Med en prisvekst på 2,7 prosent hadde Oslo en sterkere boligprisvekst enn forventet i 2018. Også første kvartal i 2019 har gitt prisvekst i hovedstaden, ifølge Eiendom Norge. Dette tror ekspertene om 2019.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er optimistisk og spår videre prisvekst i hovedstaden.

Christian Vammervold Dreyer. Foto: Johnny Vaet Nordskog

– Vi forventer at boligprisene i Oslo vil stige ytterligere noen prosentpoeng i 2019. Det er stor etterspørsel og sterk kjøpekraft. Samtidig er det varslet om ytterligere rentehevinger i 2019, noe som kan bli en potensiell prisdemper, sier Dreyer.

Les også: Selge bolig før sommeren? Dette må du vite

Stor etterspørsel i Oslo

Det vil komme mange ferdigstilte nye boliger i Oslo i 2019, men ifølge Dreyer har Oslo kommune også betydelige utfordringer med å møte den store etterspørselen. Noe som vil legge press på boligmarkedet i hovedstaden på lengre sikt.

– SSB forventer at folketallet i Oslo runder 700.000 innen fem år og at det vil fortsette å stige med 140.000 frem mot 2040. Samtidig vil antall ferdigstilte nye boliger i Oslo gå ned i årene som kommer, sier Dreyer.

Det er flere faktorer som kan påvirke boligmarkedet, og selv om det er en høy etterspørsel, påpeker Dreyer at det også er mange boliger ute for salg.

I januar 2019 var det 7,9 prosent flere boliger til salgs sammenlignet med samme måned i 2018. Veksten i antall boliger som lå ute for salg fortsatte å stige inn i årets neste måneder og i mars var det 18 prosent flere boliger ute for salg sammenlignet med mars 2018.

– Selv om det kan ta noe lenger tid å få solgt leiligheten enn tidligere, er den høye salgstaksten i kombinasjon med en lengre omsetningstid først og fremst er et sunnhetstegn, avslutter Dreyer.

Les også: Kjøpe bolig sammen? Dette må dere huske på!

Viktig med is i magen

Marius Owesen
Marius Owesen i Gjensidige Eiendomsmegling

Ifølge Eiendom Norge tok det i gjennomsnitt 52 dager å selge en bolig i mars 2019, noe som er tre dager mer enn samme måned i 2018. Selv om Oslo har den raskeste omsetningstiden på landsbasis med 24 dager, mener eiendomsmegler Marius Owesen i Gjensidige Eiendomsmegling at selgere flest må smøre seg med litt tålmodighet.

– Det er en fordel å ha god tid når du skal selge bolig. Da trenger du ikke takke ja til det første tilbudet som kommer, men kan eventuelt ta en ny runde med visninger for å se om det dukker opp noen nye interessenter som kan by høyere, sier Owesen.

Han påpeker at det kan være lurt å selge før du kjøper ny bolig.

– Det kan bli økonomisk belastende å måtte sitte på to boliger over tid, eller hvis du ikke får den prisen du må ha for å finansiere kjøpet av den nye boligen.

Les også: Nordmenn har rekordmye gjeld

Må det være så dyrt?

Martin Thomassen solgte sin toromsleilighet på Torshov i Oslo i januar 2019, og er enig i at boligselgere bør ha god tid.

– Jeg vurderte å starte prosessen allerede i 2016. Markedet da var helt annerledes enn hva det er nå. Nå er det større andel mennesker på visning og mer rift om leilighetene. I dag føler jeg at markedet er mer stabilt og realistisk. Selger kan ikke lenger forvente et titalls personer på visning og budkriger utenom det vanlige. Du må være bevisst på at salget kan innebære mer enn en visningsrunde, sier Thomassen.

30-åringen valgte å selge leiligheten sin gjennom Gjensidige Eiendomsmegling, og er godt fornøyd med hjelpen han fikk i salgsprosessen.

Martin Thomassen

– Jeg valgte å holde visningen selv, men fikk svært god hjelp fra megler som bisto meg ekstremt bra gjennom hele prosessen. Jeg fikk hjelp med blant annet visningsmateriell og budrunder, sier Thomassen før han legger til:

– Jeg var veldig usikker på markedet og hvor mange som ville komme på visning. Men med målrettet arbeid fra min side og god hjelp fra megler fikk jeg solgt relativt raskt. For meg holdt det med én visningsrunde, bestående av to visninger. Det var to interessenter som gjorde at megler fikk i gang en budrunde, noe som resulterte i en god pris, avslutter Thomassen.

Les også: Bruker millioner på å «sminke» salgsobjektet

Selg bolig smart og enkelt

Det er umulig å overstyre boligmarkedet, men ifølge eiendomsmegler Owesen kan du påvirke hvor mange som kommer på visning ved å vise boligen fra sin beste side.

– Rydding og vasking av boligen er de viktigste forberedelsene en boligselger kan gjøre. Førsteinntrykket har mye å si. Gode bilder, gjerne utført av en fotograf, er også viktig når boligen skal annonseres på FINN.

Owesen trekker videre frem at Gjensidige Eiendomsmegling nå tilbyr en gunstig fastpris for boligsalg i Oslo:

– Selger du en bolig i Oslo tilbyr vi i Gjensidige Eiendomsmegling nå en svært gunstig fastpris. Da er alt du trenger for å kunne selge boligen inkludert i prisen.

Les mer om fastpris fra Gjensidige Eiendomsmegling her.