Spist av mus, væskesøl som endret fargen, og revet i stykker av bildør. Det er mye som har skjedd med bunader her til lands. Har du sikret bunaden din?

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige

Forsikringsselskapene får hvert år inn skademeldinger som gjelder ødelagte bunader. Og årsakene er mange.

– Det er mye forskjellig som kan skje. Vi har fått skademeldinger om en bunad som ble spist av mus,  en som ble tilsølt med væske som ødela fargen, en bunads-cape som satte seg fast i en bildør og ble revet i stykker, og en bunadsskjorte som ble vasket i en maskin hvor det hadde ligget en penn som hadde lekket og gitt flekker, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Han sier at Gjensidige forsikrer om lag 30 000 bunader her til lands, og mener at et mindretall av norske bunader er ordentlig forsikret.

– Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen. Men det stemmer bare delvis, sier Rysstad.

Les også: Bunaden trenger egen forsikring

Anbefaler egen forsikring for bunaden

Han viser til at det er flere begrensninger i hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder erstatningsbeløp og hvilke typer skader som dekkes.

– Derfor kan det være smart å kjøpe en egen verdigjenstandsforsikring for bunaden. En slik forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader, som rifter, svimerker og rødvinsflekker, og sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen. Men vurder først egen økonomi og evne til alternativt å kunne betale av egen lomme, sier Rysstad.

Les også: Bunaden trenger egen forsikring

Verdigjenstandsforsikringen dekker bunaden også når den sendes som innsjekket bagasje med fly. Men sølvet må være pakket i håndbagasjen for at du skal kunne få full erstatning,

Kjøp forsikring til bunaden din før 17. mai

Bilde, øverst: Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad