Det er fint med en juledekorasjon som blir lagt merke til, men ikke en det lukter svidd av. Slik kan du lyse opp eiendommen din uten at det oppstår fare for brann.

Nettene har blitt lange, kulda har begynt å sette inn, og julen nærmer seg. På denne tiden er det mange som dekorerer hus og hage med lys og glitter. Noen nøyer seg med litt lys i tujaen, mens andre gjør om huset til en lysfontene av beste sort. Uansett hva du foretrekker, er det viktig at utstyret blir montert riktig.

Se etter tegn på fare

Produktutvikler Simon André Olsen i Gjensidige opplyser at selskapet ikke har oversikt over hvor mange branntilløp som skyldes feilaktig bruk av juledekorasjoner.

Produktutvikler Simon André Olsen i Gjensidige

– All erfaring med elektrisitet og brannfare tilsier uansett at det er viktig å vite hva du gjør når utstyret skal monteres. Etterpå er det smart å holde øye med dekorasjonene, slik at man kan oppdage eventuelle feil, sier han.

Flimring eller ustabile lys, sikringer som går eller unormal varme på lys og ledninger er tegn på at noe ikke er som det skal være.

– Da må gjenstanden enten undersøkes av fagfolk eller kasseres – og i hvert fall ikke brukes uten oppsyn, understreker Olsen.

Seniorrådgiver kommunikasjon Sturle Hagen i Stiftelsen Norsk brannvernforening

Sturle Hagen i Norsk Brannvernforening følger opp med tre enkle råd:

1) Bruk lys, ledninger og skjøteledninger for utendørs bruk

Det er vått, kaldt og trekkfullt i Norge i desember, og du bør ha utstyr som du vet tåler dette. Det oppnår du enklest ved å kjøpe utstyret i en norsk faghandel for elektriske artikler, ifølge Hagen.

Han sier det er mye fint og ikke minst billig å finne på internett, ikke minst på utenlandske nettsider.

– Det er imidlertid viktig å huske at ikke alle land opererer med samme standarder som Norge. I tillegg kjenner vi til eksempler på direkte svindel, hvor for eksempel utstyr er påført et falskt CE-merke, påpeker Hagen.

Les også: Slik unngår du pipebrann

2) Bruk utstyret slik det er ment

Ulike former for kreativ seriekobling og overivrig bruk av skjøteledninger kan være direkte brannfarlig. Skjøteledninger er lettere å overbelaste, Derfor bør de ikke kobles til de mest kraftkrevende installasjonene eller seriekobles for å nå helt nederst i hagen.

Hagen påpeker at mange glemmer at å trekke kabler gjennom vinduer eller dører kan få uheldige konsekvenser.

– Ledninger kan komme i klem og bli skadet. Derfor er det viktig å sørge for at alt kobles til godkjente utekontakter som er montert av en elektroinstallatør, sier Brannvernforeningens mann.

Det kan også være uheldig å koble sammen lyslenker og lignende fra ulike produsenter.

(Artikkelen fortsetter under)

 

Har du riktig forsikring?

 

En god bolig- og innbo­forsikring skal gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

 

Forsikringene Hus Pluss og Innbo Pluss dekker alt som den vanlige bolig- og innbo­forsikringen dekker – og enda mer.

 

Det kan være lurt å ta en sjekk for å se om forsikringen du har faktisk passer din livssituasjon.

 

Les mer om husforsikring

 

Les mer om innboforsikring

3) Sikre deg at det elektriske anlegget er riktig dimensjonert

Lyspærer trekker strøm, det kan være lett å glemme. Hvis el-anlegget skal levere spenning til et stort antall pærer i rekke, kan belastningen bli for stor.

– Det gjelder særlig for de som ønsker å «dra på litt» ved å lyssette større deler av hus eller hage. Til sammen kan det bli mange pærer og mange watt. Hvis du er det minste usikker, må du få en elektriker til å sørge for at anlegget ditt tåler påkjenningen, understreker Hagen.

Les også: Norges mest brannfarlige ting har du hjemme

Bruk LED

Av samme grunn anbefales LED-lys fremfor andre typer pærer. De trekker mindre strøm, og de avgir mye mindre varme.

– Begge deler er viktig med tanke på brannsikkerheten, fremhever Hagen, og fortsetter:

– Dessuten er det jo aldri feil å spare strøm. Derfor kan det også være en tanke å bruke tidsstyring. Slik kan lysene slås av i de lyse timene på døgnet – eller om natten, når dekorasjonen likevel blir sett av ganske få, sier han.

Les også: Brannsikring redder liv

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.