Hver tiende nordmann har opplevd konflikt i forbindelse med kjøp og salg av bolig. Mange av disse kunne vært unngått ved å følge syv enkle råd, sier Andreas Løvdahl Ulvær, daglig leder i Gjensidige Eiendomsmegling.

Andreas Løvdahl Ulvær, daglig leder i Gjensidige Eiendomsmegling.

– Ved kjøp og salg av bolig blir det altfor ofte konflikter i etterkant. Slike konflikter kan være svært belastende for begge parter, og selger stiller ofte med de beste kortene siden kravet for at kjøper skal få erstatning normalt er at feilen må koste minimum fem til seks prosent av boligens kjøpesum å utbedre, sier Andreas Løvdahl Ulvær, daglig leder i Gjensidige Eiendomsmegling.

Mange opplever markedet som utrygt

I undersøkelsen Boligpuls, som er gjennomført av YouGov for Gjensidige Eiendomsmegling i 2018, kommer det frem at mange opplever markedet som utrygt. Kun fire av ti nordmenn er trygge på at det ikke vil oppstå problemer ved salg av bolig, og bare tre av ti føler seg trygge når de skal kjøpe.

Dette forbauser ikke eiendomsmegler Marius Owesen.

– Det overrasker oss ikke at såpass mange opplever markedet som utrygt. Det har i lang tid vært mangel på et forsikringstilbud som trygger både kjøper og selger tilstrekkelig ved en boligtransaksjon. Det beste er jo likevel å være «føre-var» ved å ta gode forholdsregler, sier Owesen, og trekker frem syv råd til alle som skal kjøpe bolig:

1. Les ALLE papirer nøye

Ofte er budrunden kort tid etter visning. Det er likevel viktig å se nøye på dokumentasjonen i prospektet, selv om papirene kan oppleves som «kjedelige».

– Det er viktig at du som kjøper av bolig setter deg nøye inn i alle papirer og ikke drømmer deg bort i fine bilder. Er du selger av en bolig er det viktig at du opplyser om alt en potensiell kjøper kan ha nytte av, sier Owesen.

Les også: Derfor går Gjensidige inn på boligmarkedet

2. Du forstår ikke? Spør!

Tall fra Boligpuls viser at kun 26 prosent føler seg kompetente til å vurdere et salgsobjekt. Under halvparten kjenner til innholdet i boligens tilstandsrapport.

– Du skal ikke kvie deg for å stille spørsmål. Det er ingen som forventer at du er en ekspert. Er det noe i papirene du ikke forstår, så er det viktig at du spør, sier Owesen.

3. Ikke vær for kjapp – dra på visning

I et brennhett marked kan det friste med et forsøk på å «ta snarveien» og kapre drømmeboligen usett. Dette kan imidlertid være starten på et mareritt, hvor du som kjøper stiller svakt.

– Ettersom de fleste boliger i Norge «selges som de er» er det gambling å kjøpe en bolig usett. Du har en såkalt «undersøkelsesplikt», og ved brudd på denne fraskriver deg faktisk retten til å klage på eventuelle feil og mangler som du burde visst om, forklarer Owesen.

Les også: Gode tips til visningen

4. Pass på for pynt!

Hver fjerde nordmann har utført boligstyling før visning, og en tredjedel av oss bruker mellom 10.000 og 50.000 kroner på utbedringer av boligen før salget. Ofte kan dette være rent kosmetiske grep, så vær oppmerksom.

– Det er i utgangspunktet ingenting i veien med å vise mulighetene til en bolig gjennom enkel styling, men det er viktig at du som kjøper ikke blir «blind» på hva som skjuler seg på baksiden. Forbrukerrådet stiller seg kritisk til overdreven styling, og som selger har du også et ansvar for å ikke villede kjøperen, forklarer Owesen.

Les også: Bruker millioner på å «sminke» salgsobjektet

5. Sjekk offentlige papirer – her kan det ligge utrivelige nyheter

Bilde: Eiendomsmegler Marius Owesen i Gjensidige Bolighandel.
Eiendomsmegler Marius Owesen i Gjensidige Eiendomsmegling.

Det er lurt å sette seg inn i kommunens papirer for området, slik at du vet hva som eventuelt planlegges av arbeid i nabolaget. Dette er nemlig sjeldent nevnt i boligens tilstandsrapport.

– Utskiftning av offentlige rør eller annet omfattende kommunalt arbeid som kan medføre kostnader er det lurt å være kjent med. Det kan også være påtenkt forretningsbygg foran din eiendom, som for eksempel kan blokkere den flotte utsikten du ble blendet av på visning. Å sjekke slike ting er noe mange glemmer, selv om det potensielt kan være starten på en lang og kjedelig konflikt, sier Owesen.

Les også: Slik gjør du boligen klar for salg

6. Sett deg inn i borettslagets planer

Mange ønsker å flytte inn i et borettslag, og da er det ikke bare viktig å se på leiligheten. Gårdens stand og eventuelle utbedringsplaner kan nemlig fort bli en byrde for deg som «enhetseier».

– Er det planlagt omfattende arbeid i gården for den kommende perioden, er det noe du bør vite om. Etter overtagelse blir det jo du som står ansvarlig for din enhets økonomiske forpliktelser over for sameiet eller borettslaget, sier Owesen.

Se også: Sånn kan fremtidens boliger bli

7. Har salgsobjektet en Tilstandsgaranti?

Gjensidige tilbyr en helt unik forsikring som ifølge Owesen gjør boligen mer attraktiv på markedet og minimerer risikoen for konflikt.

– En Tilstandsgaranti fra oss i Gjensidige Eiendomsmegling gir markedets beste trygghet. Da er både selger og kjøper helt sikre på at feil og mangler utbedres, og sannsynligheten for konflikt er minimal, avslutter Owesen.

Lær mer om Gjensidige Eiendomsmegling

Foto øverst: Fizkes, Shutterstock