Det kan være vanskelig å forklare smerter eller symptomer når man er hos legen. Derfor er det lurt å forberede seg til legetimen. Her er ekspertens råd.

For at legen skal kunne gi deg som pasient en rask og god utredning, og dernest riktig behandling, bør han eller hun får vite om alt som kan være relevant for din sykdom.

– En utredning hos fastlegen tar som oftest utgangspunkt i en prat for å danne seg et bilde av situasjonen. Da er det viktig at vi sammen med pasienten får opp nødvendig informasjon om tilstanden. Etter dette kan vi foreta undersøkelser og prøver, før en eventuell behandling settes i gang, eller at pasienten henvises videre til spesialist, sier Petter Brelin, lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Les også: Legeskrekk og helseangst stopper oss fra legebesøk

Tenk gjennom hva som plager deg mest

Petter BrelinBrelin anbefaler at du før legetimen setter deg ned og reflekterer over hvilke plager som bekymrer deg.

– Sorter hva du selv synes er viktig, og hva du synes er mindre viktig. Under legetimen presenterer du det du synes er mest problematisk først, sier han og legger til:

– Noen kvier seg litt for å ta opp de «skumle tingene», og velger å spørre om disse plagene helt til slutt i konsultasjonen. Det er derimot mye bedre om du nevner dette i starten av samtalen. Både for din egen del og for å gi legen mulighet til å gi deg en diagnose så raskt som mulig.

Brelin mener at pasienten bør informere legen om andre faktorer som kan påvirke helsetilstanden.

– Det kan for eksempel være samlivsbrudd, økonomiske problemer, dødsfall i nær relasjon eller lignende. Dette er ytre faktorer som det er nyttig for legen å vite om, sier han.

Sykdomshistorikk i familien kan også være en avgjørende faktor. Om du vet at du kan være arvelig disponert for en sykdom, oppfordrer Brelin deg til å nevne dette under legetimen.

Les også: Ta legetimen på mobilen

Sunt liv fremfor helsesjekk

Brelin sier at man først og fremst bør være oppmerksom på de symptomene og plagene man har, og at det finnes noen myter rundt såkalte «uspesifikke helsesjekker».

– Forskning viser at det generelt er veldig lite nyttig å oppsøke lege når du ikke har plager, kun for å sjekke at «alt er ok». Det er også en fare for at det kan oppstå situasjoner der du får diagnoser og behandling du egentlig ikke trenger, sier han og legger til:

– Det kan være lurt å ta en blodtrykksmåling en gang i blant, men jeg tenker i utgangspunktet at regelmessige helsesjekker ikke er nødvendig. Da er det mye bedre at du heller er oppmerksom på symptomer og endringer hos deg selv, og forsøker å leve sunt, med et godt kosthold og regelmessig mosjon, avslutter Brelin.

Les også: Fastlege har byttet ut resepter med aktiv hverdag og trening

Brelins råd før legetimen:

  • Tenk gjennom hvilke plager som bekymrer deg, og sorter disse etter hva som er viktigst, og hva som er mindre viktig.
  • Forbered deg på å ta opp det du anser som mest problematisk i begynnelsen av konsultasjonen.
  • Tenk over hvilke ytre faktorer som kan spille inn på dine plager. Eksempler på dette er samlivsbrudd, økonomiske problemer eller dødsfall i nær relasjon.
  • Undersøk om det finnes arvelige sykdommer i din nærmeste familie.

Les også: Få ekstra tjenester med behandlingsforsikring

Lagre

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.