I 2017 fikk Gjensidige inn 2468 skadesaker etter innbrudd og tyveri i private boliger. Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen har tips til hvordan du kan redusere risikoen for ubudne gjester i sommer.

Skader for flere titalls millioner kroner oppstår som følge av innbrudd og tyveri i private hjem hvert år, og i 2017 beløpet skadene seg til mer enn 59 millioner kroner. En annen, og kanskje viktigere konsekvens av innbruddene er at folk ikke lenger kan føle seg trygge i sine egne hjem.

Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild

– Tyvene blir stadig mer kreative i sine metoder, og det har blitt vanskeligere å sikre seg helt mot innbrudd, sier Simon.

Han forteller at det er langt flere som bryter seg inn i eneboliger enn i borettslag, trolig fordi tyvene ønsker å komme seg inn og ut raskest mulig – uten for mange hindre.

Les også: 150 000 nordmenn har fått identiteten misbrukt

– Kjente metoder er innbrudd midt på dagen, mens huseierne er i hagen eller utenfor umiddelbar nærhet til ytterdøren. Her stjeles som regel ting som lommebøker, nøkler og vesker. En annen metode, som nylig ble avslørt, er den såkalte «borebanden» som borer seg inn i vinduskarmen og vipper opp låsehendlene med egenprodusert verktøy av stål, sier tømreren.

Han råder alle til å ta bilder av verdifulle gjenstander i hjemmet, da dette vil lette arbeidet med erstatning fra forsikringsselskapet ved et eventuelt innbrudd.

Les også: Ønsker du innbruddstyver velkommen inn?

Her er Simons seks råd for en innbruddsfri sommer:

  1. Gå til anskaffelse av alarm med utrykning, og bruk den. Det kan også gi andre fordeler med forsikringen.
  2. Unngå å ha vinduer i luftestilling med mindre man er våken og til stede.
  3. Undersøk om det er montert en kloss mellom karmen og stenderverket bak låsen på ytterdøren, dette vanskeliggjør oppbrytning av døren
  4. Lås dører og lukk vinduer som er utenfor din umiddelbare nærhet.
  5. For å sikre deg mot borebanden kan du montere en sikkerhetslås på utsatte vinduer.
  6. Bruk kun godkjente dører, vinduer og låser

Les også: Slik unngår du innbrudd i bilen i sommer

Har du riktig bolig- og innboforsikring?