Det er veldig kjedelig å stå igjen ved rullebåndet etter at alle de andre passasjerene har fått sine kofferter og gått videre. Men det er hjelp å få, oppmuntrer reiselivsekspert Lene Hasler.

At bagasjen ikke ankommer reisemålet samtidig som deg, gir en dårlig start på ferien. Det gjelder enten du skal besøke familie på hjemstedet ditt eller ser frem til et opphold i utlandet.

I en slik situasjon er det heldigvis hjelp å få. Du kan få dekket innkjøp av klær og andre saker du trenger. Men først er det smart å sjekke hva du har krav på, og du bør starte hos fly- eller reiseselskapet ditt, er rådet fra reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige.

– Flyselskapet og/eller turoperatøren vil opplyse deg om hvilke ekstrautgifter de dekker og når du kan forvente at bagasjen din dukker opp igjen. Hvis det skulle vise seg at du ikke får erstattet alle ekstrautgiftene dine, kontakter du oss, sier Hasler.

Les også: Dette bør du tenke på når du bestiller reise

Det mest nødvendige

Hvis du får beskjed om at du kan erstatte bagasje som er mer enn fire timer forsinket, er det i utgangspunktet få restriksjoner med hensyn til hva du kan handle. Men du har plikt til å begrense innkjøpene til det mest nødvendige.

Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Gjensidige

– Du kan handle klær, toalettsaker og annet som tilsvarer innholdet i kofferten, og som du trenger mens du er uten bagasjen. Det innebærer at du kan kjøpe en dress eller en kjole hvis du skal i et bryllup. Men skal du først og fremst nyte solen ved bassengkanten, er det neppe nødvendig med ny dress, selv om du hadde pakket en i bagasjen, sier Hasler.

Når du skal på aktivitetsferie, vil du som regel kunne leie ski, sykkel og annet sportsutstyr opp til maksbeløpet på 5 000 kroner. Dette kan også gjelde barnevogn, barnesete og lignende.

– Det er viktig å kontakte oss først og å ta vare på alle kvitteringer for utgifter du ønsker å få erstattet, opplyser eksperten.

Les også: Dette har du krav på ved forsinkelser

Borte for godt

Har du Gjensidige-appen?

 

I denne kan du blant annet:

– melde skade raskt og enkelt

– finne legekontor nær deg

– se forsikringene dine

– laste ned reisekort

 

Last ned fra AppStore

Last ned fra Google play

Når kan bagasjen regnes som tapt? Hvis det går flere uker uten at den er kommet til rette, og flyselskapet ennå ikke vet hvor den befinner seg, kan du søke erstatning fra flyselskapet eller Gjensidige. Hasler anbefaler deg å vente i minst fem uker. At innsjekket bagasje ikke kommer frem til bestemmelsesstedet, skjer nemlig svært sjelden.

– Da vi sjekket dette i 2013, viste det seg at 1 av 50 000 kolli ble borte for godt, forteller hun, og minner om at bagasje som kommer til rette etter at du har fått erstatning, er Gjensidiges eiendom.

– Men du kan selvsagt løse den inn ved å betale tilbake erstatningen du har mottatt.

Les også: Unngå tap og tyveri i ferien

Ødelagt ferie

Ferien blir kanskje ikke helt den samme uten bagasjen din. Det kan være irriterende nok, men er ikke så alvorlig at reiseforsikringen gir erstatning for ødelagt ferie.

– Du kan også få erstatning for tapte feriedager. Det skjer imidlertid bare ved sykdom eller ulykkesskade som fører til at lege beordrer sengeleie og/eller sykehusinnleggelse, eller ved hjemtransport som dekkes av forsikringen, sier Hasler, og trekker frem fire bagasjetips:

1. Les bestemmelsene for innsjekket bagasje

Både transport- og forsikringsselskapet har bestemmelser for hva du ikke kan sende som innsjekket bagasje. Brudd på bestemmelsene medfører at du ikke kan regne med å få erstatning.

2. Ikke pakk mat i kofferten

Norsk laks og brunost er hyggelig å ha med på reisen. Men hvis bagasjen blir flere dager forsinket, kan du få en svært ubehagelig opplevelse når du åpner kofferten.

3. Pakk det viktigste i håndbagasjen

Verdisaker, bil- og husnøkler hører hjemme i flyets kabin. Etter en lang reise vil de fleste hjem så fort som mulig. Da er det ekstra kjedelig å bli stående på parkeringsplassen uten nøkkel, eller å måtte ringe etter låsesmed for å få opp inngangsdøren hjemme.

4. Planlegg sending av spesialbagasje

Sett deg godt inn i reglene som gjelder for spesialbagasje. For eksempel har mange med seg eget våpen på jaktturer til utlandet. Da er det viktig å planlegge dette godt og gjøre unna papirarbeidet før avreise, ikke minst med tanke på passering av sikkerhetskontroller mellom etapper på reisen.

Sjekk om du har riktig reiseforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.