Det er fint å nyte livet på sjøen. Men før du kaster loss, må du vite om du trenger å ta båtførerprøven. Dette er reglene for deg som skal føre fritidsbåt.

Heidi Therese Bless, Overingeniør i Sjøfartsdirektoratet

Alle som er født 1. januar 1980 eller senere må ha båtførerbevis. Dette gjelder hvis du skal føre fritidsbåt som er åtte meter eller større, eller som har motor med mer en 25 hester.

Båtførerbeviset ble innført i 2010 for å øke kunnskapen om sjømannskap og redusere antallet ulykker til sjøs, opplyser Sjøfartsdirektoratet . Du får beviset etter å ha bestått båtførerprøven, som er en teoretisk test.

– Det å ta båtførerbeviset gir grunnleggende kunnskap du trenger for å kunne navigere trygt på sjøen. I tillegg til å ha det teoretiske på plass, er det viktig å praktisere det du har lært. En god skipper blir du ved å utvikle ferdighetene sine som båtfører over tid, sier overingeniør Heidi Therese Bless i Sjøfartsdirektoratet.

Les også: Gode tips til båtpussen

Kurs i fire deler

Det er Norsk Test som administrerer båtførerprøven og utsteder båtførerbeviset på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test

– Prøven består av fire deler: sjømannskap, lover og regler, navigasjon og kartlesing samt spesielt viktige emner. Sistnevnte tillegges mest vekt ved prøven, forklarer administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test.

Prøven er nettbasert, men må avlegges på et godkjent testsenter. Selve prøven består av 50 spørsmål som må besvares i løpet av 60 minutter. Man må svare riktig på minst 80 prosent av alle spørsmålene. I tillegg må man svare korrekt på minst 80 prosent av spørsmålene innenfor temaet spesielt viktige emner.

– Beviset kommer i posten 2–4 uker etter at Norsk Test har mottatt testresultatet og bildet, sier Nilsen.

Les også: Få båten trygt på vannet

Velg riktig kurs

Selve prøven og beviset koster til sammen 723 kroner. I tillegg kommer eventuelle kostnader til kurs og bøker hos en av de mange kursleverandørene som er spredt over hele landet.

– De fleste opplever et båtførerkurs som nyttig og lærerikt. Ettersom ordningen med kurs før båtførerprøven er frivillig, blir leverandørene ikke kvalitetssikret av Sjøfartsdirektoratet. Derfor er det viktig at du bruker litt tid på å finne et kurs som gir godt læringsutbytte og har en varighet som står i stil med forkunnskapene dine, sier Heidi Therese Bless.

Født før 1980? Ta båtførerbevis likevel

Er du født før 1980, kan du føre båt uten båtførerbevis. Likevel anbefales beviset også for båtfolk som er eldre enn 38 år i 2018.

– Det er ikke gitt at man er en god båtfører selv om man er født før 1980. Og selv om man har vært mye på sjøen, er det aldri feil med en oppfrisking av kunnskapen. Jeg har flere ganger opplevd at erfarne båtfolk ikke vet hvordan de skal forholde seg til et kardinalmerke eller en badebøye, kommenterer Bless.

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Føre fritidsbåt i utlandet

Stadig flere drar på båtferie eller leier båt i utlandet, men mange steder blir norsk båtførerbevis ikke akseptert. Derfor har Norge sluttet seg til den internasjonale standarden «Internasjonalt båtførersertifikat (ICC)».

– Per i dag er det 26 land som har signert denne avtalen. I tillegg er det flere land som godtar sertifikatet uten at de offisielt har sluttet seg til ordningen. Har man allerede et norsk båtførerbevis, kan man søke om ICC etter å ha avlagt og bestått en praktisk prøve.

Les mer om båtførerbeviset og ICC hos Sjøfartsdirektoratet

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.