Ferie skal være en tid for kos og samvær. Likevel opplever mange at sommerens store høydepunkt preges av kaos og stress. Spesielt lange bilturer og store flyplasser oppleves utfordrende for foreldre, ifølge reiselivseksperten til Gjensidige.

Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Kristine Wold Hasler er selv mor til to, en 6-åring og en 10-åring. Her er hennes syv tips som kan gjøre turen både tryggere og hyggeligere for både store og små.

1 – Senk ambisjonsnivået

Ulike familiemedlemmer har ulike ønsker for ferien, og mange ender derfor opp med for mye på ferieagendaen, ifølge Hasler.

Gjensidige, Lene Hasler
Reiselivsekspert Lene Hasler

–Det er sjelden en god idé å forsøke å gjøre «alt». Det kan gi heftige diskusjoner og mye reising mellom ulike steder underveis i ferien. Derfor anbefaler jeg at familien snakker sammen i forkant av reisen, slik at man finner ut hvilke, og hvor mange, aktiviteter og utflukter som lar seg forene med en hyggelig ferie for alle, sier Hasler.

2 – Ikke undervurder “tralla”

Trillevognen kan fort bli foreldrenes beste venn på ferie. Særlig på storbyferie blir det fort mange kilometer til beins, noe som kan tære på energinivået og humøret til de aller minste.

– Lange og varme dager med mye på agendaen kan gjøre små barn slitne, og derav litt grinete. Det kan derfor være en god idé for både foreldre og barn at man har en trillevogn som barna får hvilt seg litt i underveis. Det finnes til og med egne reisevogner, som er ekstra kompakte og lette å frakte, sier Hasler.

Les også: Dette har du krav på ved forsinkelser

3 – Dropp hodetelefonene

På biltur vil det å sette på musikk, eller en lydbok, være både mer sosialt og tryggere enn å bruke hodetelefoner, skal vi tro Hasler.

– Et godt tips er den digitale lydboktjenesten Storytel som har flere spennende lydbøker på norsk for både små og store. Bruk av hodetelefoner er noe man bør være varsom med, ettersom høye lyder kan være spesielt farlig for hørselen til barn, sier hun.

Hasler viser til at anbefalt grense for barn er 85 desibel, og oppfordrer foreldre til å enten aktivere volumsperren, som finnes på de fleste mobiltelefoner, eller gå til innkjøp av egne hodetelefoner for barn før reisen.

Les også: Slik sikrer du mobilen i sommer

4 – Pakk smart og trygt

Hasler anbefaler alle foreldre å ha en god plan for mat og drikke til reisen. Går blodsukkeret ned, følger gjerne humøret etter.

– Pakk mat og drikke så det er lett tilgjengelig, men fremdeles trygt plassert. I en bil skal det ikke ligge løse gjenstander, og skal du ut å fly er det greit å være klar over at fulle drikkeflasker ikke slipper igjennom sikkerhetskontrollen. Et tips her kan være å ha med tomme flasker, ettersom mange flyplasser har drikkefontener eller lignende hvor du kan fylle vann i flaskene etter sikkerhetskontrollen, sier Hasler.

Les også: Unngå tap og tyveri i ferien

5 – Finn familiekøen

Flere flyplasser har en egen familiekø i sikkerhetskontrollen. Denne kan det være smart å lokalisere så fort bagasjen er sjekket inn.

Det kan være lurt å ha mobiler og nettbrett lett tilgjengelig i håndbagasjen.
Det kan være lurt å ha mobiltelefoner og nettbrett lett tilgjengelig i håndbagasjen. Foto: Gjensidige.

– Familiekøen kan gjøre reisen mer smidig for dem som reiser med barn. I tillegg kan det være lurt å forberede både seg selv og barna på rutinene ved sikkerhetskontrollen. Om en pakker håndbagasjen litt «strategisk», med nettbrett og toalettsaker helt ytterst i trillekofferten, går sikkerhetssjekken fortere – både for deg selv og for andre, forklarer reiselivseksperten.

Les også: Slik sikrer du boligen mot innbrudd i sommer

6 – Flere og kortere pauser

Flere timer i bil kan fort bli krevende for de minste. Mange velger å ta én lengre pause underveis til feriedestinasjonen, men det kan være smart å heller ta flere mindre pauser, ifølge Hasler.

– Å ta flere mindre pauser er både mer trafikksikkert og gjør at barna ikke mister tålmodigheten like raskt. Avbrekk fra rattet gjør at du kan holde bedre fokus når du er på veien, i tillegg til at det jo er deilig med frisk luft og å strekke litt på beina underveis, forklarer hun.

Les også: La barna leke i sommer

7 – Pass, penger og reiseforsikring

Barn er nødt til å skifte pass oftere enn voksne. Å sjekke utløpsdatoen i god tid før reisen er derfor svært viktig.

– I verste fall kan konsekvensen av et utløpt pass være at dere ikke får reist på ferie i det hele tatt. Har du mange pass å holde styr på kan du for eksempel legge inn varsel på telefonen din, eller i mailkalenderen, slik at du får sjekket dette i god tid før reisen, sier Hasler.

Husk å ta med det europeiske helsetrygdkortet ved reiser innen Europa. Last ned Gjensidige-appen for å ha kortet på telefonen eller nettbrettet. Du kan også ringe +45 70105050 døgnet rundt for hjelp.

Hun påpeker at det også er lurt å ha reiseforsikringen, samt et ekstra kredittkort, klart i forkant av ferien.

Les også: Dette må du tenke på når skal bestille reise

– En reiseforsikring er viktig å ha, selv om man ikke skal utenfor EU. Da er dere dekket ved innbrudd eller dersom dere trenger å avbestille reisen grunnet sykdom. I tillegg dekker den skader og ulykker som kan oppstå på reisen, noe som er spesielt viktig ved reiser til for eksempel USA, hvor man fort kan risikere høye sykehusregninger om man ikke har gyldig reiseforsikring, sier Hasler, før hun avslutter:

– Gjensidige tilbyr en familiedekning på reise, hvor barna er inkludert opptil fylte 20 år. Husk at du er nødt til å kjøpe reiseforsikring før du reiser for at den skal være gyldig. Ved reiser innen Europa, må du også ha med det europeiske helsetrygdekortet, som du kan enkelt få tilgang ved å laste ned Gjensidige-appen til telefonen eller nettbrettet ditt.

Har du riktig reiseforsikring?

Takk for at du engasjerer deg i saken! Husk at dette er et åpent kommentarfelt, hvor du ikke må dele personlige/sensitive opplysninger. For henvendelser knyttet til ditt kundeforhold hos Gjensidige ber vi deg ta kontakt med oss på gjensidige.no, eller på telefon 915 03100.

Fordi vi ønsker en god, saklig debatt her på godtforberedt.no forbeholder vi oss retten til å slette innlegg som er ulovlige, krenkende eller på annen måte upassende.