Det er kaldt, det er vinter og det blåser friskt fra alle kanter. Likevel ligger mange båter fremdeles trygt fortøyd ved kai. Eller?

– Det er i hvert fall det båteiere ønsker å tro, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Arne Voll.

Arne Voll

Han forklarer at hardt vintervær kan gi ubehagelige overraskelser.

– Vinteren i Norge preges ofte av mye hardt vær og det kan fort gå ut over båteierne, sier Voll.

Voll sier at selv om de fleste fritidsbåter på markedet i dag er selvlensende, så gir ikke dette gir noen garanti mot synkeskader.

– Totalt havner rundt 500 båter under vann hvert år og mer enn halvparten av disse er selvlensende. I tillegg er det mørketall. Mange tror at det å investere i en selvlensende båt er en garanti for at båten ikke vil synke. Slik er det ikke. Det å ha en selvlensende båt kan derfor gi en falsk trygghet, sier kommunikasjonssjefen.

Les også: Mange båtskader skjer om vinteren

Skader i millionklassen

Dette er det flere som har fått erfart. Løv og skitt har bidratt til at mange båter har fått tettet selvlensingen, og blitt fylt med vann.

– I kombinasjon med mye nedbør, kraftig vind og tunge motorer, gjør det at «hekken» går under vann, og båten synker, sier Voll.

Han sier at beregninger Gjensidige har gjort viser at dette gir synkeskader for nærmere 50 millioner kroner i året på landsbasis.

– Med dagens værutvikling til det mer ekstreme, er det heller ingenting som skulle tyde på at tallet vil bli lavere i årene som kommer, sier han.

Les også: – Ja, du bør ha kasko

Selvlensende båter har et dreneringshull i skroget som i prinsippet skal tømme båten for vann.

Ligger båten uten tilsyn, kan værforhold som vind, bølger, regn, snø og is bidra til det stikk motsatte. Nemlig at vann renner inn og ikke ut.

Ute, året rundt

Mange båter ligger ute hele året. Og, ikke alltid med tilstrekkelig tilsyn, skal vi tro kommunikasjonssjefen.

– Tidligere var folk flinkere til å se til sin egen og andres båter, fordi de viste at det var en risiko for at båten kunne ta inn mye vann. I tillegg kan snø og is bidra til å tette igjen dreneringssystemet, advarer Voll, før han avslutter:

– Ligger båten ute over lengre tid uten tilsyn og får en skade som følge av dette, kan det i enkelte tilfeller få konsekvenser for forsikringsoppgjøret.

Har du riktig båtforsikring?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.