skal utføre en motorvask og er redde for å ødelegge noe. Men ifølge bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø er det liten grunn til bekymring.

– Det er slurv med vask og vedlikehold under panseret som er skummelt. Skitt og støv kan føre til feil på elektriske komponenter, som igjen kan forårsake motorstopp og i verste fall brann, sier han.

Se også: Fremtidens biler?

God følelse

Hvert år blir det meldt inn over 3 000 bilbranner til forsikringsselskapene i Norge. Mange av disse kan skyldes manglende renhold av motor og motorrom, fremholder Fleinsjø.

– Jevnlig motorvask reduserer risikoen for skade. Og så gir det en god følelse å vite at du behandler hele bilen pent, ikke bare det som synes. I tillegg kan det trekke prisen opp når du skal selge bilen, sier han.

Les også: Gjør bilen klar etter vinteren

Deler med vannallergi

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– se forsikringene dine

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se saldoen bankkonti, fond- og pensjonssparing

– laste ned reisekort

 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Det er ikke verken vanskelig eller tidkrevende å vaske motoren og motorrommet i en bil. Men før du går i gang, må du beskytte de delene som er ømfintlige for vann.

– I eldre biler ligger elektriske kontaktpunkter og komponenter ofte opp i dagen. I nyere biler er de som regel beskyttet av plastdeksler. Til gjengjeld er nye motorer fulle av elektronikk som kan være sårbar for ytre påvirkning, påpeker bilmekanikeren.

Derfor: Spyl lett over, ikke spyl direkte inn i kontakter og andre elektriske komponenter.

Mange motorrom har et «pyntedekdsel» som må fjernes for at du skal kunne fjerne støv og skitt.

I tillegg anbefaler Jan at du fjerner motordekselet i forbindelse med vask. Under dette dekselet kan det samle seg en del skitt og forurensing som det er umulig å komme til.

–  Som regel er det festet med gummiknotter og lett å demontere. I noen bilmodeller er dekselet skrudd fast, og da er det litt mer jobb å fjerne det, sier han.

Les også: Klar for MC-sesongen?

Her er Fleinsjøs åtte steg til en god motorvask

  1. Still bilen i skyggen og sørg for at motoren er avkjølt.
  2. Dekk til utsatte elektriske kontaktpunkter og komponenter, for eksempel dynamoen.
  3. Fjern løv, barnåler og annet rusk.
  4. Spray på et mildt avfettingsmiddel eller spesialmiddel for motorvask. Start øverst på panseret og jobb deg nedover. Det er viktig å bruke en mild «såpe» som er laget for å løse opp olje, støv og fettrester uten å tære på gummi og pakninger.
  5. La middelet virke. Hjelp til med en kost eller børste der du ser det trengs.
  6. Dusj motoren og motorrommet med hageslangen. (høytrykkspyleren egner seg ikke til formålet). Ikke spyl direkte på delene med vannallergi.
  7. Spray på et beskyttelsesmiddel mens motoren ennå er våt. Middelet gir ny glans til plastdetaljene, men enda viktigere: det «smører» koblinger, slanger og ledninger og beskytter mot støv og skitt.
  8. La stå og tørke et kvarters tid før du går over med en klut.

Sjekk om du har riktig bilforsikring

Behov for billån?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.