Det er fullt mulig å oppgradere badet for en rimelig penge. Men hvor mye kan du egentlig gjøre selv?

At det koster flesk å bygge et bad, er opplest og vedtatt. Skal det renoveres fra innerst til ytterst, snakker vi fort om beløp fra 150 000 kroner og oppover. Samtidig er det mulig å skaffe seg et «nytt» bad som ikke koster skjorta.

Petter Soma
Butikkleder Petter Soma i VB Forus Rør i Sandnes

– Mange har utstyr som er slitt, ødelagt eller utgått på dato rent utseendemessig. Da trenger det ikke å være hverken dyrt eller vanskelig å heve kvaliteten og komforten på badet, sier butikkleder Petter Soma i VB Forus Rør i Sandnes, og fortsetter:

– Servanten, toalett(-setet), blandebatteriene og håndklestengene er forholdsvis enkle å bytte ut. I tillegg kan baderomsmøbler erstattes eller males. Legg til nye håndklær, noen pene kurver og lignende – og vips, så føles  badet nytt, sier Soma.

Les også: Unngå skade på badet

Første punkt: selvransakelse

Rørleggeren heller imidlertid kaldt vann i årene på den som vil brette opp ermene og gå i gang sånn uten videre.

– En aldri så liten selvransakelse er fornuftig: Hvilke oppgaver har du tid, verktøy og ferdigheter til å utføre på egen hånd? Satser du på hjelp fra bekjente eller familiemedlemmer? Vurder dem på samme måte, sier Soma.

Han minner om at arbeidet du gjør selv ikke gir deg eller en fremtidig kjøper noen garantier, godkjent dokumentasjon eller reklamasjonsrett. Og hvis du melder inn en skade på et bad du har pusset opp selv, vil forsikringsselskapet rynke på nesen.

Les mer om hva du har lov til og hva du ikke kan gjøre selv nederst i artikkelen.

Les også: Grensen går ved inngangsdøren

Andre punkt: sjekke rør og tettesjikt

Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge peker på to forhold du må få avklart før du pusser opp badet selv. For det første: Er rørene (vanntilførsel og avløp) i god stand? For det andre: Er badet tett?

Are Skaar Nielsen
Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge

– Hvis svaret på ett eller begge spørsmålene er nei, eller du er usikker, er det fornuftig å vurdere hvor mye tid og penger du vil bruke på en oppussing «light». Du risikerer nemlig å måtte rive alt om ikke så lenge uansett, konstaterer Nielsen.

En tommelfingerregel er at rør som er fra 1990-tallet eller senere ennå har en del år igjen av forventet levetid. Når det gjelder eventuelle vannlekkasjer/fuktskader, kan du sjekke dette selv ved hjelp av en fuktmåler. Nielsen anbefaler imidlertid at du lar fagfolk utføre en mer grundig undersøkelse.

– Det er aldri lurt å bygge inn en lekkasje eller vannskade. Innestengt fuktighet vil kunne «godgjøre» seg og bli et stort problem, sier Nielsen.

Han peker på at de fleste lekkasjer oppstår rundt sluk og i overgangen mellom vegg og gulv. Disse områdene krever spesiell omtanke under en oppussing, uansett hvilken løsning du velger. Bruk fagfolk, selv om du gjør resten av jobben selv, er fagsjefens råd.

Les også: Store oppussingsplaner? Sjekk dette først

Legg flis på flis

Har badet fliser som er hele, men som har «feil» farge og/eller størrelse? Legg nye fliser oppå de gamle!

– En fingernem person klarer å legge fliser selv – etter å ha vurdert dette med utstyr og tidsbruk. Da gjelder den samme grunnregelen som for alle andre overflatebehandlinger: Grunnarbeidet må utføres etter boken, og tettesjiktet må være helt, formaner Nielsen.

En annen variant er å male utdaterte fliser. Jo mer nøye du er med grunnarbeidet og utførelsen, jo bedre blir resultatet. Men malte fliser anses uansett ikke som en varig løsning.

Les også: Ta soppkontrollen hjemme

Vinyl gjør comeback

Etter et langt fravær er overflater av vinyl tilbake i motebildet. Dette plastmaterialet kan legges på både gulv og vegg, og fordelen er at det er potte tett. Det er imidlertid avgjørende å få tak i klemringen i sluket for å sikre en tett overgang mellom belegg og sluk. Klemringen ligger ofte litt nede i det originale gulvet og må kanskje pigges frem, noe som er en jobb for rørleggeren.

– Du må også forsikre deg om at overgangen mellom gulv og vegg og andre eventuelle skjøter er tette, minner Nielsen om.

Les også: Vet du hvor stoppekranen er?

Populære baderomsplater

Baderomsplater med «fliselook» er en mye brukt løsning på norske bad. Disse panelene tilfredsstiller kravene til tettesjikt – så lenge de monteres riktig. Panelene kan limes direkte på eksisterende underlag (for eksempel fliser eller malte flater). Og du gjettet riktig: Overgangen mellom vegg og gulv er det springende punktet med hensyn til tetthet.

Les også: Oppussing om våren gir mindre heksesot

Vegger kan males på bad

De siste årene har mange fått øynene opp for slette, malte overflater på badet. Det anbefales ofte å droppe denne løsningen i sprutsonen (ved dusj og badekar), men det er mulig å male også her, forteller Nielsen.

– Det finnes flere godkjente malingsløsninger som tilfredsstiller kravene til tetthet. Alle produsentene krever imidlertid at du benytter deres produkter fra A til Å. Det stilles også krav til underlaget. Du må benytte fibertapet og grunne og male i flere omganger, sier han.

Fagrådgiveren legger til at det kan oppstå utfordringer rundt rørgjennomføringer. Det kommer av at maling ofte ikke er et like fleksibelt produkt som andre membranløsninger. Det er også viktig å sørge for at eventuelle overganger mellom malte og andre overflater er tette.

Les også: Freshe opp hjemme? Slik får du et strøkent resultat

Rør må forlenges

Når du skal fornye badet, henger alt sammen med alt. Nærmere bestemt: Hvis gulv og vegger bygger lengre ut i rommet, må tilkoblingspunktet på rørene forlenges tilsvarende. Petter Soma peker på at dette arbeidet må utføres av rørlegger, og det er lurt å få kostnaden med i regnestykket helt fra begynnelsen.

– Glem heller ikke at døren til badet kanskje må heves hvis gulvet blir høyere, sier han.

Rørleggeren forteller at vegghengte toaletter nå er omtrent enerådende i både nye og renoverte bad her til lands.

– Et vegghengt toalett er stilig og gjør rengjøringen enklere. Husk bare at avløpsrøret trolig må flyttes, og at dette betyr merarbeid, sier rørleggeren.

Les også: Derfor er et godt inneklima viktig

Kjøpe VVS-utstyr selv

Det finnes mange butikker som selger VVS-utstyr, ikke minst på nettet. Du står fritt til å kjøpe for eksempel et blandebatteri og montere det selv. (Husk å stenge vanntilførselen og tømme rørene først.) Du kan også be rørleggeren om å gjøre det. Da risikerer du å få et nei.

– Dette er likevel mindre vanlig enn før. Sørg bare for at VVS-utstyr du kjøper selv kommer med nødvendig dokumentasjon, og at det er egnet for bruk i Norge, sier Soma.

I Norge har vi høyt vanntrykk og spesiell vannkvalitet, ifølge rørleggeren. I tillegg skal produkter ikke avgi metaller til vannet.

Hos oss er det  også mer vanlig å bygge rør og koblinger inn i veggen enn i mange andre land. Alt dette stiller ekstra høye krav til produkter som blir installert i norske bad og våtrom, sier Soma.

Han understreker at rørleggeren ikke er ansvarlig for produkter du selv har kjøpt andre steder.

– Vi vet at mange opplever det som veldig tungvint å skulle reklamere eller kreve erstatning for varer som er kjøpt på nettet, advarer han.

Are Skaare Nielsen peker på at noen byggevarekjeder driver med parallellimport av produkter. Det betyr at du kan få kjøpt et produkt som er tilsynelatende likt et «norsk», men som ikke er egnet for hjemlige forhold.

– Det er byggevarekjeden som må dokumentere at varen er godkjent for bruk i Norge, sier Nielsen.

Les også: Disse rørene bør du undersøke ekstra nøye

Dette kan du gjøre – og ikke gjøre

Når du skal pusse opp badet, er det mange ting du gjerne kan gjøre selv. Andre oppgaver kan du kanskje klare hvis du er av den «handy» typen. Og så er det visse ting du bør eller skal styre unna. Her er Rørleggerkjeden VB sin guide til selvbyggeren:

Enklere gjør det selv-oppgaver:

 • Montere nye baderomsmøbler – husk at det må være spikerslag bak veggen
 • Bytte ut badekar med dusjkabinett. Det er en forutsetning at badet har tett membran.
 • Bytte toalettsete
 • Male vegger og tak. Bruk maling som er egnet for våtrom.
 • Montere knagger og andre enklere bruks- og pyntegjenstander
 • Bytte dør – husk luftespalte under døren
 • Montere vifte for avtrekk fra badet
 • Koble til vaskemaskin

Obs! Vær klar over at en rørlegger kan fraskrive seg ansvaret for at membran og annet arbeid holder mål hvis du monterer baderomsmøbler, knagger eller lignende selv. Hvis du lager hull i membranen, er ikke den lenger vann- og fukttett. Dermed har du heller ingen garanti. Rådfør deg med fagfolk i forkant også her.

Dette klarer du kanskje selv:

 • Rive det gamle badet
 • Pigge opp gammelt gulv
 • Bygge opp igjen rommet frem til membran
 • Gipse og male tak
 • Sette inn dører
 • Enklere flislegging

Dette bør fagfolk gjøre:

 • Membranarbeid
 • Støpe gulv med varmekabler
 • Legge vanntette sjikt og smøremembraner
 • Arbeid på rør som blir skjult i vegger og gulv
 • Skjøte rør
 • VVS-arbeid og spesielt koblinger som innbefatter vann under trykk (utover det å koble til vaskemaskin og lignende)
 • Krevende flisarbeid
 • Arbeid tilknyttet sluk
 • Alt elektrisk arbeid

Av disse oppgavene er det kun det elektriske som ifølge loven kreves utført av fagfolk. Vanskelighetsgraden og risikoen for alvorlige feil tilsier at det likevel vil være fornuftig å overlate også de andre jobbene til profesjonelle, ifølge Rørleggerkjeden VB.

– Lovverket stiller krav om fagkyndig kompetanse ved montering av tekniske installasjoner. Utfra uttalelser fra Direktoratet for byggkvalitet, er «fagkyndig personell» sidestilt med svennebrev i rørleggerfaget, sier Skaar Nielsen i Rørentreprenørene.

Les også: Er du forberedt når vannet flommer inn?

Hva sier forsikringsselskapet?

Simon André Olsen rådgiver i Gjensidige

Synes du ekspertene er strenge på hva du kan og ikke kan gjøre? Det er ikke mye trøst å få hos de som forsikrer våtrom i de tusen hjem. Tømrer og

Gjensidige-rådgiver Simon André Olsen medgir at mange bad kan bli mye mer tiltalende med enkle grep. Men så hugger han til:

– I mange tilfeller kan en oppussing sammenlignes med det å omlakkere en gammel bil. Den ser «freshere» ut, men ny lakk har sjelden betydning for bilens levetid. Vi ser i hvert fall at det skorter på selvinnsikten hos en del huseiere. Det er mange eksempler på at folk har dratt strikken litt for langt med hensyn til egne eller andre ufaglærtes evner.

Hva går galt? Simon peker på et bredt spekter av feil: Alt fra dårlige valg av grunnleggende løsninger til mangelfullt håndverk. At det blir gjort en estetisk oppussing av et bad som teknisk sett er råttent – uten at eieren har forstått dette selv – er heller ikke uvanlig.

Les også: Bør du eie eller leie bolig?

 Alene med ansvaret

– De fleste – kanskje alle – forsikringsselskapene har krav om at rør- og elektroarbeid skal utføres av fagfolk. Tommelfingerregelen er at du ikke skal gjøre særlig annet selv enn å rense sluk/vannlås og installere hvitevarer der det allerede er røropplegg, sier Simon.

Riset bak speilet er altså at du risikerer å stå alene med ansvaret hvis du har utført arbeid som berører noe av teknisk betydning.

– Det kan være greit å ha i bakhodet når man vet at det renner mange tusen liter vann via badet i løpet av et år, sier Simon.

Den gode nyheten for deg som er Gjensidige-kunde er at toppforsikringen Hus Pluss dekker skader etter håndverkerfeil på våtrom. Forutsetningen er at badet ble totalrenovert for maks ti år siden, og at arbeidet ble utført av innleid arbeidskraft.

Les mer om hus- og innboforsikring

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.