Med en prisvekst på 2,7 prosent hadde Oslo en sterkere boligprisvekst enn forventet i 2018, ifølge Eiendom Norge. Men hvordan er utsiktene for 2019?

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er optimistisk og spår videre prisvekst i hovedstaden.

Christian Vammervold Dreyer. Foto: Johnny Vaet Nordskog

– Vi forventer at boligprisene i Oslo vil stige ytterligere noen prosentpoeng i 2019. Det er stor etterspørsel og sterk kjøpekraft. Samtidig er det varslet om ytterligere rentehevninger i 2019, noe som kan bli en bli en potensiell prisdemper, sier Dreyer.

Les også: Selge bolig i 2019? Dette må du vite

Stor etterspørsel i Oslo

Det vil komme mange ferdigstillelser av nye boliger i Oslo i 2019, men ifølge Dreyer har Oslo kommune også betydelige utfordringer med å møte den store etterspørselen. Noe som vil legge press på boligmarkedet i hovedstaden på lengre sikt.

SSB forventer at folketallet i Oslo runder 700 000 innen fem år og vil fortsette å stige med 140 000 frem mot 2040. Samtidig går antallet ferdigstillelser av nye boliger i Oslo ned i årene som kommer, sier Dreyer.

Det er flere faktorer som kan påvirke boligmarkedet, og selv om det er en høy etterspørsel påpeker Dreyer at det også er mange boliger ute for salg.

– Vi ser at det er rekordmange boliger ute for salg. I januar 2019 var det 7,9 prosent flere boliger til salgs sammenlignet med samme tid i 2018. Selv om det kan ta noe lenger tid å få solgt leiligheten enn tidligere, er den høye salgstakten i kombinasjon med en lengre omsetningstid først og fremst er et sunnhetstegn, avslutter Dreyer.

Les også: Kjøpe bolig sammen? Dette må dere huske på!

Viktig med is i magen

Ifølge Eiendom Norge tok det i gjennomsnitt 52 dager å selge en bolig i mars 2019, noe som er tre dager mer enn samme måned i 2018. Selv om Oslo har den raskeste omsetningstiden på landsbasis med 24 dager, mener eiendomsmegler Marius Owesen i Gjensidige Eiendomsmegling at selgere flest må smøre seg med litt tålmodighet.

Marius Owesen
Marius Owesen i Gjensidige Bolighandel

– Det er en fordel å ha god tid når du skal selge bolig. Da trenger du ikke takke ja til det første tilbudet som kommer, men kan eventuelt ta en ny runde med visninger for å se om det dukker opp noen nye interessenter som kan by høyere, sier Owesen.

Eiendomsmegleren påpeker også at det kan være lurt å selge før du kjøper ny leilighet.

– Det kan bli økonomisk belastende å måtte sitte på to leiligheter over tid, eller hvis du ikke får den prisen du må ha for å finansiere kjøpet av den nye.

Les også: Nordmenn har rekordmye gjeld

Selge selv?

Martin Thomassen solgte sin toromsleilighet på Torshov i Oslo i januar 2019, og er enig i at boligselgere bør ha god tid.

– Jeg vurderte å starte prosessen allerede i 2016. Markedet da var helt annerledes enn hva det er nå. Større andel mennesker på visning og mer rift rundt leilighetene. I dag føler jeg at markedet er mer stabilt og realistisk. Selger kan ikke lenger forvente et titalls personer på visning og budkriger utenom det vanlige. Du må være bevisst på at salget kan ta mer enn en visningsrunde, sier Thomassen.

30-åringen valgte å selge leiligheten sin selv gjennom Gjensidige Eiendomsmegling, og er godt fornøyd med tjenesten og hjelpen han fikk i salgsprosessen.

– Gjennom Gjensidige Eiendomsmegling kan du velge om du vil selge boligen selv eller leie inn en visningsansvarlig. Jeg valgte å holde visningen selv, men fikk svært god hjelp fra megler som bisto meg ekstremt bra gjennom hele prosessen. Jeg fikk hjelp med blant annet visningsmateriell og budrunder, sier Thomassen.

Han forklarer også at selgere bør være motiverte for å legge inn en egeninnsats hvis de vil selge selv.

– Det er en god del jobb som følger med å holde egen visning. Det er det viktig å være klar over. Samtidig er det en fin erfaring og som eier kjenner du jo leiligheten best, noe som kan være en fordel på visning, sier Thomassen som er fornøyd med salget:

– Jeg var veldig usikker på markedet og hvor mange som ville komme på visning. Men med målrettet arbeid fra min side og god hjelp fra megler fikk jeg solgt relativt raskt. For meg holdt det med en visningsrunde, bestående av to visninger. Det var to interessenter som gjorde at jeg fikk i gang en budrunde, noe som resulterte i en god pris, avslutter Thomassen.

Les også: Bruker millioner på å «sminke» salgsobjektet

Gjør boligen attraktiv før salg

Det er umulig å overstyre boligmarkedet, men ifølge eiendomsmegler Owesen kan du påvirke hvor mange som kommer på visning ved å vise boligen fra sin beste side.

– Rydding og vasking av boligen er de viktigste forberedelsene en boligselger kan gjøre. Førsteinntrykket har mye å si. Gode bilder gjerne utført av en fotograf, er også viktig når boligen skal annonseres på Finn.no.

Han påpeker videre at Gjensidige tilbyr en unik forsikring som gjør boligen mer attraktiv på markedet og minimerer risikoen for konflikt.

– En Tilstandsgaranti fra oss i Gjensidige Eiendomsmegling gir markedets beste trygghet. Da er både selger og kjøper helt sikre på at feil og mangler utbedres i hele fem år etter overtagelse. Denne tryggheten gir også verdi for selger, fordi salgsobjektet blir mer attraktivt, avslutter Owesen.

Les mer om: Gjensidige Eiendomsmegling