Når man venter barn for første gang er det mange ting man må forberede seg på. Blant det viktigste er sikkerheten til det nye barnet. Mange er avhengig av bil i hverdagen, og det er da nødvendig å sette seg inn i hvordan man sikrer babyen i bilen. Vi har pratet med eksperter som har gode tips til hvordan man sørger for sikkerheten til barnet på best mulig måte. 

Sondre Garnes Jansen

Sondre Garnes Jansen er produkt- og opplæringssjef i barneutstyrskjeden Barnas Hus. Han jobber daglig med å sørge for at de ansatte kan gi gode og trygge råd til kunder som er på utkikk etter barneutstyr til sitt kommende barn.

– Når man skal sikre barn i bil er det selvsagt viktig at man benytter godkjent utstyr. I norske butikker selges det kun godkjent utstyr, men det finnes sikkerhetsforskjeller mellom de ulike barnesetene. Et godt tips er å orientere seg om hvordan et sete har gjort det i tester. Et rimeligere sete har ofte mindre polstringer i sittedelen og mindre absorberingsmateriale i sidene, selv om det er godkjent, forklarer Jansen.

Når man skal sikre et spedbarn i bil er det babybilstoler som gjelder. Disse forklarer Jansen at man benytter frem til barnet er rundt ti måneder.

– Babybilstoler er kun godkjent stående mot kjøreretningen. De fleste som kjøper babybilstol, kjøper med en base som står fastmontert i bilen hele tiden. Babyer og små barn bør helst sitte mot kjøreretningen så lenge som mulig, minimum til fire års alder, sier han.

Les også: 12 tips til et barnesikkert hjem

Hvor skal setet plasseres?

Jansen forklarer at det er viktig å huske på hvordan barnet sitter i babybilstolen.

– Når barnet skal sikres i bil kan foreldre ofte glemme å ta av barnet nok klær til at selen kommer nærme nok kroppen. En del foreldre tør ikke å stramme sikkerhetsbeltet i babybilstolen godt nok. Det er alltid veldig viktig å stramme selen godt så den kommer så nær kroppen som mulig, forklarer han.

Nils Sødal. Foto: Erik Norrud

Ifølge Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, finnes det ingen fasit på hvor i bilen man skal plassere bilstolen.

– De fleste velger å plassere barna i baksetet, men dersom man deaktiverer airbagen til passasjersetet foran kan bilstolen også plasseres der. På nyere biler er dette meget enkelt, forteller Sødal.

Les også: Sånn får du barnet til å sove om natten

Flere måter å montere bilstolen på

Hvordan man fester bilstolen er avhengig av hvor i bilen det plasseres. Dette gjøres enten med isofix, et system for festing av barneseter i bilen, eller med sikkerhetsbeltet. Kommunikasjonsrådgiveren i NAF peker på at barnesetet festes bedre om man benytter isofix.

– De aller fleste velger isofix fordi det er enklere å montere og sikrere. Isofix finnes i alle nyere biler, forklarer han.

Han er også opptatt av at barnet ikke skal være til sjenanse for sjåføren.

– Plasseringen av bilstolen må gjøre at sjåføren kan konsentrere seg om det som foregår på veien og ikke i bilen. I tillegg må plassen være godkjent for montering av en bilstol. Dette står enten beskrevet i bilstolens billiste eller i bilens instruksjonshefte, sier han og fortsetter:

– Selv om barna blir større er sikringen i bilen fortsatt veldig viktig. På grunn av kroppens utvikling og tåleevne bør barn bruke barnesikringsutstyr frem til ti- tolvårsalderen avhengig av barnets størrelse.

Les også: Slik gir du førstehjelp til små barn

Forsikret før fødsel

Når man skal bli forelder for første gang er det mange ting man må passe på å ha i orden. For mange foreldre er det betryggende å vite at man får hjelp dersom noe skulle skje. Ann-Mari Tollefsrud Borge, produktsjef i Gjensidige, forklarer at det finnes flere måter å få hjelp av forsikringsselskapet på.

Ann-Mari Tollefsrud Boge

– I Gjensidige har vi en spedbarnsforsikring som er gratis, og den bør derfor tegnes så raskt som mulig. I tillegg bør dere som familie vurdere en livsforsikring for å gi barnet økonomisk trygghet om en av foreldrene skulle falle fra, sier Borge og legger til:

Spedbarnsforsikringen sikrer en engangserstatning ved varig nedsatt funksjonsevne som følge av en ulykke. I tillegg dekker den utgifter til behandling av skader, også etter mindre alvorlige ulykker. Forsikringen kan tegnes fra før barnet er født og til det er tre måneder.

I Gjensidige inneholder spedbarnsforsikringen en rådgivingstjeneste som kalles Barne- og ungdomstelefonen.

– Dette er en døgnåpen rådgivningstjeneste som voksne og barn kan ringe når helsestasjon og legekontor er stengt. Her får du svar på spørsmål om alt fra amming til pubertet, avslutter Tollefsrud Borge.

Les også: Derfor bør du forsikre barnet ditt tidlig