Skal du selge eller kjøpe et kjøretøy? Da er det to viktige endringer som du må kjenne til.

Hvert år bytter 1,2 millioner kjøretøy eier i Norge, ifølge Statens vegvesen. Nå er det innført to endringer, som du må kjenne til når du er part i en bilhandel.

1) Omregistreringsavgiften må betales digitalt
2) Du må legitimere deg når du leverer salgsmelding på papir

Betal omregistreringsavgiften digitalt

Når du kjøper bruktbil, betaler du omregistreringsavgiften direkte til Skatteetaten via Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsning. Det er ikke lenger mulig å betale avgiften på en trafikkstasjon.

– Det raskeste er å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. Har du ikke mulighet til å bruke de digitale tjenestene, betaler du rett til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse, sier Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten.

Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten

Du må da kontakte vegvesenet for å få betalingsinformasjon. Deretter betaler du avgiften til Skatteetaten via bank/nettbank. Etter 2–3 dager er betalingen registrert. Da kan du laste ned og skrive ut et midlertidig vognkort på vegvesen.no – eller vente til du mottar vognkortet i posten.

Les også: Bruktbilselgerens beste tips

Legitimeringsplikt for salgsmelding

Nå krever vegvesenet at du som selger bil legitimerer deg når salgsmeldingen leveres.

Bodil Rønning Dreyer
Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet

– Legitimeringsplikten sikrer blant annet at ikke uskyldige blir lurt til å kjøpe en stjålet bil. Når en bil skifter eier, er det ofte snakk om store pengesummer. Vi er opptatt av sikre og åpne transaksjoner, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

I tjenesten digital salgsmelding på vegvesen.no legitimerer du deg raskt og enkelt ved hjelp av BankID eller en annen godkjent digital ID når du logger inn. Ved bruk av denne løsningen kan salgsmeldingen bli sendt inn av selger og godkjent av kjøper i løpet av kort tid. 8 av 10 som leverer salgsmelding gjør det via vegvesen.no, opplyser Statens vegvesen.

Husk at kjøper må forsikre bilen før den kan omregistreres hos Vegvesenet

Hvis det ikke passer å levere salgsmelding digitalt, er selger ansvarlig for å levere salgsmeldingen på papir og vise legitimasjon ved en trafikkstasjon. Deretter godkjenner kjøperen salgsmeldingen via SMS. Det kan skje etter at han eller hun har identifisert seg med BankID eller annen godkjent digital ID. Et alternativ er at kjøper legitimerer seg og signerer salgsmeldingen ved personlig oppmøte på en trafikkstasjon.

Sjekk om du har riktig bilforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.