Mange forventer å få mer tid til å dyrke egne hobbyer og reise når de passerer 60 år. Samtidig opplever flere å måtte sjonglere mellom barnebarn, ektefelle, gamle foreldre og jobb. Slik løser butikkeier Anne «den andre tidsklemma».

Med tre barn, fem barnebarn og en egen butikk midt i Oslo har Anne Wasserfall en hektisk hverdag. I butikken «Signaturen» i Bygdøy Allé på Frogner selger hun et bredt utvalg produkter i skinn, fra vesker og mapper til arbeidspultmatter og notatblokker.

Anne Wasserfall driver butikken «Signaturen» i Bygdøy Allé. Foto: Gjensidige

Anne reiser ofte til Italia for å håndplukke produktene hun selger, en reise hun gjerne tar barnebarna med på. Hun er godt kjent med at flere som er i jobb og får barnebarn opplever en ny «tidsklemme», men mener hun selv har god kontroll på hverdagen.

– Det er nok flere som opplever stress når de skal håndtere både arbeid og barnebarn. For min del handler det om å ikke gjøre jobben til noe stressende. Å jobbe med produkter og kunder er ikke stressende for meg. Å håndtere ting jeg ikke kan derimot, opplever jeg som stressende, sier Anne.

Les også: Nye vennskap i godt voksen alder

Utfordringer med gammelt hus

Dersom hun skulle løst alle oppgaver selv kunne hverdagen fort blitt i overkant hektisk. I tillegg til å få hjelp i butikken til diverse ting, trengs det til tider også hjelp hjemme. Anne bor nemlig i et hus fra 1924, noe som krever sitt på vedlikeholdssiden.

– I dag skal rørleggeren innom hjemme, samtidig som jeg er nødt til å passe butikken. Slike situasjoner kan naturligvis være litt krevende å håndtere, forklarer Anne.

Les også: Slik kan du forberede deg på regn og flomfare

Planlegger tiden med barnebarna

Mange nybakte besteforeldre opplever det som en utfordring å få nok tid til barnebarna, særlig de som fremdeles er i jobb. For Anne har løsningen vært å planlegge godt og, ikke minst, å inkludere barnebarna i jobben. De er nemlig ofte med på jobbreisene når Anne er på jakt etter nye produkter til butikken, i for eksempel Italia.

– I dag skal jeg passe et av barnebarna ettersom mammaen er bortreist, noe som blir kjempehyggelig. Det er litt vanskeligere hvis barna er syke, og det kreves mer «aktivt barnepass», men det hjelper uansett om man planlegger godt, sier Anne.

Les også: Teater som terapi

Kontroll over tanker og følelser

En som vet å mestre følelser og stress er Barbra Coco Laurré. Hun underviser i «Mindfulness» hos Creationwork. «Mindfulness» er en form for mentalterapi som består av en rekke stressreduserende øvelser, og konseptet har blitt stadig mer populært de siste årene.

Barbra Coco Laurré underviser i «Mindfulness». Foto: Creationwork

Laurré sier de har mange kursdeltagere i aldersgruppen 50 – 70, som nettopp ønsker å komme seg fri fra tidsklemmer og andre stressmønstre.

– Gjennom nærværstrening og forskjellige øvelser lærer man å håndtere stress. Mindfulness handler om å mestre negative tanker og vanskelige følelser, og vi får mange positive tilbakemeldinger fra kursdeltagerne på at de opplever å få bedre tid og tilstedeværelse i hverdagen gjennom kursene våre, sier Laurré.

Les også: Sang som medisin – garantert uten bivirkninger

Styr din egen tid

Når det til tider føles vanskelig å få rom til alt som forventes av en i hverdagen, kan det å ta styringen selv være lurt. I følge psykologspesialist Kristina Moberg er det ikke nødvendigvis mangel på tid som er det største problemet i en travel hverdag, men derimot oppfatningen av vår egen evne til å kontrollere tiden.

– Det er ikke nødvendigvis tidsklemma som er problemet, men den dårlige samvittigheten som oppstår når man opplever at de rundt en har sine klare forventninger til hvordan tiden din bør disponeres. Vi styrer også vår egen tid mer enn vi tror, sier Moberg.

Les også: Hjernetrim er mer enn bare kryssord

Psykologen bruker mye av sin tid til å gi gode råd også utenfor terapirommet, gjennom opptredener i media og på siden psykologblogg.no.

Psykologens beste tips mot tidsklemma

Psykolog Kristina Moberg formidler gode råd også utenfor terapirommet, bl.a. på siden psykologblogg.no. Foto: Renate Torseth

Moberg forteller at selv om du muligens opplever at ukene bare flyr, så skal du ikke se bort ifra at det oppstår en del minneverdige opplevelser underveis.

–Som ungdom stykker vi ofte tiden opp i mindre perioder, men jo eldre man blir skiller vi i større grad mellom årstall. Dermed kan innholdet i dagene forsvinne litt, spesielt dersom man har en stressende hverdag, sier Moberg, og avslutter:

– Når vi opplever en tidsklemme glemmer vi fort å sette pris på små øyeblikk. Mitt beste tips er derfor å oppsummere ukene ved ukeslutt. Hva har du fått til, og hva har du opplevd? Gjør du dette finner du kanskje ut av at du egentlig har fått tid til mye mer enn du trodde!

Les også: Mer reise- og eventyrlystne enn tidligere

Hvordan håndterer du «den andre tidsklemma»?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.